Kruiisireisijate arv Eestis kahekordistus aastaga

05.12.2016

Peagi lõppeval 2016. aastal on oluliselt suurenenud puhkusereisijate huvi kruiiside vastu. Tänavuseks kruiisituristide arvuks prognoositakse rekordiliselt 25 miljonit reisijat, mis on kaks korda rohkem kui kümme aastat tagasi. Eesti kruiisireisijate arv on aastaga kahekordistunud.

Eesti suurima reisibüroo Estraveli müügitulemused näitavad, et kruiisireisijate hulk on aastaga kahekordistunud. 2015. aastal oli Estraveli kruiiside müügikäive pool miljonit eurot, mis on 2016. aastal kasvanud miljoni euroni (prognoos 11 kuu müügitulemuste põhjal). Kruiisireisijate hulka arvestatakse kruiisilaevadel ja purjelaevakruiisidel reisijad, kuid ei võeta arvesse regulaar-liinilaevade reisijaid, näiteks kruiisipaketiga Tallinnast Stockholmi sõitjaid.

Suurenenud klientide huvi tõttu avas Estravel käesoleval aastal CruiseCentre’i, mis esindab 40 kruiisifirmat üle maailma. Tänu emafirma juhtivale turupositsioonile sai CruiseCentre juba esimesest päevast alates Eesti suurimaks kruiisiagentuuriks.

Kruiisilaevasid on maailmas 450 ringis. Kõige rohkem käivad kruiisipuhkustel USA, Saksamaa, Suurbritannia ja Austraalia elanikud. Kõige enam laevu seilab Kariibi meres, teisel kohal on Vahemeri.

“Kruiisireis annab võimaluse tutvuda ühe reisi jooksul mitmete huvitavate sihtkohtadega, kulutamata seejuures aega asjade pakkimisele või ühest sihtkohast teise sõitmisele. Sel ajal kui laev on teel uude sihtkohta, pakutakse laeval meelelahutusprogrammi, mille etteasted on võrreldavad maailma kuulsamate teatrite ja kontserdimajadega,” kommenteeris Estraveli CruiseCentre’i juht Kristi Kukk.

Kruiiside valik on rikkalik ning valida saab nii marsruudi, laeva ja pakutava teeninduse kui ka kruiisi tüübi alusel. Kõige populaarsemad on perekruiisid, gurmeekruiisid ja luksuskruiisid. Suurtel laevadel on palju erinevaid võimalusi, alustades basseinialaga päikesedekist ja jooksurajast kuni mägironimisseinte ja surfivõimalusteni välja. Kruiisilaevadel on kõikumist neutraliseerivad stabilisaatorid, mistõttu ei ole tarvis karta merehaigeks jäämist.

Suurimad kruiisilaevad mahutavad üle 6500 reisija ning randuvad suurtes sadamates, suveperioodil ka Tallinna kruiisisadamas. Kõige väiksemad kruiisilaevad võtavad peale vaid paarkümmend reisijat ning nendega on võimalik pääseda väikestesse sadamatesse, kuhu suured kruiisilaevad ei mahu.

Kõige luksuslikumad kruiisilaevad on keskmiselt 750-kohalised. Kõik reisijad majutuvad avarates sviidi-tüüpi rõduga kajutites ning teenindajaid on laeval sama palju kui reisijaid ehk iga reisija jaoks määratakse reisi ajaks oma teenindaja, kes muuhulgas pakib ka kruiisipuhkaja kohvri.

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole kruiisireisimine kallis. Soodsamate kruiiside hinnad algavad 295 eurost. Ööpäev kruiisilaeval on odavam kui ööbimine sama taseme hotellis koos söögikordadega. Kõige kallimad kruiisid on ekspeditsioonid luksuslaevadel. Näiteks võib tuua 121-päevase ümbermaailma kruiisi luksuslikul Silversea laeval hinnaga alates 52 250 eurot. Keskmiseks kruiisi pikkuseks on 5-7 päeva, kuid on ka lühemaid (alates 3 päevast) kuni mitmekuiste kruiisideni.

Estravel AS on Eesti ja Baltimaade suurim ja vanim reisibüroo, mis on tegutsenud juba 28 aastat. Estravelil on esindused neljas riigis, üheksas erinevas linnas. 2016. aastal loodud CruiseCentre on ametlik kruiisifirmade vahendaja. Cruise Centre kuulub Estraveli gruppi. Kruiiside valikuga saab tutvuda aadressil www.kruiis.ee.

Kontakt:
Janika Ritson
Estraveli pressiesindaja
tel 5666 1528
janika.ritson@estravel.ee