Malta – mõnus paik linnapuhkuseks

14.12.2015
Eliine Rannajõe

Malta on saar, kus saavad kokku vahemerelise rannapuhkuse ja euroopaliku linnapuhkuse paremad pooled. Ajaloolised vaatamisväärsused ja vilgas ööelu, külluslikud kultuurielamused ja ostuvõimalused – väiksele Maltale mahub palju! Oktoobris käis Marika Mikko oma silmaga vaatamas, kas reklaamlausetes lubatu ka paika peab.

Alustasin reisi kui puhtalt lehelt – ilma põhjaliku eeltööta. Lennujaamast ära sõites ja bussi aknast välja vaadates olin seega hämmingus, kui silma paistis kuiv ja vihma järgi karjuv maastik. Ma lohutasin ennast, et pika suve järel ongi päike oma töö teinud, seda enam, et teisel pool paistis ilus sini-sinine meri. Kui olime jõudnud imelisele Cozo saarele, siis ma hakkasin sellest maast juba aru saama ja see hakkas mulle meeldima.

DSC_0067

Üks lemmikuid – Cozo saar

Linnapuhkus Maltal

Maltale minnes tasub teada, kuhu lähed ja mida sellelt saarelt ootad. Rannapuhkuse otsija siit lõputuid valgeid liivarandu ei leia, kuigi saare põhjaosas leiab mõnusad rannad, tillukesed Mellieha Bay ja Golden Bay. See-eest on Maltal vaimustavad sukeldumise võimalused. Nii puhast ja selget vett mujal Vahemere ääres ei leidu, nähtavus on kohati kuni 30 meetrit. Erinevad veealused kaljumoodustised ja koopad ning rannikuvetes leiduvad laeva- ning lennukivrakid pakuvad sukeldujatele põnevaid elamusi.

Valetta, Malta_Marika Mikko

Malta pealinn Valetta on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Linnapuhkust ja ajaloolisi vaatamisväärsusi pakub Malta samuti kuhjaga. Maltalased ise on oma kirevast ajaloost vaimustuses ja presenteerivad seda igal võimalusel – pea iga vaatamisväärsuse juures on väike kinosaal tutvustava filmiga. Kohaliku ise heidavad selle üle ka nalja, et kas nägite juba, kui palju meid on vallutatud ja pommitatud?

Kui juba Maltale sõita, tasub kindlasti külastada mõnda paljudest templitest, mis saare erinevates kohtades paiknevad ja mis arvatakse olevat vanemad kui Egiptuse püramiidid. Soovitan külastada Hypogemit, kuid selle külastuseks peab aja mitmeid kuid ette broneerima. Meil õnnestus külastada Ħaġar Qim templit, et saada väikegi aimdus maltalaste iidsest templikultuurist.

Valetta, Malta2_Marika Mikko

Valetta puhul torkavad silma kaunid rõdud – mõned tagasihoidlikumad, teised aga väga värvikirevad.

Malta liiklus on vaatamisväärsus omaette, seega autot rentides soovitan enne kaks korda mõelda – liiklus on seal vasakpoolne, tänavad väga kitsukesed, palistatud siltidega Speed kills ning tohutud looklevad ummikud. Kui maltalane kuskile hiljaks jääb, kehitab ta vaid õlgu ja ühmab traffic. Kuid see-eest on väga hästi arenenud ühistransport, millega saab sõita pea saare igasse punkti. Ühekordse pileti hind on 2 € ja see kehtib 2 tundi, kuid saab osta ka päeva- ja nädalapileteid.

Malta pealinn Valletta ja võluv Mdina

Saare pealinn Valletta väärib külastamist nii päevasel ajal kui ka õhtul, siis näed kahte oma näoga linna. Päevane Valletta on täis turismigruppe, kes ummistavad peamised vaatamisväärsused ja kituskesed Valletta tänavad. Ei saa jätta mainimata kuulsaid Malta rõdusid, mida saab igaks linnas imetleda ning mis on vastavalt vanuse astmele kas kivist või puidust, üks uhkem ja värvilisem kui teine. Kindlasti tasub minna Vallettasse ka õhtul, kui linna tänavad on täitunud noortega ja kohvikutes mängib elav muusika ning põlevad küünlad. Kui peatud Sliema kuurordis, siis tasub kindlasti Vallettasse sõita laevaga, mis võtab pool tunnikest ja maksab vaid 1,5 €, kuid vaated on seda väärt ja ummikus seismine jääb ära.

DSC_0029

Sliema kuurort

Saare teine võluv linn on Mdina, milles õnnestus meil jalutada vaid napp pooltund ja see linnake jäi mul väga kripeldama, sest nendel vaiksetel tänavatel oleks soovinud pikemalt jalutada. Soovitan võtta aega ning omal käel selle kauni linna tänavaid ja vaateid nautida.

Cozo saar

Kindlasti väärib külastamist Cozo saar, soovitan taas seda teha omal käel, sest ekskursioonigruppidega satud sageli hoopis suveniiripoodidesse ja söögikohtadesse.

Marika Mikko_Malta

Võluv kaluriküla Marsaxlokk

Sadamast tasub hüpata hop on hop off bussile, mille hind on vaid 18 €, kuid sellega saab kõik olulised vaatamisväärsused läbi sõita ja meeldima hakanud kohas pikemalt peatuda. Ja et oluliste kohakeste loetelu oleks täiuslik, siis kalurikülas Marsaxlokk külastades saab näha rohkelt Maltale omaseid värvilisi luzzu paate. Kõik soovitavad külastada Marsaxlokki pühapäeval, kui seal on kohalik turg, mina aga soovitaksin minna just ükskõik mis muul päeval, sest selline inimeste kontsentratsioon ühel ruutmeetril oli veidi ahistav :)

Mida saarelt kaasa tuua?

Lisaks kaunile Mdina klaasile, soovitan kaasa osta Malta veini, sest iga vein, mida me proovisime oli hea, vaatamata sellele, et maksis vaid mõne euro. Kuna Maltal on maad vähe, siis igast viinamarjast püütakse valmistada kvaliteetset veini. Eriti hea oli La Valette roosa vein.

Mida ma jään Maltalt igatsema on limonaad Kinnie. Ainult Maltal toodetav ja turustatav limonaad koosneb 18 erinevast maarohust, mineraalveest ja koorimata apelsini mõrkjavõitu mahlast.

Kui Malta Sulle huvi pakub, loe ka Malta köögi kohta või uuri reisipakkumisi.

Kommentaarid: