Ka Bulgaarias saab suusatada

13.09.2011
Anu Vane

Meile meeldivad igasugused avastamata sihtkohad ja vähetuntud vahvad reisiideed. Proua Piret Nõmmela, Sofias elava Eesti konsuli abiga heidame pilgu Bulgaaria suusaturismi maailma.

Kuldsed liivad on eestimaalaste hulgas populaarseks suvepuhkuse kohaks, nii et taliturismile on Bulgaariaga seoses pisut keeruline mõelda. Aga arvestades, et tali pole enam kaugel, tasub siiski üritada.

Üks potentsiaalne sihtkoht on Bansko, väike kaunis linnake Pirini mägedes, mis asub 160 km kaugusel pealinnast Sofiast. Autoga kohalejõudmine võtab aega umbes 2-2,5 tundi, sõltuvalt liiklusoludest. Suurem osa teekonnast kulgeb mööda Kreekasse viivat kiirteed, aga 40 km tuleb sõita piki kitsukesi mägiteid.

Talvel on see äärmiselt populaarne koht nii kohalike kui paljude välisriikide (eriti briti) turistide seas. Banskos on ligi 90 majutusasutust, paljud nendest ehitatud viimase 5 aasta jooksul uue kaasaegse suusalifti (gondli tüüpi) lähedale. Hooaeg kestab tavaliselt detsembri keskelt kuni märtsini välja, olenevalt muidugi ilmaoludest.

Bansko pakub ka vanalinna osas asuvaid vaatamisväärsusi ning väga muljetavaldav on kohalik käsitööturg. Muuseas, suvekuurortina pole selle koha potentsiaali veel välja arendatud.

Piret Nõmmela lisab, et vaatamata varasematele kogemustele erinevate Austria ja Saksamaa suusakuurortidega plaanib ta sellel talvel kindlasti tagasi minna just nimelt Banskosse.  Loodetavasti õnnestub tal lumehooajal külastada ka teist kuulsat Bulgaaria suusakuurorti – Pamporovot!

Bansko suusatamise kohta leiad rohkem informatsiooni siit:

Oleme tänulikud kõigile, kes jagavad meile oma suusamuljeid Bulgaariast!
Või on ehk tagataskus tallel mõni veelgi põnevam suusalugu?

Kommentaarid:

  1. Jaan

    Tere. Oleme Banskos käinud kaks aastat järjest suusatamas.Rajad lõunani korralikud,siis hakkavad vaalu minema(kus ei läheks),aga muidu korralikult hooldatud.Hommikul gondli peale järjelkord aga üleval juba lahedam.Söök,jook vaata, et odavam kui eestis.After-sky d eriti pole.Kohalik sõõk väga hea ja rahvas lahke.Pikim laskumine alla linna 13 km. Üritame ka sel aastal minna kui saab soodsad lennupiletid.Hotelliga probleeme pole,kuna meie hotelli peremees ootab meid jälle tagasi.