100 tundi Viinis

15.09.2011
Anu Vane

Viin on üks Euroopa silmatorkavamaid pealinnu, mis tervitab külastajat kosmopoliitse atmosfääri ning suurejoonelise arhitektuuriga. Linnapildis peegeldub väga palju ajalugu – impeeriumi hiilgus, sõda ja seejärel uus tõus tänapäevaseks suurlinnaks. Mida Viinis teha? Siin on paar ideed.

Viini kuulsusrikas minevik läheb eriti hinge neile, kes armastavad traditsioone ja tavasid. Oma kõrgkultuurist tulvil ajaloo üle on viinlased eriti uhked ning hoiavad seda elus rohkete muusika-, teatri- ja toidufestivalidega, mis toimuvad aasta läbi.

Kui vähegi aega jätkub, ära jää Viini külastades kesklinna, vaid astu sisse ka kaugemal asuvatesse veinitavernidesse (heurigen) ja kohvikutesse, mille traditsioon on sajandeid pikk. Hiilgav Schönbrunni palee ning Prateri park on samuti vaid bussisõidu kaugusel.

Vaatamist väärt

Viinis paleedest mööda ei pääse. Schönbrunnis, Habsburgide dünastia suvekodus, on kokku 1440 elegantset ja priiskavat tuba ning saali. Apelsinimajas peetakse klassikalise ja kammermuusika kontserte, mis tänu õhustiku ja helide kooskõlale pakuvad tõeliselt peent naudingut. Kesklinnas aga asub tore rokokoo-stiilis Belvedere’i palee, mille lossipark annab peaaegu sama pahvikslööva kogemuse.

Kui paleed Sind külmaks jätavad, siis kuidas oleks Freudi muuseumiga? Kuulus psühhoanalüütik elas Viinis aastatel 1860–1938, enamiku sellest aadressil Berggasse 19, kus asub ka muuseum. Vaadata saab hingetohtri kodu, arstipraksist, kirju, raamatuid ja videoid haruldaste arhiivimaterjalidega. Meeldiva irooniana seksiprobleemidega patsiente silmas pidades asub muuseumist üle tee tänapäeval pesupood. :)

Naschmarkti ebatavalised kaubad, toidud ja inimesed loovad sellele turule eriliselt lõbusa ja särtsaka atmosfääri. Müügiks pakutakse nii kodumaist kui välismaist kaupa, mis on toodud Ida-Aasiast, Lähis-Idast ja Balkanimaadest. Turu nime otsetõlge on tabavalt Snäkiturg, sest platsil ringi jalutades on võimalik maitsta toitu igast maailma nurgast. Asukoht: Linke Wienzeile, ooperimaja lähedal.

Stadtpark ehk Viini linnapark asub otse kesklinnas ning koosneb kenasti hooldatud muruplatsikestest, lillepeenardest ja põõsastest, mille üle valitseb muljetavaldav Johann Straussi kuju. Suvel pakuvad pargis asuvad restoranid võimalust einestada al fresco traditsioonilise Viini orkestrimuusika saatel. Pargi keskosas on suur laste mänguväljak, mis annab vanematele võimaluse nautida näiteks romantilist piknikku, sellal kui pere väiksemad mööda atraktsioone mürgeldavad.

Kõhu täiteks

Kohv pole küll Viinis leiutatud, aga kohvikukultuur on selles linnas perfektsuseni lihvitud. Kuigi impeeriumi hiilgeajad on seljataga, armastavad viinlased endiselt stiilset elu ja head sööki. Gurmaanid leiavad siit struudlid, Sacheri, šnitslid, paprikakana, küpsetatud kastanid

Toidukohad on reeglina kvaliteetsed ja omanäolised – olgu tegu tippklassi restorani või lihtsa vorstiputkaga. Hind on tervemõistuslik ja portsud saksapäraselt suured.

Kohvik Einstein otse Raekoja platsil pakub väga head hinna ja kvaliteedi suhet ning sobib seetõttu ideaalselt lõunapaigaks neile, kes päeval Viini kesklinnas tuuritavad. Soe puljong, suussulav Schlemmerschnitzel ja traditsiooniline Austria õlu on ideaalne menüü külmadeks talvekuudeks.

Gulaschmuseum ehk guljašimuuseum Schulerstrassel on tõenduseks, et guljašiga on austerlastel tõsi taga. Muuseumi „eksponaadid” on ülimalt maitsvad ja värskelt valmistatud. Igal õhtul võid proovida rohkem kui tosinat guljašši, mis on ainult väike osa sadadesse ulatuvast valikust. Pakutakse ka teisi Austria rahvustoite.

Sacher Hotel Philharmonikerstrassel on dekadentliku aprikoosikeedisega šokolaaditordi sünnipaik – siin on seda valmistatud juba 175 aastat. Nii Punane baar kui ka Anna Sacheri restoran pakuvad tõeliselt luksuslikku taustsüsteemi kas ainult kohvile ja koogile või hoopis kogu õhtusöögile. Hinnatase on aga atmosfäärile vastav ehk pisut krõbedavõitu.

Öös on asju

Õhtuti kogunevad austerlased veinitavernidesse, mida kutsutakse heurigen’iks. Parimad neist asuvad Viini ümbritsevates külades nagu Grinzing, Sievering ja Nusdorf.

Kui aga päris ööelu tahad avastada, on heaks alguspunktiks nn Bermuda kolmnurk, mille kese asub Rabensteigil Doonau kanali lähedal. Just see on kõige pikema traditsiooniga koht, kuhu on koondunud Viini ööelu. Tänapäeval möllavad seal peamiselt nooremad pidutsejad. Tudengeid ja muidu nooremat-vabameelsemat seltskonda kohtab ka 6., 7. ja 8. linnajao musikcafé’des ja baarides.

Viimasel ajal muutub järjest elavamaks ka nn Stadtbahnbögen (piirkond Nussdorferstrasse ja Josefstädterstrasse vahel). Viini metroo all paiknevate sillakaarte vahele on pikitud palju populaarseid baare, musikcafé’sid ja restorane.

Palmenhaus, mis asub Burggartenil, on korraga nii kohvik, kokteilibaar kui ka restoran, mis asub ilusas ajaloolises palmimajas vaatega Burggartenile. Klientuur on mitmekesine, kuid enamikus kohtab Palmimajas kohalikke 20-30-aastaseid trendikaid noori. Õhtuti mängib DJ!

Santo Spirito on hubane veinibaar, mis asub Kumpfgassel, Bermuda kolmnurgas vaiksemal kõrvaltänaval. Klassikaline muusika ja kirikuelementidega sisekujundus (sh pihitool jms inventar) on selle paiga märksõnad.

Volksgarten Club Disco Burgringil on pidutseja jaoks must see. See koondab enda alla Volksgarten Pavilioni, 1950ndate stiilis kohviku maheda muusikaga ja vaatega Hofburgile, ning Volksgarten Diskotheki, mis on üks Viini populaarsemaid klubisid ja kus igal õhtul mängitakse ise stiilis muusikat.

Lastega reisijale

18. sajandist pärit lõbustuspark Prater Park on ideaalne viis veeta päev perega vabas õhus. Kindlasti soovitame ära proovida sõidu hiigelsuure vaaterattaga, kust avaneb kaunis vaade tervele linnale. Park on avatud märtsist oktoobrini, iga päev kella 10st hommikul 1ni öösel. Piletihinnad sõltuvad atraktsioonist.

Omanäoline Viini loomaaed Schönbrunni palee aias on üks maailma vanimaid loomaaedu. Kui ajastutruu arhitektuur lastele huvi ei paku, siis 760 erinevat loomaliiki peaksid kütkestama küll. Loomaaed valiti 2010. aastal ka parimaks Euroopa loomaaiaks. Park on lahti iga päev kella 9st 18.30ni, talvel veidi lühemalt. Sissepääsupilet maksab täiskasvanule 12 € ja lapsele 4 €. Loomaaed asub aadressil Maxingstrasse 13 B.

Jõululaat on kohustuslik peredele, kes külastavad Viini detsembris. Laat toimub Viini raekoja ees ning sealt leiab veel puuduolevad kingitused ja kindlasti ka midagi magusat igale maitsele. Jõululaat on lahti iga päev detsembri algusest 24. detsembrini.

Transport

Viini ühistranspordisüsteem töötab nagu õlitatud kellavärk. Selles navigeerimine raskusi ei tekita. Hea oleks meelde jätta, et Viin on jagatud nummerdatud linnaosadesse. Seega pikki nimesid meeles pidada pole vaja, piisab numbritekst. Enamik vaatamisväärsusi asub linna keskosas ehk 1. linnaosas.

Ühistranspordi alla kuuluvad U-Bahn (metroo), S-Bahn (rong), Strassenbahn (tramm) ja bussid. Soovitame osta piletikassast vähem kui 2 € maksva ühistranspordikaardi. Hea mõte on ka Vienna Card, mis annab õiguse kasutada piiramatus koguses ühistransporti 48 või 72 tunni vältel, välja arvatud ööbussid. Sama kaardiga saab allahindlust ka paljudes muuseumides, poodides ja kohvikutes.

Viini lennujaam asub kesklinnast umbes 20 km kaugusel. Kõige lihtsamalt saab lennujaamast kesklinna rongiga (S-Bahn nr S7, sõiduaeg u 25 min). Teine võimalus on City Airport Train, mis viib umbes 11 € eest lennujaamast otse Viini kesklinna, täpsemalt Wien-Mitte rongijaama. Lennujaamast kesklinna sõidab ka iga 20–30 minuti tagant väljuv buss, pilet alates 8 €. Taksosõidu puhul võiks arvestada vähemalt 30 € väljaminekuga.

Estraveli Facebooki fännid
soovitavad lisaks:

Külli: Roosiaiad! Kesklinna parkides võtke aega, et seal piknikku pidada või muidu chillida. Isegi oktoobris on seal silmailu:)

Merle: Mina jälle soovitaks jõuluaega Viinis. Kardemoni järgi lõhnav muinasjutulinn!

Ly: Varakamber Hofburgis võiks kuuluda kohustuslikku kavva. Loomasõpradele soovitaks soojalt Schönbrunnis asuvat Viini loomaaeda. Õhtul võiks minna nt Viini Riigiooperisse etendust vaatama, maja ise on juba elamus omaette. Lisaks nt ka Belvedere, kalmistu, kuhu tuntud tegelased maetud, lõbustuspargis asuv kuulus vaateratas, Donaustadt jne.

Andrei: Kindlasti soovitaks Hundertwasser Hausi minna vaatama – unikaalne eklektilise arhitektuuri näide, samaväärset leiab äkki ainult Barcelonast. Kui olemas mitu tundi vaba aega, siis Viini pärl on metsased mäenõlvad. Metroopeatuse juures saab näha Karl Marx Hofi jäänuseid (nende Lasnamäe, kilomeetripikune proletariaatlik elamiskompleks), sealt bussiga saab mäe tipu vaatamisplatsi ja Poola kiriku juurde, ning mäest alla jalgsi läbi viinamarjaistandusi, kus saab kohaliku veini mekkida, trammi lõppeatuseni.

Liina: Söögisõbrad seavad sammud Naschmarktile ja peale turulettide imetlemist naudivad mereande keset turgu asuvas Strandhausis. Vaata lisa.

Anna: Spanish Riding School kindlasti tuleb külastada! Soovitan!

Merike: Kes enne pole käinud, siis soovitan Schmetterlinghaus-i, mis on ooperimaja taga, osa Hofburgi lossist. Ülilahe koht on!

Ülle: Mozardi muuseum!

Katrin: Väga lahe koht on ka Haus der Musik ehk muusikamuuseum, kus on mitmeid huvitavaid interaktiivseid väljapanekuid. Näiteks võid proovida, kuidas sul filharmoonia koori juhtimine välja tuleb ja mida siis koor sulle ütlema hakkab, kui väga hästi ei lähe :)

Nelly: Soovitan külastada Viinis Ringstrassel asuvat parlamendihoonet. Piletihind olematu, vaatamist palju, head giidid. See oli esimene koht, kus nägime eesti keelset infovoldikut. Muusikaarmastajad peaks kindlasti külastama Viini kuulsat Musikvereini maja, kus toimub iga-aastane Viini Filharmoonikute Uusaasta kontsert.

Siiri: Sacheri hotelli kohvikus Sacheri torti süüa, hea vaatega restoran Donauturm’i tipus, ehk ka S. Freudi muuseum, Naturhistorisches Museum ja Kunsthistorisches Museum, Stephansdom ja selle katakombid. Viin on tore!

Soovitused on kokku pandud GTA Travel Guide’i järgi. Fotod: Wikipedia, viidatud asutused, Dreamstime.

Kommentaarid: