10 soovitust: BALI

14.02.2017
Jesper Parve, raamatu "Minu Bali" autor

Kogu Bali saar on omaette vaatamisväärsus. Et ookeaniäärsed keskused on pigem turistide meelevallas, avaldub Bali võlu ja rahu hoopis väiksestes linnakestes.

Saare keskosas Ubudi ümbruses leiab muinasjutulisi joogastuudioid ja džunglihotelle. Lõuna-Bali turismikeskustes Kutal ja Seminyakis on jällegi väga võimsad ööklubid, kaubanduskeskused ja tipprestoranid.

Kuna tegemist on vulkaanilise saarega ja kõrguste vahed on suured, on ka loodus ja õhustik saarel väga erinev. Keskosa väga viljaka mulla tõttu ka on loodus roheline ja lokkav. Mida rohkem ookeani poole, seda kiduramaks jääb vaatepilt.

bali2_jesper parve

Raamatu “Minu Bali” autor Jesper Parve (keskel) koos elukaaslase Mari ja poja Aaron Troyga.

Jesper Parve 10 nõuannet, mida Balil teha

1. Võta aeg maha ja ära planeeri üle – ainult nii saad Bali rütmist aru. Võimalusel liigu rolleriga, sest koged kõiki selle saare hääli, lõhnu, ilu ja energiaid.

2. Kui vähegi võimalik, põgene kiirelt suurematest turismilinnadest. Hoia eemale Kuta piirkonnast, mis on must ja lärmakas.
Olenevalt rahakotist on võimalik ööbida viietärni džunglihotellides või elada kohalike juures kodus. Natuke ringi vaadates ja hindu võrreldes võid leida 40 € eest öömaja riisipõldude ääres imelises villas, millel mõnus bassein ja hommikusöök.

3. Käi kindlasti saare keskel asuvas Ubudis. See on linnake, kus on Bali ilu ja kultuur kõige paremini säilinud. Ubudis ja selle ümbruses saab väga hea hinna eest osta käsitööd ja kohalike kunstnike teoseid.
Muideks, seal filmiti ka filmi „Söö, palveta. armasta“ Bali osa. See peaks juba kõik ütlema:)

Bali4_jesper parve

Bali tüdrukud traditsioonilises tantsurõivais.

4. Mine Bali kõrval asuvatele Gili saartele. Soovitavalt Gili Airile, kuna see on kõige rahulikum ja parimate randadega.

Bali5_jesper parve

Päikeseloojang Gili Airil.

5. Kui jaksu, roni Baturi mäe otsa. Ilusa ilmaga on vaade selle aktiivse vulkaani otsast uskumatu!

6. Söö võimalikult palju värskeid puuvilju ja joo võimalikult vähe alkoholi.
Toit on Balil imeline ja odav. Ubud on üle maailma kuulus oma toor- ja ökotoidu kohtade poolest. Bali rahvustoit põhineb ikkagi riisil, kuid seda valmistatakse uskumatult maitsvalt ja mitmekümnel eri moel. Hea riisiroa võib saada kohalikust toidukohast umbes ühe euro eest.

Bali6_jesper parve

Bali riisiterrassid.

7. Proovi kindlasti kohalikku kohvi, kakaod ja šokolaadi.

8. Veeda aega vulkaanide vahel asetsevate järvede ääres.

9. Käi nõidarsti juures.
Bali on tuntud eelkõige oma ravivõimete poolest, kuna väidetavalt ristuvad Bali all maailma ühed võimsamad jõujooned. Seetõttu tuleb enamik inimesi siia just joogatama, tervislikult toituma ja end ravima.

10. Kindlasti külasta ka Uluwatu templit.
Bali7_jesper parve

Fotod: Jesper Parve ja Mari Ojasaar 

Vaata Bali reisihommiku videot, kus Bali reisi teemadel vestlevad Evelin Ilves, Jesper Parve, Triinu Aruoja ning Mauri Saarend.

Tahad Balile?

Peamine lennujaam Ngurah Rai International Airport – tuntud ka kui Denpasar International Airport – asub Kuta ja Jimbarani vahel, umbes 30 minutilise sõidu kaugusel Denpasarist.

Kas oled samuti Balil käinud? Millised on Sinu lemmikkohad? Märksõnu, mis kõik teistele Baliga seondub, leiad Estraveli Facebooki postituse alt.

Osta lennupiletid Estraveli lennupiletite e-poest või küsi pakkumist reisikonsultandilt.

Kommentaarid: