Moodne ja elav Shanghai

02.12.2015
Eliine Rannajõe

Shanghai on Hiina rahvaarvult teine linn, kus ametlikel andmetel elab 24 miljonit inimest. Samuti on see tuntud erikujuliste ja uskumatult kõrgete pilvelõhkujate poolest, mistõttu kutsuvad paljud Shanghaid Aasia New Yorgiks. Sombusel novembripäeval suundus seltskond Estraveli reisikonsultante Shanghaisse, et linna ja erinevate hotellidega tutvuda. Jagame nende muljeid ka Sinuga!

Shangai on väga mitmekülgne sihtkoht – kuigi plahvatuslik areng Hiina suurimaks linnaks ning kasv maailma üheks majanduskeskuseks on toimunud alles viimase paarikümne aastaga, leiab sealt ka ohtralt põnevat ajalugu ajast, mil Shanghai oli vaid väike kaluriküla.

Linn on positiivne üllatus ka neile, kelle unistuste sihtkohtade TOP nimekirja Shanghai esmapilgul ei kuulunud – keskkond on väga mõnus, puhas, turvaline ja läänelik. Kui kohalike vähene inglise keele oskus välja arvata, leiab rohkelt tegevus mõnusaks linnapuhkuseks ja kultuuriga tutvumiseks. Aeg kulgeb romantiliselt jõe ääres jalutades, osteldes, maitseelamusi otsides, vaatamisväärsustega tutvudes. Mitmekesisuse lisamiseks tasub suunduda väljasõidule linna lähipiirkondadesse, näiteks Suzhousse.

Väärib vaatamist

Bund on umbes 1,5 km pikk promenaad Huangpu jõe läänekaldal (Puxi’s) Waibaidu ja Nanpu silla vahel. Bund on Shanghai kõige tähtsam turismipiirkond ja öeldakse, et kes pole Bundil käinud, pole Shanghaid näinud. Õhtuti, kui idakalda ehk Pudongi pilvelõhkujate ja jõge mööda sõitvate  turismilaevade tuled süüdatakse, avaneb Bundilt imeline vaatepilt erinevate ajastute arhitektuurile. Sealt saab alguse ka kuulus kaubanduse ja äritänav Nanjing, kus leidub meelelahutust igale maitsele.

Shanghai, Hiina

Hommikune vaade Huangpu jõele ja Bundi turismipiirkonnale.

Old Market on armas, elav ning meeleolukas kaubanduspiirkond, kus asub väga palju väikesi suveniire ja traditsioonilist hiina kaupa pakkuvaid poekesi. Värvikirevat turult leiab tee-, siidi-, rõiva- ja ehtepoode, samuti mitmeid tänavatoidulette. Viimastest väärib mainimist kohalike seas populaarseimaid hiina pelmeeniputkasid Nanxiang Bun Shop, kuhu juba hommikul vara sappa võetakse). Piirkonda kutsutakse ka Shanghai Chinatowniks, kuna ajal, mil kogu Shanghai oli jagatud erinevate riikide mõjupiirkondadeks (näiteks on sel USA, Prantsuse, Suurbritannia kontsessioonid), jäi Old Market peaasjalikult hiinlaste valdusesse ja seetõttu ilmselt on seal ka säilinud väga palju hiinapärast arhitektuuri.

Turu vahetus naabruses asub üks kuulsamaid templeid Shanghais – sajandite vanune City God Temple, kus korraldatakse igapäevaselt tseremooniaid, aga kus ka kohalikud omapäi palvetamas ja ohvriande viimas käivad. Kultuurirevolutsiooni ajal muudeti see juveelipoeks, kuid peale 1950. aastaid anti tempel jälle kohalike taoistide käsutusse.

Yu Garden on traditsiooniline Hiina aed, kus saab keset linnamöllu korraks aeg maha võtta. Yo Garden rajati privaataiana juba 16. sajandil, kuid on nüüd avatud ka turistidele. Aias on väga mõnus jalutada ja ümbrust nautida – seal on palju veesilmi/kanaleid, kus ujuvad karpkalad ja kilpkonnad. Veesilmi ümbritsevad jalgrajad, Hiina paviljonid ning skulptuurid.

Shanghai, Hiina

Kaunis Yu Garden Shanghais

Din Tai Fungis on Taiwani päritolu tunnustatud restoranikett, millel on harusid üle kogu maailma. Selles restoranis pakutakse imemaitsvaid hiina pelmeene (dumplings). Muide, kas teadsite, et igal väikesel pelmeenil on kindlalt määratud 18 keerdu või kortsu ja nii igas selle keti restoranis? Pelmeenid tuuakse lauale spetsiaalsetes korvikestes ja nende täitmiseks on tuhandeid võimalusi. Hiinlased ise armastavad enim sealihatäidisega pelmeene, aga proovida tasub ka kana, kreveti, aedviljatäidisega jt variante, mis viivad tõesti keele alla.

Shanghai – nagu ambitsioonikad uued suurlinnad ikka – üritab muuhulgas teisi üle trumbata ka kõige-kõigemate objektidega. Shanghai World Financial Center on Guinnessi rekordiga tunnustatud maailma kõrgeim vaateplatvorm, mida kutsutakse kuju tõttu hellitavalt korgitseriks või pudeliavajaks. Ülikõrges hoones asuvad bürooruumid, kauplused ja Shanghai Park Hyatti hotell. Seal on ka kolm vaateplatvormi, millest kõrgeim asub 474 m kõrgusel, sajandal korrusel.

Shanghai, Hiina

Vaade Shanghaile

Copy Marketi näol on tegemist meile aastate tagant tuttava “kadaka turu” kontseptsiooniga, kus järgi tehtud kaupa pakutakse boksides. Hoolimata veidi iseloomutust kohast on turul ringi tuuseldades võimalik leida näiteks täisnahas kotte, erinevaid jalatseid, rõivaid ja elektroonikat. Vaja on aga tingimisoskust ja raudset närvi. Tasub aga märkida, et paljud meile tuntud brändid on küll esindatud, kuid hinna poolest samal tasemel kodumaiste poodidega.

Linnamelule pakub vaheldust väljasõit lääne pool asuvasse Suzhousse. Paari sõidutunni kaugusel asuv Suzhou on tuntud eelkõige siiditehase ja rohkete tiikide, ojade poolest. 42% linnast on kaetud veega ja seetõttu tuntakse linna ka nn idamaade Veneetsiana ja „maapealse paradiisina“. Veeda päev siiditehase ekskursioonil, jaluta looduskaunis tiigikeste ja vana arhitektuuriga ehitud Pan Gate pargis või sarnases Garden of the master of the Nets. Viimane on lisaks ehedale Hiina arhitektuurile kuulus ka rahuliku ja harmoonilise keskkonna tõttu.

Sozhou, Hiina

Idamaade Veneetsiaks kutsutud Suzhou õhtul

 

Lennud

Finnairi otselend Shangaisse algas Helsingist, kus reisiliste äriklassi pilet võimaldas enne lendu ka Helsingi lennujaama äriklassi non-schengen ootesaali külastada. Huvilised saavad ootesaali pääsme ka 48 € või Finnair Plus punktide eest soetada. Ootesaal on avar ja moodne lounge, kust avaneb vaade lennurajale. Hommikusel ajal pakutakse sooja hommikusööki, muul ajal salativalik, sooja suppi jm. Lisaks on kompleksis privaatsed duššisviidid ja Soome saun.

Finnair woman in lounge 06 Low

Äriklassi lounge Helsingi lennujaamas

Äriklassis lendamine on omamoodi kogemus. Lennukisse saabudes jagati reisijatele Marimekko sussid ja kosmeetikakotikesed, kohe peale õhkutõusmist tulid tervitusjoogid, seejärel 4 käiguline õhtusöök. Lennu ja teeninduse nautimise käigus jäi aga unetunde väheks, hommikusöögi aeg saabus märkamatult. Tagantjärele tarkusena võib tõdeda, et kui peaks olema vajadus välja puhata, tasub käituda nagu ümberringi kogenud reisijad käitusid – üsna kohe peale õhku tõusmist, tervitusjooki ning pärast paari esimest toidukäiku silmaklapid pähe ja magama.

Koju suundudes oli reisiseltskonnal au lennata avalennuga ehk esimese Finnairi Airbus 350 XWB (Extra Wide Body) lennuga Shanghaist Helsingisse. Lennujaama check-in ala oli kaunistatud rohkete Finnairi logodega õhupallidega, väravas pakuti torti ja meeleolu oli pidulik. Kümnetunnine lend möödus märkamatult ning tavapärase pika lennu üleelamisest sai tõeline lennuelamus. Sellele aitas kaasa avar lennukisalong, kus oli rohkem õhku, laiemad ridade vahed, moodne Nordic Sky meelelahutussüsteem ning rikkalik söök-jook. Lennukid on varustatud Wifi ühendusega – äriklassis on see tasuta ning turistiklassis hinnaga 5 € tund. Alates 60 € lisatasu eest saab isekohaks comfort seati turistiklassi esimestes ridades. Lisaks suuremale jalaruumile on lisaväärtuseks ka Marimekko mugavuskomplekt ja priorty boarding.

Finnair A350 XWB Economy Class Cabin 04 LR

Finnair A350 XWB Economy Class

 

Shangai ja lennujaama vahelise maa läbimiseks on mugav maailma kiireim rong Maglev Train. Tänu keskmisele kiirusele 300 km/tunnis kestab sõit vaid 8 minutit. Rong ühendab Shanghai Pudong rahvusvahelist lennujaama and Longyang Road Metro Station’i jaama. Pileti hind on 8 € ning sõit kulgeb kiirelt ja mugavalt.

Kui eelistad kasutada taksoteenuseid, siis on hea end varustada soovitud sihtkohade hiinakeelsete aadressitega et taksojuht Sind kindlasti mõistaks. Taksoteenused iseenesest on Shanghais mugavad ja ka taskukohased, aga arvestama peab suurlinnale omaste liiklusolude ja võimalike ummikutega.

Kas Sina oled Shanghais käinud? Jaga oma muljeid kommentaarides.
Kui soovid aga samuti Shanghaid külastada, küsi meilt pakkumist! Näidispakkumisi aastaks 2016 leiad siit.

Kommentaarid: