100 tundi Pariisis

05.11.2014
Svea Lillepalu

Pariis on üks maailma kaunemaid, maitsekamaid ja romantilisemaid linnasid. Jalutuskäigud kesklinnas tunduvad, kui toimuks need hoopis mõne filmi võtetel. Maailmakuulsad muuseumid, hõrgutavad croissant’id ja hinnatud disainerpoed ootavad Sind igal nurgal. Pariis on kirglik linn – seda kirge annavad edasi nii elanikud, hooned kui ka ajalugu, mis sellele kõigele aluse on pannud.

Vaatamist väärt

Eiffeli torn

Eiffeli torn

Üks maailma kuulsamaid, enim pildistatud ja romantilisemaid vaatamisväärsusi on kahtlemata Eiffeli torn. See 1889. aastal valminud torn on veel tänini parima vaatega paik, kust Pariisi lähemaid ja kaugemaid nurki näha. Torni kõrgeimalt korruselt leiab tänapäeval ka hinnatud ja populaarse restorani, kus enne õhtust Moulin Rouge’ etendust keha kinnitada.

Kui vaid maailmakuulsa Notre Dame’i ehk Jumalaemakiriku seinad oskaksid rääkida! See elu häid ja halbi külgu näinud kirik on üks maailma kaunemaid ja ka kuulsamaid. Olles peaosaline ühes kuulsaimas teoses „Jumalaemakiriku kellalööja“, mille on paberile pannud Victor Hugo, on kirik üks igavese armastuse sümboleid.

Mitmete maailmakuulsate ja hindamatute kunstiteoste kodu Louvre’i kunstimuuseum on koht, kuhu võib end unustada. Esimesel külastusel on paljude sihiks Leonardo da Vinci meistriteos Mona Lisa. Lisaks maalikunstile leiab hoone seinte vahelt aardeid ka iidsest Egiptusest.

Kõhu täiteks

Väikeseks magusaks ampsuks tasub sisse piiluda Bertie’s CupCakery uksest. See on väikeste teekoogikeste maailm, mis on sama kirju kui vikerkaar. Valikust leiab nii armsaid klassikuid kui ka selliseid huvitavaid maitseid nagu soolane karamell, Mehhiko šokolaad ning paljude lemmik Nutella ja banaan.

Gurmaanidel soovitame sisse astuda restorani Au petit Sud Ouest, mis pakub linna parimat foie gras’d. Restorani teeb eriliseks see, et kogu menüü on üles ehitatud pardilihale. Seda saab nii toorelt, trühvlikastmega kui ka pea igas teises variandis.

Pariisi absoluutseks parimaks restoraniks peetakse restorani nimega Epicure. Hinnatud Le Bristoli hotellis asuvas restoranis pakutakse prantsuse köögikunsti parimaid palasid. Praegusel hetkel (sügis 2014) juhatab köögis vägesid kolme Michelini tärniga pärjatud kokk Eric Frechon.

Öös on asju

Kui soovid jalutuskäiku ajas tagasi, siis astu sisse klubisse Club Raye. Klubi sisekujundus oleks kui 20-ndatest välja lõigatud ja meie aega toodud.  Jazz ja soul muusikat armastavale inimesele on see lausa kohustuslik koht. Lisaks headele kokteilidele ja väga lahedale sisekujundusele mängib igal õhtul klubis ka elav muusika.

Harry's Bar

Harry’s Bar

Õhtuseks kokteiliringiks sobib šikk ja elegantne Bar 8, mis asub hotellis Mandarin Oriental Paris. Sumeda valgusega baar pakub lisaks jookidele ka kiiremaid snäkke, kuid seda ainult päevasel ajal. Marmorist baarilett, madalad klaasist lauad ja kristallidega kaetud seinad annavad baarile müstilise atmosfääri.

Omapärase ajalooga baar Harry’s Bar on oma seinte vahel näinud sellised kuulsaid nimesid nagu Hemingway, Sartre ja Blondin. Algselt asus sama baar tegelikult üle suure lombi New Yorgis. 1911. aastal pakkis aga omanik oma asjad ja baari kokku ning kolis Pariisi. Ja üle 100 aasta tagasi alanud seiklus jätkub siiani!

Lastega reisides

Grande Galerie de l’Evolution ei paku põnevust mitte ainult lastele vaid ka nende vanematele. Kalk klaasist ja rauast hoone on muudetud seestpoolt suureks, põnevaks ja hubaseks loomariigiks. Kolmele korrusele on kokku kogutud elusuurused topised pea kõikidest maailma loomadest – olgu nende kodu maa peal, vee all või seal vahepeal.

Grande Galerie de l’Evolution

Grande Galerie de l’Evolution

Pere väiksemad, kellele köögis möllata meeldib, võiks viia L’Atelier des Sens Little Chef kokanduskooli. Kokandusklasse korraldatakse erinevates teemades – šokolaad, kala, küpsetamine, jõulud jne. Vahel võib kavast leida veidi vanematele lastele mõeldud klasse, kus õpitakse valmistama ka foie gras’d.

Päikeselised päevad tasub veeta pargis nimega Jardin d’Acclimatation. See on loomaaed, farm, linnumaja,  lõbustuspark ja mänguplatsid – kõik ühes suures vabaõhupargis. Pargist leiab nii tasulisi kui ka tasuta atraktsioone. Asub see suur mängumaa Eiffeli tornist  umbes 30-minutilise jalutuskäigu kaugusel, teisel pool jõge.

Transport

Pariisi teenindab kokku kolm lennujaama ja nendest tuntuim on Charles de Gaulle’i rahvusvaheline lennujaam (CDG).

Charles de Gaulle’i rahvusvaheline lennujaam

Charles de Gaulle’i rahvusvaheline lennujaam

Lennujaamast linna saab mugavalt nii rongi kui ka bussiga. RER rongid kesklinna väljuvad teisest ja kolmandast terminalist iga 7-8 minuti järel. Pileti hind täiskasvanutele jääb u 10 € kanti ja lastele vanuses 4-10 aastat umbes 7 € kanti.

Roissybus lennujaamabussi peatused asuvad igas terminalis ning teekond kesklinna kestab umbes 60-90 minutit. Bussiga kesklinnast lennujaama sõites tuleb kindlasti arvestada võimalike ummikutega. Täiskasvanu pilt lennujaamast kesklinna maksab suurusjärgus 10 €.

Lisaks on oma buss käigus ka lennufirmal Air France. Charles de Gaulle’i lennujaamast Pariisi kesklinna maksab sõit umbkaudu 17 €. Air France’i bussid sõidavad ka Charles de Gaulle’i ja Orly lennujaamade vahel.

Ja muide, Tallinnast Pariisi saab ka otselennuga ;) 

Loe lisaks:

__________________
Artikkel “100 tundi Pariisis” on loetav ka Tallinna Lennujaama kodulehel.

Kommentaarid: