Kaua igatsetud Kreeta

20.11.2013
Svea Lillepalu

Selleks, et meie reisikonsultandid teaksid, kus asuvad sihtkoha parimad hotellid ja milliselt tänavanurgalt sinna hubasesse restorani sai, korraldame koos erinevate reisikorraldajatega õppereise. Ühele taolisele läkitas meie särasilmse ja igati tähelepaneliku nooremreisikonsultandi Kirsika, Eesti reisikorraldaja Novatours. Reis viis ei kuhugi mujale, kui iidsete jumalate maale Kreekasse. Loosiõnn teadis, kuhu sellel korral minna, sest Kreeka külastamist oli Kirsika juba ammu igatsenud :)

Santorini sinised kuplid

Mis puutub pakettreisidesse, siis pean end teoorias juba päris tugevaks, kuid oma isiklikke puhkusereise planeerides olen seni pigem üksikuitaja ja -avastaja olnud ning päris õigel reisikorraldaja pakettreisil käimise kogemus mu reisipagasis veel puudus. Seega olin väga õnnelik, kui Novatours pakkus võimalust agendireisi raames Kreekat külastada. Seda enam, et Kreeka saartele olin ammu igatsenud minna ja mis oleks veel parem kui ühe reisi raames jõuda neist kahele tuntuimale – Kreetale ja Santorinile.

Kreeta lääneosa – perede mängumaa

Klientide ja kolleegide lood, reisiblogide imekaunid pildiseeriad, Kreetaga seonduvad müüdid ja legendid ning filmiklassikasse kuuluv “Zorba the Greek” Anthony Quinniga peaosas olid mu ootused selle sihtkoha osas üpris kõrgele kruvinud. Seetõttu olin saarele jõudes ja esimesi päevi ringi sõites isegi pisut pettunud. Võimsate loodusvaadete ja maaliliste külakeste asemel võttis meid saarel vastu üpris kidur ja “kuivanud” loodus ning ka inimesi oli näha ootamatult vähe. Tuleb märkida, et tegu oli ikkagi turismihooaja lõpuga ja nii turistid kui hotelli-ja restoranipidajad olid end juba tasapisi koju sättinud.

Rannapromenaadil

Meie esimesed päevad möödusid Heraklionist lääne suunas jäävaid kuurorte ja hotelle inspekteerides. Selle piirkonna kuurordid: Bali, Adelianos Kampos, Scaleta sobivad pigem perepuhkuseks või rendiautoga omal käel piirkonna avastamiseks. Randades on vetteminek enamasti kivine ja Adelianos Kampose/Plataniase kuurortide rannavetes tunnevad end eriti hästi merisiilikud – seetõttu võiks vette minnes kanda spetsiaalseid jalanõusid. Piirkonnas asuvad rohkem soodsama hinnatasemega pere- ja apartmenthotellid.

Suurim linn seal kandis on Rethymnon, kus on imekaunis vanalinn ja rannapromenaad, mis ääristatud tavernate ja suveniirikauplustega. Kaasa tasuks osta kindlasti kohalikku oliivõli (muuseas, sel aastal pidi tulema pigem kehvapoolne oliiviaasta, seega võib arvata, et oliiviõli hind tõuseb järgmiseks aastaks märkimisväärselt) ja sellest valmistatud tooteid (kosmeetikat ja seepe), kohalikke ürte ja muidugi veine ning kanget alkoholi ouzot. Kes igatsevad aga ka reisil olles Eesti õlut, siis peatänava supermarketites on A le Coq Premium täiesti saadaval :)

Reisi tipphetk – Santorini

Kogu reisi tipphetk oli vaieldamatult sealviibimise kolmandal päeval toimunud päevakruiis Santorinile. Kreetalt pääseb Santorinile nii Rethymnonist kui Heraklionist. Rethymnonist viib praam Santorinile kaks korda nädalas ja sõit kestab 3 tundi. Laevad sarnanevad meie Lindaliini katamaraanidega, kuid on pisut suuremad. Kindlasti tasub hommikul enne laevale minekut kõht täis süüa, sest laeval tuleks arvestada kohvi hindadega alates 4 € väikese topsi eest ja saiakesed/muffinid maksavad teist sama palju.

Imelised vaated Santorinil

Laevasõit Santorinile on iseenesest üsna kallis lõbu, ühe suuna pilet maksab 55 €, samuti tuleb arvestada bussisõiduga üles keskusesse, sest sadamast, kuhu katamaraan maabub viib üles mäkke järsk serpentiintee ning jalgsi üles ei pääse. Santorini pealinna Thira poolt saarele lähenedes (kui tulla näiteks kruiisilaevaga) on linna pääsemiseks 3 võimalust, kas minna jalgsi üles mööda järsku mägiteed, sõita eesli seljas või köisraudteega.

Santorini ise ongi oma valgete ehitiste ja taevasiniste kirikukatustega täpselt nii ilus nagu piltpostkaartidelt tunneme. Isegi turismihooaja lõpus on linnad inimesi tulvil ja kohvikud-restoranid töötavad täisvõimsusel. Santorini suuremates tõmbekeskustes, nagu Oia ja Thira, on elu kallis ja need sobivad keskmisest paksema rahakotiga inimeste puhkuse veetmise paikadeks. Suurtest keskustest väljapoole jäävad väiksemad külad ja linnakesed, näiteks Perissa oma imeilusa liivarannaga, on juba oluliselt mõistlikuma hinnatasemega. Santorinit soovitaksin kindlasti paaridele mesinädalate veetmiseks, kuna saarel on palju romantilisi hotelle, kohvikuid ja restorane ning sellel saarel päikeseloojangule vastu minna on kindlasti omaette elamus.

Santorinil abiellumisest saad lugeda meie reisikonsultandi Kristina reisimuljetest.

Kreeta idaosa – tõeline Kreeka

Reisi teises pooles külastasime Heraklionist ida poole jäävaid kuurorte ja seal nägin juba sellist Kreetat, mida olin saarele jõudes lootnud eest leida. Nii loodus kui hotellide territooriumid muutusid järjest rohelisemaks, meri sinisemaks ja sealkandis võib kohata ka rohkem tõelist Kreeta külaelu.

Kui ma peaksin Kreetale kunagi tagasi sattuma, siis valiksin peatuspaigaks just mõne selle piirkonna kuurortidest: Agios Nikolause, Elounda, Stalida või Hersonissose lähipiirkonna. Agios Nikolaus on imeilus väikelinn maalilise jahisadama, kohvikute, tavernate ja kenade väikeste hotellidega. Hersonissose linn sobib väga hästi noortele ja pidutsejatele. Novatoursi valikus on mitmeid linnahotelle, mis asuvad peatänaval või kohe selle ääres. Malia kuurort on eelistatud brittide pidutsemispaik. Stalida jällegi on vaiksem kuurort, kus on rohkem väikseid hotelle ja ilusad rannad. Elounda on imeilusa loodusega paik ja mitmed piirkonna luksuslikumad hotellid asuvad just siin.

Vaade hotelli terrassilt

Eloundast korraldatakse ka ekskursioone Spinalonga saarele, millel on väga värvikas ajalugu – nimelt saadeti saarele pikka aega leeprahaigeid asumisele. Meie seekord ekskursioonil ei käinud, kuid Novatoursi valikus on see võimalus täiesti olemas, rääkimata kohalike reisibüroode pakutavast. Maismaalt vaadates on tegu väga ilusa saarega, mis asub lahesopis. Tänu sellele on meri sealkandis väga rahulik ja vaikne, suurt lainetust ei ole kunagi.

Külastasime ka Kreeta õhtut, milleks viidi meid väikeses Analipsi külakeses asuvasse suurde tavernisse, kus pakuti pikkade laudade taga süüa ja kohalik folkloorigrupp lõbustas meid tantsude, laulude ja näitemänguga. Tundus, et slaavi temperamendiga inimestele, keda oli saalis mitu bussitäit, läks selline näitemäng väga peale. Mulle aga tundus kogu see õhtu kuidagi liiga lavastatud ja turistidele suunatud, midagi autentset seal ei olnud (omavahel miksiti kokku segu kreeka rahvalauludest, Kalinkast, kõhutantsust jne). Inimesele, kes soovib tõelist Kreeta elu kogeda, soovitan pigem võtta õhtu vabaks ja astuda sisse mõne linnakese kõrvaltänaval asuvasse tavernisse, juua üks imemaitsev kreeta jääkohv ja vaadata, kuidas kohalikud habemikud mehed kaarte mängivad ja ouzot joovad. Ja miks mitte nendega paar sõna juttu vesta :)

Kreeta on minu meelest väga kontrastide rohke sihtkoht, kus leidub kõigile midagi: on väga häid hotelle, kus on võimalik puhkus veeta ilma hotelli territooriumilt lahkumata, häid randu, on palju kultuuri, huvitav kohalik elu ja kaunis loodus. Endal mul tekkis reisi lõpuks suur soov rentida auto ja sõita paariks päevaks Kreeta lõunaossa, kus massiturism veel kanda kinnitanud ei ole. Üks kohalik kelner väitis, et just seal näeb tõelist Kreetat.

Kui Sul Kirsika jutu peale reisipisik peale tuli, siis võid oma Kreeka reisi juba praegu ära broneerida. Kiika pakkumisi Estraveli kodulehelt!

Fotod: Autor
Taustapilt: Shutterstock

Kommentaarid:

  1. Annely

    Tore kokkuvõte aga mulle jäi mulje, et sa tegelikult Kreeta läänerannikuni vist ei jõudnud.. Rethymnioni piirkond on ikka hoopis midagi muud kui lääne kallas. Tegelikult on lääne pool tunduvalt rohelisem kui ida pool ning ilusaid kohti on seal samuti palju rohkem, kuid kahjuks Eesti reisibürood sinna hotelle ei paku või kui siis väga kalli raha eest. Olen Kreetal elanud ja kogu saare risti põiki läbi käinud ning julgen lääne poole vaatamist väga väga soovitada. Agios Nicolaus on muidugi ilus ja kagu pool on ka täitsa kena kui ida pool peatuda ja päris lääne kaldale minna ei taha.