100 tundi Prahas

26.09.2011
Svea Lillepalu

Praha on kahtlemata üks kütkestavamaid linnasid Euroopas. Selle ajalugu on jäädvustatud lugematutesse barokk- ja renessansstiilis hoonetesse. Alates kaunist Praha lossist lõpetades linna südames asuva Wenceslase väljakuga, pakub Praha igale külastajale silma- ja avastamisrõõmu. Ühtlasi on Praha ka üks ajalooliselt paremini säilinud Euroopa pealinnu.

Vaatamist väärt

Praha lossi ehitusega alustati juba 9. sajandil ning loss on sellest ajast arenenud üheks Praha sümboliks. Lossi ja seda ümbritseva aiaga on võimalik tutvuda iga päev, olenevalt aastaajast kella 5st hommikul õhtul 12ni.

Püha Nikolause kirik on üks Praha tähtsamaid barokkstiilis hooneid. Kirik asub Praha lossi ja Vltava jõe vahelisel alal. Selle seest leiate hoone kõige hinnalisema vara, ülisuure fresko, mis kajastab Püha Nikolause elu. Huvitavaks teeb kiriku valmimisloo see, et hoone kallal on tööd teinud ühe arhitektipere kolm põlvkonda.

Püha Nikolause kirik oli üks maailmakuulsa helilooja Amadeus Mozarti lemmikuid esinemispaiku ning ka tänapäeval kuuleb seal vahel tema loomingut. Kirik on külastajatele avatud olenevalt aastaajast kella 9st hommikul õhtul 5ni.

Mala Strana, tuntud ka kui Väike Linnaosa annab ideaalse ülevaate ja tunnetuse, milline võis välja näha barokiaegne Praha. Selles linnajaos asuvad linna hinnatuimad arhitektuurimälestised. Mala Stranas asub ka külastamist väärt kaabelraudtee, mis viib soovijad Petrini mäele, kust avanevad imelised vaated tervele linnale.

Juudi linnaosa on üks paikadest Prahas, mis on ajaloo vältel näinud uskumatutes kogustes õnne ja kurbust. Terve linnaosa seisis kadumise lävel, kui 1938. aastal toimus suur natside korraldatud küüditamine. Tänapäeval elab juudi elustiil siiski edasi ning linnaosast leiab sünagooge, suure juudi surnuaia ja kogukonnale pühendatud muuseumi. Kõik linnaosa vaatamisväärsused on lahti pühapäevast reedeni, olenevalt aastaajast 9st hommikul 6ni õhtul.

Kõhu täiteks

Regulaarselt Tšehhi parimaks ja innovaatiliseimaks nimetatud V Zatisi restoran on kindlasti väärt külastamist. Restorani lõunamenüüd on vallutanud paljude inimeste südamed nii maitse kui ka hinnaklassi pärast. Õhtusel ajal kuulub restoran siiski kõrgemasse hinnaklassi ning pearoa eest peab välja käima umbes 350 CZK. Restoran asub Liliova tänaval.

Rohkem fassaadi ja sisekujunduse poolest tuntud Tosca restoran on elamus omaette. Restorani sisemus järgib 1920. aastate stiili ning ka muusikavalik järgib seda joont. Restoran kuulub kõrgemasse hinnaklassi ning pearoa saab kätte umbes 350 CZK eest. Restoran asub Hradcanske Namesti tänaval.

Traditsioonilisi Tšehhi pelmeene tasub proovida Marie Teresie restoranis. Portsjonid on parajalt pirakad ning rahuldavad ka kõige suurema isuga inimesi. Põhiroa saab Marie Teresie restoranis kätte umbes 250 CZK eest. Restoran asub Na Prikope tänaval.

14. sajandist pärinev U Fleku baar omab teiste omasuguste seas kindlasti erilist staatust. Baaris saab nii süüa kui ka juua, kuid arvestada tasub keskmisest natukene kõrgema hinnaklassiga. U Fleku baar asub Kremencowa tänaval.

Traditsioonilist Tšehhi õlut ja seltskonda saab nautida näiteks U Spirku baaris. Baaril on üpriski värviline minevik, sest aastakümneid tagasi asus samas hoones Praha tuntuim bordell. Baar asub Kozna tänaval.

Öös on asju

Praha on üks nendest linnadest, mis panustab rohkem baaridele ja restoranidele ning teatritele ja kontserdihallidele. Mürtsuva klubimuusikaga suuri ööklubisid on sellest raske leida. Aga see ei tee linna kindlasti igavaks sihtkohaks. Klassikalise muusika armastajatele on lühike linnapuhkus siin lausa kohustuslik.

Kui Sinu Praha-külastus hõlmab ka vähemalt ühte õhtut, siis kindlasti-kindlasti soovitame külastada mõnda kontserti näiteks Tšehhi Filharmooniaorkestri kodumajas Rudolfinumis või Praha Sümfooniaorkestrit kaunis Praha Munitsipaalmajas.

Praha on ka ooperiarmastajate paradiis. Linnast leiab mitu tuntud ja hinnatud ooperiteatrit, kus etendatakse rahvusvaheliselt tunnustatud tükke. Pilk tasub heita näiteks Tšehhi Rahvusteatri ja Estates teatri kavadele.

Lastega reisile

Lastega tasub kindlasti minna vastrenoveeritud Praha loomaaeda. Uue kuue on saanud nii loomade elupaigad kui ka külastajatele mõeldud atraktsioonid. Loomaaed on avatud iga päev, olenevalt aastaajast kella 9st hommikul kella 7ni õhtul. Sissepääsupiletid täiskasvanutele algavad 150 CZK, lastele 100 CZK ja peredele (2 täiskasvanut, 2 last) 450 CZK.

Riiklik Tehnikamuuseum on hea koht avastushimulistele lastele. Muuseum keskendub riigi rikkale tööstusajaloole ning on täis nii suuri kui ka väiksemaid masinaid. Üks laste meelispaikadest on kindlasti transpordihall, kus saab tutvuda vanade autode, lennukite ja rongidega. Muuseum on avatud teisipäevast reedeni kella 9st hommikul 5ni õhtul ja laupäeval, pühapäeval kella 10st hommikul 6ni õhtul. Sissepääsupiletid täiskasvanutele algavad 70 CZK, lastele 30 CZK ja peredele 150 CZK.

Läbi linna voolav Vltava jõgi pakub suurepäraseid võimalusi väikeseks laevasõiduks. Spordihimulised võivad laenutada aerupaadi ning omal käel jõelt avanevaid vaateid nautida. Logelejad aga võivad võtta asja vabamalt ning osaleda mõnel paljudest jõekruiisidest.

Õige Legoland asub küll Taanis Billundis, kuid ka Prahast leiab väikese Lego-muuseumi. Muuseumis on välja pandud umbes 2000 erinevat Lego-komplekti, millest mõned pärinevad 1958. aastast. Tegemist on ühe tõelise Lego-fänni aastatepikkuse kätetööga. Muuseum on avatud iga päev kella 10st hommikul 10ni õhtul.

Närvikõdi ja nalja nii suurtele kui väikestele pakub Petrini mäel asuv peegellabürint. Labürint koos ülisuure panoraam maaliga ja  kõõrdpeeglite saaliga asuvad mäe tipus asuvas paviljonis. Kõige selle külastamine on tasuta.

Transport

Parim ja lihtsaim viis saada Praha Ruzyne lennujaamast kesklinna on kasutada mugavat bussitransfeeri. Buss väljub lennujaamast iga pooltund ning 40-minutiline sõit kesklinna maksab umbes 90 CZK ringis. Tagasisuunal väljuvad bussid Munitsipaalmaja läheduses asuvalt Namesti Republiky väljakult.

Taksosõidu eelistajad peaksid kindlasti meeles pidama, et kesklinna ja lennujaama vahel sõitvatel taksodel peaks alati olema peale kirjutatud „Airport“. Lennujaama-kesklinna vaheline teekond maksab umbes 600 CZK. Praha taksode puhul tuleb meeles pidada ka seda, et alati tasuks sõidutasu enne üle küsida ja kokku leppida.

Praha kesklinnas liigeldes on kõige lihtsam kasutada metrood. Linna läbib kolm eri liini ning rongid väljuvad umbes 3-7- minutiliste intervallidega. Pilet, mis annab õiguse sõita kesklinna kahes tsoonis ühe tunni jooksul, maksab umbes 20 CZK.

Nagu näha, igav Prahas ei hakka. Võib-olla on Sul ka omad meelispaigad, mida kindlasti külastada?

Reisivihje: Estraveli tootevalikust leiad praegu väga hea pakkumise 4-päevaseks perereisiks Prahasse!

Soovitused on kokku pandud GTA Travel Guide’i järgi.

Kommentaarid:

  1. Peeter

    Head ülevaate koostajad, püüdke ikka stiiliühtsuse poole. Kui enamik nimesid- nimetusi on tšehhipärases kirjaviisis, siis ka Vaclavi (pro. Wenceslase) väljak, Mikulaši (pro.Nikolause) kirik, ning Hradčanske Namešti on ikkagi väljak, mitte tänav. Loodetavasti on mitmed reisisellid lugenud ka Hašeki surematut Švejki ning neil tasuks teada U Kalicha ehk Karika kõrtsi päris kesklinnas, U Bojišti tänavas ning tõelise Praha atmosfääri ja toidusedeliga U Švejkut Karmelitskal, mõne minuti astumise kaugusel Mala Strana Mikulaši kirikust. Ja lossi ning kesklinna raekoja kella vahele jääb Karli sild, asi iseeneses:)

  2. TracyDURAN23

    That's perfect that people can take the credit loans moreover, this opens completely new chances.

  3. alar

    Prahas asub ka kesk-euroopa suurim ööklubi (nii nad ise väidavad) Karlovy Lazne. Asub Vltava jõe ääres Karlova silla kõrval, pidu käib viiel korrusel ja enamikel korrustel on 2 erineva muusikaga saali:) väga lahe koht:) http://www.karlovylazne.cz