Seišellid – puhkus postkaardil

24.11.2014
Svea Lillepalu

Seišellid on ühed maailma romantiliseimad saared. Valge rannaliiv, helesinine merevesi ja tuules õõtsuvad palmipuud – see on kui väljavõte postkaardilt. Meie Platinum Clubi reisikonsultandil Kristelil oli võimalus seda kõike ka ise kogeda. Õppereis paradiisisaartele andis võimaluse ära proovida ka hinnatud lennufirma Etihad Airways äriklass. Kristeli kogemustest saabki lugeda altpoolt.

Õppereisile Seišellidele lennutasid mind AirBaltic ja Etihad Airways. Kuna Euroopast Seišellidele mugavat otselendu pakuvad väga üksikud lennufirmad ning sealses piirkonnas hoiavadki monopoli enda käes peamiselt Etihad ning Emirates, siis lennukavad on tihti üle Dubai või Abu Dhabi.

Kes varasemalt Emiraate külastanud ei ole, siis võimaluse korral soovitan kas minnes või tulles seal mõnepäevast peatust. Esiteks juba pika lennureisi leevendamiseks ning teiseks sama pileti raames võimalust täiesti erinevat sihtkohta ja kultuuriruumi näha ja kogeda. Ise proovisin ja jäin väga rahule!

Mina võtsin endale kahe linna jaoks kokku neli päeva, et peamised vaatamisväärsused ära näha ning sellest täiesti piisas. Mida nendes linnades selle ajaga peale hakata, saab täpsemalt lugeda meie lennupiletite ja reisikindlustuse müügidirektori Mauri reisikirjeldusest.

Loo autor AirSeychelles lennuki taustal

Loo autor AirSeychelles lennuki taustal

Etihad Airways pakkus meile võimaluse nelja lennu jooksul kogeda nii turisti- kui äriklassi. Mõlemas klassis ühte öö ja päeva lendu, mis andis väga hea ettekujutuse, mida nö. klassivahed endast kujutavad. Kokkuvõttes ei saa kurta kummagi klassi üle. Ka turistiklassi salong, söök ning meelelahutusprogramm olid täiesti tasemel. Kui aga rahakott võimaldab ennast äriklassis Black Label Brut Champagne ja muidu hoolitseva tähelepanuga poputada lasta, siis tasub hinnalipik end kindlasti ära. Eriti tuntav on vahe muidugi öölennul, kui saab full-flat ehk pikali asendisse mineval istmel end mugavalt välja puhata.

Seišellidest üldiselt

Seišellidel õnnestus mul külastada kokku kuute saart: Mahe, Silhouette, Saint Anne, Praslin, LaDigue ja Desroches. Kui juba nii kaugele sõita, siis kindlasti soovitan vähemalt kahte saart külastada, sest iga saar on omanäoline ning pakub erinevaid puhkamise võimalusi.

Kohalik transport

Kohalik transport

Peasaar on Mahe, kuhu maanduvad rahvusvahelised lennud ning liiklemine teistele saartele toimub kas katamaraanidega, väiksemate paatidega või AirSeychelles siselendudega. Mööda merd reisijad peavad arvesse võtma, et tuuled on seal muutlikud ning lained mehised ja laevareisid võivad küllaltki piinarikkaks kujuneda.

Lühidalt ka väga olulisest teemast, nagu hooajad ja kliima Seišellidel. Nimelt on tegemist selles osas väga tundliku sihtkohaga. Kuna saared asuvad keset India ookeani hoovuseid ning on ise väga mägised, siis tiirutavad pilved pidevalt pea kohal ning ootamatud vihmasajud on täiesti tavapärane nähtus. Seega tasub arvestada, et vaatamata hooajale on vihmavõimalus alati olemas.

Teine oluline teema on hoovused. Oktoobrist aprillini puhuvad soojemad tuuled ning maist septembrini jahedamad ning tugevamad tuuled. Kõige kindlamad perioodid ilma mõttes on aprill-mai ja oktoober-november.

Mägised paradiisisaared

Mägised paradiisisaared

Kolmandaks tasub veel arvesse võtta, et vastavalt hoovuse suunale, toob ookean endaga adru ja vetikaid, mis tähendab, et imeilusad rannad, mille pärast teisele poole maakera lennatakse, võivad olla adrused, vesi madal ning ujuma ei pääse. Selline olukord võib olla väga pettumust valmistav. Ise kogesime seda reisi jooksul korduvalt.

Kuidas sellist olukorda vältida? Tasub üle täpsustada, mis suunast reisiperioodil hoovused on. Selle info põhjal saab valida peatuspaiga seal, kuhu hoovused tol hetkel loodetavasti ei jõua.

Väike ülevaade paradiisisaartest

Peamine saar Mahe, pealinnaga Victoria, on kõige suurem ja mägisem. Saarel autot rentides tasub ettevaatlikult liigelda, sest liiklus on vasakpoolne, teeolud mägedes kitsad ja kurvilised ning teepiirded mitte nii tavaline nähtus. Kohalikud bussijuhid on muidugi tõelised rallimehed ja pimedates kurvides tasub see endal meeles pidada.

Victoria kui linn ise on sedavõrde väike, et kesklinnast saab tunnise jalutuskäiguga täieliku ülevaate. Käisin Victoria peaturul ning kuulsal kioski tänaval, rummitehases ja paljudes teistes kohtades, kuid kokkuvõttes – ei midagi märkimisväärset. Kultuuripuhkust sellest piirkonnast otsida ei tasu, puhas looduselamus siiski.

Lumivalge rannaliiv

Lumivalge rannaliiv

Üks lemmiksaartest oli väike saar Silhouette, mis asus Mahest 40-minutilise praamisõidu kaugusel. Saarel on ainult üks hotell ja tänu sellele on saare kaunid rannad suhtelised tühjad. Sealt leiavad tegevust ka aktiivse puhkuse eelistajad, kes saavad ette võtta näiteks matkasid vihmametsadesse. Kokkuvõttes on olemine saarel väga privaatne ja rahulik.

Järgmine lemmiksaar oli minu jaoks vaikne ja rahulik La Digue. See on saar, mida soovitan soojalt ka seljakotireisjale – liilusvahendiks on seal peamiselt jalgrattad. Sisemaal on vihmametsad ja linnukaitseala, kus 300 meetri kõrgume Kotkapesamägi, millelt avanevad lihtsalt hingematvad vaated. Endal kahjuks ei õnnestunud seda seekord külastada. Ka hotellid La Digue’il on lihtsamad ja soodsamad, kui teistel saartel.

Golf ja mäed käsikäes

Golf ja mäed käsikäes

Kolmas lemmik oli Praslin, mis on suuruselt teine saar. Suurim elamus seal oli Valle de Mai, UNESCO Maailmapärandisse kuuluv kuni 200-aastaste Seišellidele omase Coco de Mer palmiliigiga ürgmets. Need palmid kasvavad just ainult Seišellidel ja on väga omapärase väljanägemisega. Läheb kokku saarte romantilise auraga :)

Viimane ja kahtlemata kõige eredam elamus oli Desroches saar, mis kuulub eraomandusse. Tõeline paradiis, kus tunned ennast nagu filmides “Kaldale uhutud” või “The Blue Lagoon”. Saare pikad rannad on pea inimtühjad ning näha-kuulda on ainult linde, krabisid ja aeg-ajalt kookospähklite kukkumise potsatusi. Saarel olevad villad on nii osavalt paigutatud, et teisi saare külastajaid kohtab vaid restorani või retseptsiooni alal.

Mis teeb saare külastuse kulukamaks on transport. Desroches’ile pääseb ainult saare enda poolt korraldatud lendudega – Mahelt edasi-tagasi pileti hind jääb 500 € kanti reisija kohta.

Kelle ja miks?

  • Lastega pered – ajavahe meiega vaid üks tund! Uskumatult mugav aklimatiseerumine.
  • Golfisõbrad – sihiga Praslini saarele, kus on väga head golfivõimalused.
  • Noorpaarid – tõeline paradiis! Kui kõlavad „jah-sõnad“ veel ütlemata, siis saab alati saartel ka ametliku tseremoonia korraldada.
  • Loodus- ja linnuvaatlejad – suurepärase liigirikkusega sihtkoht. Saared, mida soovitan on näiteks La Digue ja Bird Island.
  • Kalamehed ja sukeldujad – värvikirev merealune maailma, mida lihtsalt peab kogema.

 

Kommentaarid: