Kruiiside meistriklass – stressivaba puhkus Silversea pardal

03.10.2014
Svea Lillepalu

Kruiis on hea viis stiilselt ja mugavalt maailma näha. Kokku seilab maailmamerel hetkel umbkaudu 350 kruiisilaeva, mis teenindavad aastas üle 20 miljoni kruiisituristi. Mõlemad numbrid on üüratud ja endale õige leidmine võib olla paras peavalu. Seetõttu teeme valimise veidi kergemaks ja tutvustame üht luksuskruiiside lipulaeva Silversead. Oma kogemusest stiilse iluduse Silver Whisper pardal jutustab meie tootjasuhete spetsialist Svea.

Ühel päikeselisel maikuu päeval viis lennuk mind Kopenhaagenisse, kus pidin astuma ühele kaheksast Silversea laevast. Eesmärgiks oli näha ja kogeda seda maailmaklassilist teenindust, mille poolest Silversea kuulus on.

Kruiis kestis kokku viis päeva ja selle aja jooksul seilasime läbi selliste sadamate nagu Gdansk, Klaipeda ja Visby ning lõpetasime Stockholmis. Võin käsi südamel väita, et paremat teenindust, mugavamat laeva ja sõbralikumat personali on raske leida! Sellest kõigest järjekorras ka allpool.

Silversea tähelend

Kruiisifirma nimega Silversea sai alguse 1994. aastal eesmärgiga pakkuda kõik hinnas kruiisikogemust, mis oleks lisaks ka personaalne ja pakuks võimalikult laia marsruutide valikut. Esimesest kruiisist peale saatis ettevõtet edu ning 2008. aastal võeti ette veelgi hullem eesmärk – siseneti luksusekspeditsioonide turule.

See oli toode, mida ei pakkunud mitte ükski teine kruisiifirma ja sisuliselt siseneti tundmatutesse vetesse. Tõele au andes tuleb öelda, et ka siin saatis Silversead edu. Kombinatsioon tol hetkel juba legendaarsest teenindusest ja mugavusest pandi paari eksootiliste sihtkohtadega nagu Antarktika, Galapagos ja paljud teised.

Saladus nimega Silver Whisper

Nagu varasemalt mainitud sai, oli meie koduks nendeks päevadeks Silversea laev Silver Whisper, mis võtab peale 382 reisijat ja 302 meeskonnaliiget. Lihtne matemaatika ütleb, et iga kliendi kohta on veidikene rohkem kui üks meeskonnaliige – ja see on kruiisimaailmas pigem erand kui reegel.

Silver WhisperMis mulle kõige rohkem Silversea laevade juures meeldib on just nende suurus. Üldiselt kujutatakse ette kruiisilaevu kui suuri monstrume, kuhu läheb peale Rapla linna täis rahvast ja kus saab lisaks kaljuronimise tegeleda ka näiteks iluuisutamisega. Jah, ka selliseid on olemas, kuid Silversea laevad mõjuvad kui värske briis.

Teiste suuremate kõrval seistes ei jätnud Silver Whisper kunagi väikese ja hädise laevukese, vaid pigem millegi väga elegantse ja erilise muljet. Suur pluss Silversea laevade juures on ka see, et enamus sviite asub laeva esiosas, masinaruumist võimalikult kaugel. Seda selleks, et öised ja varahommikused manööverdamised kliente ei segaks.

Padjamenüüga sviidid

Varasemas jutus olen maininud sviite ja seda mitte seetõttu, et oleksin kõrgema kategooria kajutis ööbinud – Silversea laevadel ainult sviidid ongi. Ilma aknata kajuteid Silversea laevadelt ei leia. Valikust leiab vaid avarate akende ja rõdudega kajuteid. Muidugi on rõduga sviite mitmest erinevast kategooriast – kõrgeima kategooria sviidiks on elutoa ja kahe magamistoaga Owner’s Suite.

Veranda SuiteIga sviidiga käib kaasas ka ülemteener, kes soovi korral Sinu asjad lahti ja reisi lõpus jälle kokku pakib. Lisaks on teener Sulle abiks pea kõiges – sviidi minibaar täidetakse vastavalt Sinu soovidele, sviidi õhku saab lõhnastada Sinule meeldiva aroomiga, Sinu kohvri välisküljed puhastatakse enne reisi lõppu loodussõbraliku vahendiga ja ka Sinu päikeseprillid saavad läikima löödud.

Minul oli võimalus ära proovida rõduga Veranda Suite laeva seitsmendal dekil. Suureks plussiks selles sviidis oli eraldi garderoob, kuhu sai sisse jalutada ja ka oma kohvri ära peita. Sviidi vannitoast leidis nii vanni kui ka dušinurga ning Bvlgari šampoonid ja pesugeelid, mis on Silverseal standardiks. Ka sviidi juurde kuuluv rõdu oli parajalt avar ning õhtuseid sadamast lahkumisi oli sealt väga mõnus vaadata.

Mainimist väärivad ka sviidis asuvad voodid, mida saab vastavalt soovile üheks suureks voodiks kokku lükata või eraldi jätta. Kõikidel madratsitel on kaks poolt – pehmem ja kõvem ning öökapilt leiab padjamenüü, kust saab valida just endale sobiva peaaluse.

Teenindus extraordinaire!

Sviitide juures rääkisin Silversea kuulsatest ülemteenritest. Palju kardavad, et sellisel juhul seisab ta Su ukse taga ja ootab iga koputust või siis käib mitu korda päevas küsimas, kas ta saab abiks olla. See ei ole üldse nii!

ÜlemteenerKogu Silversea personal on treenitud inimese kehakeelest aru saama, kas ta soovib rohkem või vähem kontakti. Mina nägin meie sviidi ülemteenrit kogu kruiisi vältel vaid käputäis kordi, kuid ometi oli meie kajut alati korras, päikeseprillid läikisid ja kui ma õhtul enne magamaminekut panin oma öökapile klaasi veega, siis järgmisel õhtul ilmus see sinna iseenesest.

Ka teised kruiisireisijad nentisid, et sealne teenindus on luksuslik ja väga personaalne ning toimub kui võluväel. Mitte kunagi ei tunne Sa end ebamugavalt või et keegi püüab liiga palju.

Ka hommikusöögile minnes võtavad Sind vastu samad näod ja juba küsitakse, kas soovid ka täna hommikul kohvi mustalt ja pannkooke maasikamoosiga. Silversea personali mälu on samuti üks neid asju, mida tahaks endalegi. Kus Sa eile baaris istusid, millist veini jõid või millise küpsusastmega liha eelistad on neil teiseks õhtuks juba ammu teada.

Just äsja oli mul võimalus Tallinna kruiisisadamas taas Silver Whisperi laeva külastada ja suur oli minu üllatus, kui ühes restoranis võttis mind vastu kallistus kelnerilt koos tervitussõnadega taasnägemise puhul.

Dieet tuleb koju jätta!

Kõik mõtted dieedist on soovituslik koos argirutiiniga koju jätta! Toit ja sellega kaasas käiv vein on Silversea pardal suussulavad.

Kuna kruiisifirma on Itaalia juurtega, siis on seda tunda ka laeva restoranides. Laeval asuv restoran La Terrazza on just kummardus itaalia köögikunstile ja hea õnne korral võib suurtest akendest õhtusöögi juurde ka päikeseloojangut nautida. Samas paigas serveeritakse ka hommikusööki ja soojemate ilmade puhul on väga mõnus hommikukohvi kõrvale merevaadet nautida.

Pool Bar & GrillÜheks erilisemaks kogemuseks oli minu jaoks õhtusöök laeva basseinidekil, kus asub baar, mis õhtul grilliks muutub. See on ainukene koht laevas, kus ka külalised ise süüa valmistada saavad.

Esiteks tuuakse igaühele menüü, kus saab valida nii erinevate lihalõikude kui ka kana ja kala vahel. Peale väikest ootamist ei tooda aga lauda mitte auravat taldrikut, vaid säriseva laavakiviga vaagen, kus peal iga einestaja ise oma valikut grillida saab. Muidugi pannakse selleks tarbeks kõigile ette ka suured põlle moodi rätikud, et riided ikka puhtaks jääks. Mina proovisin nii file mignon’i kui ka lõhe küpsetamist ja tulin mõlemaga päris hästi toime.

Kes aga eksklusiivsust ja midagi väga erilist otsib, võib proovida saada lauda laeva ainukeses tasulises restoranis Le Champagne. Proovida seetõttu, et laudade broneerimine avatakse kuid enne kruiisi ja lõpetatakse täpselt 7 päeva varem. Pole haruldane, et juba laevas olles broneeringut tehes pannakse see ootelehele ja sinna see jääbki. Populaarsuse põhjuseks on tõsiasi, et tegemist on ainukese Relais & Chateau restoraniga merel. Lauatasu on inimese kohta vaid 40 USA dollarit, mis sellise tiitliga restoranis einestamise eest on lausa naljaasi.

Ja siia lõppu lihtsalt peab mainima tõsiasja, et luksuslikule kõik hinnas teenindusele kohaselt on Silversea kruiisihinnas ka šampanja :)

Kellele ja millisele marsruudile?

Tõsi on see, et noorele pidutsejahingele Silversea kruiisid ei sobi. Atmosfäär laeval on siiski veidi rahulikum kui mõnel gigantsel kruiisilaeval. Silversea klientide keskmiseks vanuseks on 55+ aastat, kuid võin väita, et väga hästi sobib kruiis ka 10-15 aastat nooremale reisihuvilisele. Kõik kruiisireisijad, kellega mina laeval kohtusin olid ülimalt sõbralikud ja nooruslikud. Õhtuti ei keerutanud laeva baaris tantsu sugugi mitte ainult nooremad – mõni vanem paar tegi pea kõigile silmad ette.

Õhtused kokteilid laevadekilSilversea ekspeditsioonide keskmine vanus on veidi madalam, kuid taaskord soovitan neid julgelt ka noorematele klientidele. Ekspeditsioonide väga suurteks müügiargumentideks on esiteks Silversea teenindus, millest ei loobuta ka arktilistes vetes ja tõsiasi, et kruiisi hinnas sisalduvad ka ekskursioonid. Ekskursioone viivad läbi oma ala professionaalid – ajaloolased, bioloogid, ornitoloogid ja paljud teised teadlased. Looduse ja kaugete kultuuride huvilistele soovitan neid kruiise väga soojalt!

Ka kruiisifirma marsruutide valik on muljetavaldav, mille seast leiab ka mõningaid tõelisi pärle. Näiteks kruiis Prantsuse Rivieras, peatusega Cannes’is, samal ajal kui seal toimub samanimeline filmifestival või kruiis Austraalia läänerannikul Kimberley piirkonnas või kruiis ümber Kamtšatka poolsaare. Kõigile leiab midagi!

Kokkuvõtteks pean tõdema, et jah, Silversea võttis minu südamest tükikese. Ei ole saladus, et Silversea kruiiside hinnatase on keskmisest kõrgem, kuid võin öelda, et hinna-kvaliteedi suhe nende puhul on kindlalt paigas. Soovitan Silversea kruiise kõigile, kes midagi erilist otsivad!

Vaata ka meie parimaid kruiiside pakkumisi.

————————–
Fotod: Silversea 

Kommentaarid: