Kolm nippi, kui lendad Istanbuli kaudu

16.01.2017
Mauri Saarend

Kui lendad Turkish Airlinesiga läbi Istanbuli, on meil varuks mitu nippi. Loe, kuidas saada tasuta majutus või linnaekskursioon, kiiresti turvakontrolli läbida või mismoodi sisustada lennuvaheline aeg ostukeskuses.

Istanbul-õhtul,-Türgi

1) Tasuta majutus või linnaekskursioon

Transiitreisijatele pakutav tasuta linnaekskursioon kujutab endast ilmselgelt paremat väärtust kui tasuta hotell, eriti mitme koosreisija korral, kes muidu samasse tuppa majutuksid (kahese toa hinnad Istanbuli lennujaamahotellides algavad 30–40 eurost). Mõlemat samal reisil ametlikult ei saa (pardakaart tembeldatakse ära, aga kes tahab eksperimenteerida võib muidugi endale ka mitu pardakaarti välja trükkida…)

Tasuta majutust Istanbulis pakutakse vaid juhul kui sõiduplaanist tingitult jääb kahe Turkish Airlinesi rahvusvahelise lennu vahele min 10 tundi (äriklassis 7 tundi). Ehk välistatud on Türgi sihtkohtadesse lendamine ja omal soovil või kohtade saadavusest tulenevalt valitud pikem transiitaeg.
Samas ekskursiooni saamise eelduseks on vaid max 24tunnine transiitaeg Istanbulis kahe rahvusvahelise lennu vahel. Mis tähendab, et võib vabalt erinevaid väljumisi kombineerida. Muidugi, Tallinna lendude ajad väga hästi ekskursiooni aegadega ei haaku ja kõige reaalsem variant seda saada ongi teha nii nagu mina. Ehk lennata õhtuks Istanbuli, omal kulul hotell võtta ja järgmisel õhtul (24 tunni sees) kuskile edasi.

Ekskursiooniprogrammis sisaldub kuni kaks sööki ja vaatamisväärsuste sissepääsud ilma järjekorrata. See on üsna oluline, sest tavaliselt tuleb nt Hagia Sophiasse pääsuks osta ca 13 € maksev pilet ja pikalt sabas seista.
Kui liita nt Hagia Sophia ja Topkapi palee sissepääsude ja kahe restoranisöögi hinnad, siis tõenäoliselt tuleb kokku suurem number kui lennujaamahotelli maksumus…

Kui kohver on Istanbulis ööbimiseks välja võetud, siis on sellega ekskursiooni ajaks 3 võimalust:
– anda enne ekskursiooni baggage drop off-is jätkulennu jaoks ära;
– jätta tasulisse pakihoidu kohe Turkish Airlinesi hotel desk’i kõrval (ca 10 €/päev);
– võtta endaga kaasa (sõidab päev läbi bussi pagasiruumis).

Lähem info SIIT.

2) Järjekorrata läbi turvakontrolli

Istanbuli lennujaama sissepääsuks tuleb kõigil läbida turvakontroll. Teisel korrusel (väljuvate lendude ala) on sinna pikad järjekorrad.
Selles järjekorras ei ole tarvis seista – mõistlik on üle tee asuva parkimismaja kaudu liikuda korrus allapoole saabuvate lendude alale.
Seal on ka turvakontroll, aga järjekorrad olematud. Juba terminali pääsenuna saab kohe eskalaatoriga vajalikule teisele korrusele tagasi sõita. Istanbuli kesklinnast tulles on aga mõistlik sõita lennujaama metrooga, mille peatus on veel korrus madalamal maa all ja turvakontrolli sabad seal terminali pääsemiseks samuti lühikesed.

3) Poetiir kahe lennu vahel

Istanbuli lennujaam on reisijate ja lendude mahtu arvestades üsna väike. Seal pikalt jätkulendu oodata läheb üsna igavaks, kui just äriklassi lounge’i kasutamise võimalust pole.

Pika transiidi puhul on mõistlik transiitalalt väljuda ja suunduda lennujaama all asuvasse metroosse. Ühekordne metroopilet (žetoon) maksab 4 liiri (1,3 €) ja sellega võib sõita näiteks 20 min kaugusel asuvasse Euroopa suurimasse ostukeskusesse Forum Istanbul (270 poodi, SeaLife akvaarium jm lõbustused ja restoranid), mis asub Kocatepe peatuses.
Metroorongid väljuvad iga 5–7 minuti tagant ja tagasiteel võiks siiski sättida nii, et 2h enne väljumist lennujaamas olla.

Kommentaarid: