Epp ja Maria Vahemere kruiisil

01.02.2017
Estravel

Kirjanik ja kirjastaja Epp Petrone käis hilissügisel oma viieaastase tütre Mariaga nädalasel Vahemere kruiisireisil.

epp1

Reis ligi 2500 reisijat mahutaval Royal Caribbeani kruiisilaeval Vision of the Seas algas ja lõppes Veneetsias. Nädalasel reisil külastati Türgit, Horvaatiat ja Kreekat, kus peatuti ka Santorini saarel, mille külastamine oli Epu unistuseks juba lapsepõlvest.

Avastamisrõõmu jagus küllaga, sest see oli nii Epul kui Marial elu esimene kruiis. Reisil olles kirjutas Epp Petrone ka oma uut raamatut “Lastekirju”.

“Kogu eelnenud suvi ja sügis olid mul möödunud intensiivse töö tähe all, nii et ootasin väga puhkust. Olin varem Visbys ja Stockholmis minikruiisidel käinud, seega kujutasin ette, kuidas endale laeval liikuv kodu saadakse. Mu Ameerika sugulased-tuttavad on käinud mitmel pool kruiisidel, nii lõunameredel kui ka näiteks Alaskal, Norras, siinsamas Tallinna-Peterburi vahel,“ räägib Epp Petrone.
„Ka viieaastane Maria mäletas varasemast laevaga sõitmise tunnet: ümara aknaga kajutit, narivoodit ja mängutuba. Nii et ootasime ühest küljest laevaelu ja teisalt oli hea teada, et saab ühe nädalaga ja väikese vaevaga ära käia Itaalias, Kreekas, Türgis ja Horvaatias. Mul oli ka nii-öelda kirjaniku huvi, et milline seltskond laevale koguneb ja nädalaks väikese omaette maailma formeerib.”

Epp22

Epp jutustab, et laevas tekkis kiirelt kodune tunne: „Juba esimese päeva õhtuks hakkasime Mariaga kajutit oma toaks nimetama. Ja samas ei pidanud eriti muretsema millegi pärast. Meenus, kuidas kirjanik Vladimir Nabokov elas elu lõpuni hotellis, sest ei temal ega ta toimetajast naisel polnud aega endale päriskodu korraldada. Mõttega mängides: jah, niimoodi saab täitsa palju aega endale … inspiratsiooni ka jaguks, nõnda võiks kas või pika ümbermaailmakruiisi veeta, kui kusagilt miljoni võidaks. Nii nagu küla hoiab lapse ära, hoiab ka laev lapse ära, ja harib ka. Ma sain selle kruiisi vältel nokitseda mitme raamatu kallal, mis nüüd veebruaris ilmuvad.”

Epu sõnul oli see kruiis täiesti unustamatu elamus, mida on hea siiani meenutada. “Nägime väga palju ja eeskätt tänu Mariale saime laevalt ka palju häid sõpru juurde. See, mismoodi nad laeva basseinitekil koos rumalusi tegid – arvatavasti just selle paneb Maria oma lapsepõlve mälestustesse ja võtab kruiisist kaasa kogu eluks.“

Epp27

Kes aga Epp Petronet ennast tahab kohata ja veelgi rohkem reisilugusid kuulda ning ehk mõne küsimusegi juurde küsida, saab seda teha juba päris varsti. Nimelt astub Epp Petrone ühes teiste vahvate esinejatega üles tänavusel Tourestil, kus Estravel korraldab reisiteemalise miniarvamusfestivali.

Pühapäeval, 12. veebruaril kell 12.30 vestleb Epp rännuhuvilise toiduajakirjaniku Silja Luide ja CruiseCentre’i juhi Kristi Kukega kruiisiteemadel.
Kell 13.30 räägib ta reisiblogija Janika Ritsoniga lastega reisimisest.
Ühtlasi esitleb Epp Petrone Tourestil oma sügisesel Vahemere kruiisil punkti saanud reisiraamatuid “Lastekirju” ja “Lennukiga lõunamaale”.

EPU ja MARIA KRUIISIPÄEVIK 1/5: minek ja uus kodu

EPU ja MARIA KRUIISIPÄEVIK 2/5: Horvaatia

EPU ja MARIA KRUIISIPÄEVIK 3/5: lendavate vaipade maal

EPU ja MARIA KRUIISIPÄEVIK 4/5: laevaelu ja uued sõbrad

EPU ja MARIA KRUIISIPÄEVIK 5/5: Santorini

Kui Sul tekkis huvi kruiiside vastu, tutvu võimalustega CruiseCentre lehel.

Kommentaarid: