4 tarkusetera ja muljeid villapuhkuselt Toscanas

11.07.2011
Malle Pottsepp / Estravel

Meie Balti tootesuuna juht Malle Pottsepp käis juuni lõpus Toscanas pulmas. Romantilise peo ja mõnusa nädalase puhkuse kõrval jätkus tal aega ka paar professionaalset tähelepanekut teha. Siit leiad vihje ühele idüllilisele rendivillale ja 4 näpunäidet, mida villat rentides silmas pidada.

Veetsime perega nädala oma selleaastasest puhkusest Toscanas. Kuigi sõidu põhjuseks olid armsa sugulase pulmad, ei taha ma kõnelda mitte sellest üliromantilisest sündmusest, vaid hoopis villarendi muljetest. Pulmade tõttu sai villa valikul oluliseks kriteeriumiks just konkreetne külake Firenze lähedal – Pontassieve. Ja uskuge või mitte, aga seal leiduski täpselt sobiv maja.

Üheksa inimest mahutava rendivilla kohta „maja” öelda on muidugi selgelt liiga vähe, sest tegu oli pigem ajaloolise lossiga! Villa oli suur, vana ja väärikas. Räägiti, et seal oli kunagi ürgammu ööbinud maailmakuulus pühak Franciscus Assisist. Ühesõnaga elasime nagu muuseumis. Ma siiralt imestan, et kõik see ajaloolise väärtusega kraam oli jäetud vabalt turistide käsutusse – muuhulgas maalid ja portselan, rikkalik raamatukogu ja perearhiiv.

Villa asus mäe otsas, kõigi teede lõpus keset oliivisalusid ja viinamarjaistandusi ning oli suhteliselt raskesti ligipääsetav. Rendiauto põhi sai igal juhul korralikult kraapida ning GPS läks iga kord lühisesse, kui lossini viiva teeni jõudsime. Aga selle eest avanesid igas suunas vapustavad vaated, mida sai nautida kolmelt terrassilt ja puuviljaaiast, ning floora ja fauna olid erakordselt rikkalikud. Põnevam osa oli ehk metssigade külaskäik ja sokkude öised huilged…

Meie seltskond jagunes esialgu kaheks. Osad olid meie ajutisest kodust kohe vaimustuses, teistel kulus harjumiseks aega. Eks oma osa oli ka selles, et jõudsime villasse hilinemisega ehk alles pärast keskööd. Suur vana maja oli pimedas üksjagu ehmatav.

Päikesepaistel aga tondid kadusid ja nautisime täiel rinnal kõiki mugavusi: päevitustoolid, grillivõimalused, köögimasinad jms. Vilus asus pikk marmorlaud, mille taga kulus enamik meie õhtuid. Ostsime külast igasugu hõrgutisi ja väärt tooraineid – näiteks praadimiseks suvekõrvitsaõisi või hõrke juuste ja mõnusat sinki.

Reisi lõpuks aga oli kogu reisiseltskond sama meelt – tegelikult oli meie lossipuhkus igati vägev! Ja selles olid ka kõik veendunud, et VILLAPUHKUS on hotellist iga kell etem.

4 tarkusetera villarentijale

  1. Villaomanikud ei räägi reeglina ei inglise ega muud võõrkeelt. Meie suhtlesime kehakeeles, aga telefoniga oli juba raskem – siis kasutasime itaala keelt kõneleva sugulase abi.
  2. Viitasid villani ei pruugi olla. Villarendifirma teekonnakirjeldus lõppes seal, kuhu ka GPS meid viis, aga viimane jupp ehk 2 km küla- ja mägiteed tuli ise üles leida. See õnnestus saabumisööl vaid tõlgi abiga.
  3. Paljudes villades peab elektri eest lahkudes eraldi maksma, vahel ka vee ja gaasi eest. Meie maksime elektri eest väga arvestatava lisatasu 77 eurot, kuigi vaid ööbisime villas ja kodumasinaid kasutasime vähe.
  4. Villasse jõuda tuleb teatatud ajal, sest muidu ei pruugi esimesel ööl majutuma pääseda. Kui saad õige telefoni numbri (meil olid vautšeril kõik numbrid valed) ja omad tõlkeabi, siis vast õnnestub aega muuta.

Reisivihje:

Kuigi väike ettevaatus kulub ikka marjaks, on villapuhkus siiski endiselt meie lemmik. Ja kuna Eesti suvi läheneb ähvardava kiirusega lõpule, on just augusti lõpp ja september parim aeg Vahemere ääres suve pikendada! Temperatuurid seal on eestlasele mõnusalt mõõdukaks vajunud, aga merevesi veel südasuviselt soe ja päike sirab kõrgel. Siit leiad selle varasügise parimad villapakkumised Itaalias, Lõuna-Prantsusmaal ja Hispaanias.

Loe villapuhkuse kohta pikemalt ja vaata villapuhkuse pakkumisi siin.

Kommentaarid:

  1. Anne A.

    Villapuhkus on parim! Järgneb suvituskorter ehk apartment. Miks? Sest sa tunned ennast neis oma aja peremehena ja teed kõike täpselt sel ajal kui sul tuju on. Kui oled varajane ärkaja, ei pea mitu tundi ootama kuni kohvi ja hommikusöögi saad. Ümberringi ei ole hotellimelu. Minu kogemus villarendi osas piirdub seni Kreekaga. Kõik oli täpselt selline nagu kirjeldati. Pererahvas rääkis inglise keelt sama halvasti kui mina, aga hakkama me saime. Saabumise kellaaeg oli lahtine, võti oli kokkulepitud kohas. Perenaine käis alles järgmisel päeval, et täpsemalt kokku leppida erinevates asjades: paadi rent, toit jms. Ülepäeviti ootas meid hommikul ärgates trepil korvitäis kohalikke puuvilju ja tomateid (hinna sees!). Toitlustamist me ei vajanud, sest ei tahtnud ennast siduda mingite kellaaegadega. Elektri eest maksime arvesti järgi, telefoni ei kasutanud, wifi oli tasuta. Bassein oli privaatne. Mereni oli 200m, rannani 1km. Kui tahad osa saada kohalikust elust, siis soovitan igal juhul villa- või korteripuhkust, sest hotellid on nagu rahvusvahelised kombinaadid. Ohud? Ei tea. Kui enne broneerimist uurida, millega tegu on, siis vähemalt meie pettuma ei pidanud. Järgmiseks kavatsen ära proovida villapuhkuse Sitsiilias. Kui leian sobiva majakese.