Lottemaa vs. Muumimaa võistlustules

14.07.2015
Helena Parmask

Janika Ritson käis Lottemaal uudistamas ja võrdles seda soomlaste legendaarse Muumimaa teemapargiga. Sarnast on palju, aga võidab muidugi … ah, lugege lõpuni.

Tekst: Janika Ritson
Pildid: Lottemaa, Visit Finland

ASUKOHT

Lottemaa on just parajas kohas, et lisaks eesti peredele ka lätlasi kohale meelitada: park asub kaheksa kilomeetrit Pärnust Läti pool. Nii on sellesuvisesse Lottemaa programmi uus tegelanegi sisse toodud ja lõunanaabrid saavad etendust osaliselt emakeeles nautida – kärbes Jaak leidis läti piigast pruudi, keda raamatutes kusjuures ei leidu.

muumimaa

Naantalisse sõit on meile muidugi pikem ettevõtmine – laevaga Helsingisse ja sealt edasi paar tundi maanteel võtab oma aja, mistõttu rahulikuks tutvumiseks Muumidega tasub Soomes ööbida. Majutuda soovitaks idüllilises Naantali kuurortlinnas, aga kes otsib suuremat valikut ja gramm soodsamat elamist, leiab selle lähedal asuvast Turu linnast, mis on samuti imeline paik näiteks õhtuseks jalutuskäiguks jõe kallastel koos mõnusa kehakinnitusega.

Suveperioodil on boonuseks (või tüütuseks, kuidas kellelegi) laevades toimuv – ka seal käib siis tants, trall ja bingo pere pisemate rütmis.

LOODUS

Ei Muumi- ega Lottemaast saa rääkida ilma kena loodust mainimata. Muumimaa asub saarekesel (õigemini kahel, kui külastada ka Väski saare seiklusparki ja matkaradu) ja kooskõla looduse pakutava ja inimese ehitatu vahel on lummav – mööda tänavaid ja seiklusradu kõndides oled ümbritsetud männimetsa rohelusest, matkaraja koopad on rajatud graniitkaljude vahele ja ilusa ilma korral saab aega veeta kenal rannaalal.

Lottemaa

Lottemaa

Ses osas pole Lottepargi rajajad kübetki kehvemad ja tundub, et põhjanaabreilt on mõneski osas šnitti võetud. Ka Leiutajatekülas seigeldes saab nautida linnulaulu ja männimetsa, imetleda metsa all kasvavaid õisi või sügisest pihlakapuna.

Ka rand on Muumimaa sarnaselt teemaparki sisse kavandatud, mistõttu ei pea palaval suvepäeval Pärnu kanti külastades rannamõnudest loobuma. Mis on aga Lottemaa juures toredam – siin on vähem rahvast ja rohkem ruumi.

Loe Lottemaa ja Muumima erinevustest ning sarnasustest edasi reisiajakirja Estraveller 2015. aasta 3. numbrist! Estravelleri leiad kõikidelt hästivarustatud lehelettidelt ja Estraveli büroodest. Telli Estraveller koju siit!

Kommentaarid: