Hygge-otsinguil Kopenhaagenis

16.04.2015
Janika

Taanlased oskavad elada ja elu nautida. Seda kinnitavad uuringud, mille järgi Taani on õnnelike rahvaste edetabelis teisel kohal. Mõnusa olemise ja igapäevatoimetuste nautimise kohta on neil lausa oma sõna – hygge, mille vastet väidetavalt üheski teises keeles olemas pole. Eks see üks hubane ja mõnus chill olemine on, mida nad selle all mõtlevad. Eesmärgiks on nautida iga hetke, ka rutiinseid ja tavalisi tegevusi. Meie hetkel lapsehoolduspuhkusel olev turundus- ja kommunikatsioonidirektor Janika võttis viis päeva ja üritas Kopenhaagenis asjast paremini aru saada.

Ka meil Eestis kulub hyggeligt (hubasus) marjaks ära.  Nii saidki kirja kümme mõnusat asja, mis elamisele tõesti veidi vunki juurde annavad. Kui lisada sinna veel kena kevadilm, on mõnus linnapuhkus garanteeritud!

Rattaparkla rongijaamas

Rattaparkla rongijaamas

  1. Liigutamine. See on ammu teada, et terveks ja õnnelikuks eluks tuleb lisaks ajurakkude liigutamisele ka kehale koormust anda. Kuuskümmend protsenti kopenhaagenlastest kasutab igapäevaseks transpordiks jalgratast ja seda igal aastaajal. Kalorid kaovad, päevavalgus ja värske õhk teevad oma töö ja nii iga päev ning aastast aastasse. See värskes õhus sõit hakkab pihta juba mudilaseeas, kui põnnid jalgratta külge ehitatud puust kasti pistetakse ja sedasi kooli ning lasteaeda sõidutatakse. Kusjuures mütsi või salli enamasti pähe või kaela ei topita, heal juhul kiiver ja seegi ainult lastele. Tuulises-vihmases jaanuaris paljapäisena jalgrattal sõitmist peab oskama nautida, pole midagi öelda.
  2. Ummikutevaba liiklus. Rahvast on palju, aga autosid mitte niivõrd. Kes jalgrattaga ei vura, kasutab heal tasemel ühistransporti – metroo ja bussid on korralikud ja süsteem toimib nagu kellavärk. Mõnda liikluspundart õnnestus siiski näha, aga need moodustusid jalgratastest. Valgusfoorituled annavad ratturitele ristmikel väikese edumaa, nii et hoia piip ja prillid – need puntrad hargnevad kiirelt ja uimasem turist võib muidu nii viisakalt, aga rattal nobedalt liiklevalt linlaselt kergema vopsu saada.
  3. Nutikas disain. Taanlaste disain on maailmakuulus ja Kopenhaageni südames pesitsevad disainimekad kõigile teada. Taanlaste disain pole aga paljalt silmailuks – see on lõputu valik nutikaid vidinaid, mis lisaks kabedale väljanägemisele ka väga praktilised ja kasutusmugavad. Kohalike disainerite looming on au sees ja avalikes interjöörides kõikjal nähtav. Kuid kui noore taanlase rahakotile Hay või NORR11 valikus pakutav mööblikraam veel üle jõu käib, siis väiksemad vidinad pole teps mitte nii kallid. Kui juba põrandat pühkima peab, siis ikka disainharjaga. Hygge garanteeritud.
  4. Eesti disain disainipealinnas

    Eesti disain disainipealinnas

    Öko.Taanlased on ökohullud. Ökomärgistusi näeb kõikjal – alustades toidupoe lettidest ja lõpetades riiete etikettidel. Ka lihtsamad hotellid on ökosõbralikud, keemiaga tube ei küürita ja oma ihu kasimiseks pakutav on samuti sertifitseeritud looduslik kraam. Maitsvat, mahedat ja keemiavaba saab vabalt ka 24 h avatud kioskitest. Kusjuures ökobrändid on enamasti ka skandinaaviapärase minimalistliku ja väljapeetud disainiga. Puhas ja tervislik eluviis annab kindlasti oma panuse õnnelik olemisse.

  5. Hea toit.Taanis viimastel aastatel õitsema löönud toidukultuurist räägitakse maailmas juba legende. Kui mitmeid kordi maailma parimaks restoraniks valitud Noma ja teised Michelini tärnidega tähistatud paigad kättesaamatuks jäävad (ja see võib juhtuda nii kallite hindade kui ka pikkade broneerimisjärjekordade tõttu), siis heast toidust ei pea siiski loobuma. Head maitsed pole küll alati figuurisõbralikud, rahvustoit on sändvits ja ka Kopenhaageni hot dog’id, mida siin nimetatakse vorstivaguniteks, on kurikuulsad. Leidub siiski ka oluliselt tervisikumaid valikuid, kinoa, cous cous ja läätsed on ühed igapäevased näited.
  6. Väljas söömine. Taanlaste elunautimise üks osa on igaõhtune väljas söömine – paar õhtutundi pärast tööpäevalõppu valitseb Kopenhaageni söögikohtades (mida on ohtralt!) kirev melu, sest kõik on välja sööma tulnud ja need, kes eelistavad koduseid õhtusööke, kasutavad sageli restoranide-kohvikute take away-teenust. Taas üks lihtne viis igapäevaseid rutiinseid tegevusi lihtsamalt ja mõnusamalt teha. Siiski, siiski, kuulukse, et trendikamad taanlased praktiseerivad üha enam ka orgaanilist ja aeganõudvat koduskokkamist. Hea toidu juurde kuulub mõistagi ka muhe seltskond.
  7. Christiania vabalinn

    Christiania vabalinn

    Iseendaks jäämine. Oled see, kes oled ja Taanis on see iseendastmõistetav. Nahavärv, seksuaalne orientatsioon või miski muu samalaadne pole siin põhjuseks kellelegi viltu vaadata. Kopenhaagenlaste tolerantsus meelitab linna ka turiste ja püsielanikke mujalt – kohtadest, kus tänaval musitavad poisid või kanepit pahvivad noorukid ei ole veel aksepteeritav osa ühiskonnast. See viimane pole legaalne ka Taanis, kuid kesk Kopenhaagenit asuvas Christiania vabalinnas kehtivad omad reeglid (pildistada ega joosta ei tohi, kanepit müüa ja kõnniteele kangemat häda teha ilmselgelt võib). Ju siis vabadus ja nauding seegi kellelegi.

  8. Kultuur. Muuseume, galeriisid, teatreid ja kontserdisaale on Taanis igale maitsele. Kaasaegse kunstiga tutvumiseks tuleb küll mõnikümmend kilomeetrit Kopenhaagenist põhjapoole Louisiana moodsa kunsti muuseumisse või lõuna poole Arkenisse põrutada ja selleks ekstra päevi varuda. Ajaloohuvilised leiavad põnevat avastamist Taani lossidest, millest kuulsaim on Hamleti tegevuspaik Kronborg. Kel linnast välja sõitmiseks aega ei jagu, võib selle asemel mööda disainipoekesi-kohvikuid liigelda ja nii saadagi autentsema ülevaate kopenhaagenlaste endi igapäevasest hygge-kultuurist.
  9. Värvikirev Kopenhaagen

    Värvikirev Kopenhaagen

    Šoping. Vinge poodidevalik algab Kopenhaageni lennujaamast (Kastrupi lennujaam on pälvinud Euroopa parima ostlemiskogemusega lennujaama tiitli), jätkub vanalinna rahvarohketel ostutänavatel ja põnevaimad leiud peituvad tsentrist eemal magalatänavatel, mille vallutanud hipsterid, vintage-kauplused ja trendi-söögikohad. Hooajaallahindlused on rammusad ja kauba- ning brändidevalik rikkalik. Jagub ka populaarsemaid suurusnumbreid, mida meiekandi allahindluste aegu just tihti ei juhtu. Omaette nauding seegi.

  10. Ilusad inimesed. Ja seda igas mõttes – nad on viisakad, sallivad, naeratavad, heas vormis ja hästi riides.

 

Kokkuvõtteks on Kopenhaagen üks igati mõnus linnapuhkuse sihtkoht, aga miskit imevõtit õnnelikuks eluks linn ise ei paku. Pigem tundub, et taanlastel on kahe kõrva vahel lihtsalt kõik kenasti paigas – ela ja lase teistel ka elada ning tee seda nii, et igas päevas oleks mõnusaid hetki. Hambad ristis töö rabelemine ja 300 päeva aastas sooja suve ootamine tuleks asendada tasakaalustatuma elu ja hetke nautimisega. Kui täna ei õnnestu, siis proovid homme uuesti. Ja ongi hygge.

Pole meil siin Eestis ka häda midagi – sõna hygge tõlkimiseks on veel puudu, aga kõik muud eeldused elu nautimiseks sama hästi kui olemas. Küll see taanlaste tasemel ühistransport ka ükskord tuleb.

Kommentaarid: