Moskva. 6 põnevat kohta, kuhu turist naljalt ei satu

22.05.2012
Tiina Jurjeva

Kui Moskva peamine turismimarsruut – Kreml, Punane väljak, Tretjakovi galerii, Arbat – on läbitud, on aeg külastada teistsuguseid kohti, kus turiste palju ei käi. Need on kohad, kus kohtud tavaliste moskvalastega.

1. Tsirkus

Moskvas on kaks tähtsamat tsirkust: Nikulini-nimeline (seesama koomik-kloun filmidest „Briljantkäsi” ja „Šuriku seiklused”) tsirkus Tsvetnoi bulvaril, mis on üks vanemaid Venemaal, ja Suur Moskva tsirkus Vernadski prospektil.

Nikulini tsirkus. Foto: www.circusnikulin.ru

Tsirkused Moskvas on tõesti erakordsed! Venemaa rahvusartisti aunimetusega esinejad, režii, kostüümid, muusika – kõik on paigas! See on koht, kus alati tekib lapsemeelne hasart ja tõeline peotunne.

Ainukene, mis võib õrnahingelisema vaataja silmi riivata, on metsloomade kasutamine etendusel. Moskva tsirkuses näeb ikka veel jalgratastel sõitvaid karusid! Ja loomapiinamisest rääkides – Moskvas on veel eraldi loomade ja kasside teater.

Vaata lisa:
http://www.circusnikulin.ru/
http://www.bolshoicircus.ru/
http://www.kuklachev.ru/
http://www.ugolokdurova.ru/

2. Veetramm Moskva jõel

Venemaa pealinn on ehitatud Moskva jõe kallastele ja on loogiline, et veetrammi pardalt saab kõige parema ülevaate Moskva peamistest sümbolitest. Just laevalt saab minu arvates ka kõige ilusamaid pilte Kremlist. Lisaks on laevasõit palju mõnusam kui bussiekskursioon.

Veetrammid sõidavad soojal ajal iga päev, väikeste vahedega. Ühe sõidu hind on 10 eurot (400 rubla) ja päevapilet 20 eurot (800 rubla). Pileteid laevadele saab osta peatuses vahetult enne reisi.

Vaata lisa: http://www.cck-ship.ru/

3. Paleontoloogiamuuseum

Täiesti uskumatu, kuid see muuseum on ehitatud dinosauruste elusuuruses skelettide ümber. Nii saab paleontoloogiamuuseumis aimu, kui suured elukad olid näiteks diplodocus ja tarbosaurus. Seda võimsat pilti on raske kirjeldada – peab nägema! Kõige sügavamat muljet avaldab asjaolu, et tegemist on päris luudega. Külastades muuseumi, mõistad, kui kaunis ja mitmekesine oli maailm enne meid.
Muuseumi pilet on soodne – 3,75 € (150 rubla).

Vaata lisa: http://www.paleo.ru/museum/

4. Sõit elektrirongiga Moskva lähistele

Moskva elektrirongid – see on omamoodi maailm. Vagunites käib vilgas kauplemine. Müüakse kõike – alates uhketest entsüklopeediatest, lõpetades villaste sokkide ja värvipliiatsitega. Aeg-ajalt käivad vagunites esinemas muusikud, tirides kärul kitarrivõimendit või süntesaatorit. Ära imesta, kui üks hetk jooksevad sinust mööda korraga paarkümmend inimest. Need on „jänesed”. Reeglina jalutavad pärast seda turvameeste saatel vagunisse piletikontrolörid. Peatuse ajal jooksevad „jänesed” platvormil tagasi rongi teise otsa. Väga lõbus!

Elektrirongiga saab sõita väga põnevatesse kohtadesse Moskva lähistel. Kindlasti väärib külastamist Venemaa õigeusu keskus – Sergijev Possad. Muideks, sealt saab odavamaid vene suveniire ja uhkeid vene rätikuid.

Vaata lisa:
http://www.tutu.ru/
http://rzd.ru/

Inimeste maailmas pole midagi iseenesestmõistetavat. Silt Moskva loomaaias, veelindude tiigi ääres – „Ujumine on keelatud!“

5. Loomaaed

Kesklinnas asuv mõnusalt kompaktne loomaaed avaldab muljet kirju ekspositsiooniga. Peale tavapäraste karude-elevantide-ahvide saab seal näha haisid, meritähti, liblikaid, skorpione, kaekirjakuid, pingviine ja muid põnevaid loomi. Minu vaieldamatud lemmikud on surikaadid, kelle kogukonna elu võib jälgida tundide viisi. Selleks ongi nende puuri ette pandud lai pink. Loomaia territooriumil asuvad ka delfinaarium ja laste loomaaed, mille ekspositsioon on loodud vene muinasjuttude ainetel.

Ära pelga minna loomaaeda külmal ajal – Moskvas on see igati asjakohane, kuna ekspositsioon asub enamasti kinnises ruumis. Pealegi on talviti oluliselt vähem külastajaid.

Loomaaia pileti hind on igati mõistlik. Kõikide hoonete külastuse eest tuleb välja käia 5 eurot (200 rubla).

Vaata lisa: http://www.zoo.ru/Moscow/

6. Venemaa näituste keskus

Näituste keskus ehk Всероссийский выставочный центр (ВВЦ, endine ВДНХ ja ВСХВ) on minu arvates kauneim nõukogude arhitektuuri näide Moskvas! Kuid seal on ka palju muud põnevat. Esiteks on seal avatud väga põnev ja kaasaegne kosmonautika muuseum. Teiseks näeb seal vastrenoveeritud kujul kuulsat skulptuuri Tööline ja Kolhoositar. Kolmandaks asub näituse külje all Moskva botaanikaaed. Neljandaks toimuvad näitusekeskuses põnevad näitused.

Minu viimase Moskva-külastuse ajal oli mul au külastada Venemaa õigeusu näitust, kuhu oli kokku tulnud meeletu hulk kloostreid müüma oma tooteid. Nii sattusid ühele letile kõrvuti suitsukala, kodused hoidised, mesi ja kiriku tähtsaim ikoon. Näituste kalendrit näeb koduleheküljel http://www.vvcentre.ru/.

Kuid kõige kaunim, mis selles keskuses on – kuldsed purskkaevud ja kaunid pargid ning endise Nõukogude Liidu liiduvabariikide erisugused paviljonid. Keskuse tagumises osas on pidulikult püsti pandud päris kosmoserakett. Kahjuks on iseseisvuse aastad mõjunud näituste keskusele laostavalt. Paviljonide mosaiigist laemaalingute all müüakse tavalist turukaupa, marmorist treppidel pakutakse hiina elektroonikat ja riideid, alleedele on ehitatud koledad putkad. Positiivne on see, et viimase paari aasta jooksul on keskuse olukord muutunud paremaks. Räägitakse, et kõige kõrgemal tasemel on võetud vastu otsus taastada näituste keskuse kunagine hiilgus.

Kommentaarid: