Stressivaba puhkuse meistriklass kruiisilaeval

21.09.2016
Svea Lillepalu / Estraveller

Kruiis on hea viis stiilselt ja mugavalt maailma näha. Kokku seilab maailmamerel praegu umbkaudu 350 kruiisilaeva, mis teenindavad aastas üle 20 miljoni kruiisituristi. Nii et puhkus iluduse Silver Whisper pardal, millega mööda Läänemerd reisisin, pole isegi mitte üks võimalus miljonist. Aga luksuslik puhkus ei hüüa tulles! Pane vaim valmis ja loe läbi minu lugu – ka sinu järgmine reis võib juhuslikult mööduda kruiisilaeval.

Kruiisifirma Silversea alustas oma tegevust 1994. aastal eesmärgiga pakkuda kõik-­hinnas-kruiisikogemust, mis oleks personaalne ja annaks võimalikult laia marsruudivaliku. Esimesest kruiisist peale saatis firmat edu ning 2008. aastal võeti ette veelgi hullem eesmärk – siseneda luksus­ekspeditsioonide turule.

Minu koduks sai viieks päevaks Silversea laev Silver Whisper, mis võtab peale 382 reisijat ja 302 meeskonnaliiget. Lihtne matemaatika ütleb, et iga kliendi kohta on veidikene vähem kui üks meeskonna­liige – see number on kruiisimaailmas pigem erand kui reegel.

Üldiselt kujutatakse kruiisilaevu ette suurte monstrumitena, mille peale mahub Rapla linna täis rahvast ning kus saab lisaks kaljuronimisele tegeleda näiteks ilu­uisutamisega. Jah, ka selliseid on olemas, kuid Silversea mõjus kui värske briis. Teiste suuremate kõrval seistes ei tundunud ta kunagi väikese ja hädisena, pigem millegi väga elegantse ja erilisena.

Suur pluss Silversea laevade juures on veel see, et enamik sviite asub laeva esiosas, masinaruumist võimalikult kaugel. Seda selleks, et öised ja varahommikused manööverdamised kliente ei segaks. Ja Silver­sea laevadel ainult sviidid ongi!

Iga sviidiga käib kaasas ülemteener, kes soovi korral sinu asjad lahti ja reisi lõpus jälle kokku pakib. Lisaks on ta abiks pea kõiges – sviidi minibaar täidetakse vastavalt sinu soovidele, sviidi õhku saab lõhnastada sinu jaoks meeldiva aroomiga, sinu kohvri välisküljed puhastatakse enne reisi lõppu loodussäästliku vahendiga ning isegi sinu päikeseprillid lüüakse läikima. Just teenindus avaldas mulle kõige rohkem muljet – see oli luksuslik ja väga personaalne, kõik toimus kui võluväel.

Hommikusöögile suundudes võtavad sind vastu samad näod ja juba küsitaksegi, kas soovid ka täna hommikul kohvi mustalt ja pannkooke maasikamoosiga. Silversea personali mälu on üks neid asju, mida tahaks endalegi. Kus sa baaris istud, veini jood ja liha sööd, teavad nad teisel õhtul juba täpselt, mida ja millises küpsusastmes sulle pakkuda.

Dieet tuleb koju jätta

Üheks erilisemaks kogemuseks oli minu jaoks õhtusöök laeva basseinitekil, kus asus baar, mis pimeduse saabudes grilliks muutus. See oli ainukene koht, kus ka külalised ise süüa said valmistada.

Esiteks tuuakse igaühele menüü, kus saab valida nii lihalõikude kui ka kana ja kala vahel. Pärast väikest ootamist ei asetata lauda mitte auravat taldrikut, vaid säriseva laavakiviga vaagen, millel iga einestaja ise oma valikut grillida saab. Muidugi pannakse selleks tarbeks kõigile ette suured põlle moodi rätikud, et riided ikka puhtaks jääks. Mina proovisin küpsetada nii filet mignon’i kui ka lõhet – tulin päris hästi toime mõlemaga.

Kes eksklusiivsust ja midagi väga erilist otsib, võib proovida saada lauda laeva ainu­keses tasulises restoranis Le Champagne. Pole haruldane, et tehes broneeringut alles laeval, pannakse sind ootelehele, kuhu sa jäädki. Populaarsuse põhjuseks on tõsiasi, et tegu on ainukese Relais & Chateau restoraniga merel.

Silversea ekspeditsioonide keskmine vanus on veidi madalam kui tavakruiiside 55+, ent tõsi on see, et noorele pidutsejahingele Silversea kruiis ei sobi. Gurmee-elamused, vaatamisväärsused ja hedonislik mittemidagitegemine on kindlasti kõrgemale kohale tõstetud pidutsemisvõimaluste loomisest laeval.

Erakordsus jätkub ka vahesadamates

Kruiis kestis kokku viis päeva ja selle aja jooksul seilasime läbi selliste sadamate nagu Gdansk, Klaipeda ja Visby ning lõpetasime Stockholmis. Igal pool oli võimalik ekskursioone osta – veiniistanduse külastus, ajalooline jalutuskäik, jalgrattasõit jms. Kõiki maapealseid tegevusi saab ette tellida juba kruiisi broneerides. Karta ei tasu ka viimase hetke ärkajatel, sest kõiki ekskursioone on võimalik osta ka laeval.

Lisaks grupiekskursioonidele saab tellida privaatse autojuhi koos giidiga, et veeta päev täpselt nii, nagu hing ihkab. Muidugi võib alati täitsa omal käel linnaga tutvust teha või hoopis terve päev laevabasseini ääres peesitada.

Siinkohal on paslik mainida, et Silversea kruiisilaevad on niivõrd heade mõõtmetega, et tihtipeale peatutaksegi täpselt kesklinnas. Näiteks Londonit külastades on Silversea laev üks väheseid, mis otse Tower Bridge’i juurde seilab, ning ka Peterburis sõidetakse peaaegu et Ermitaaži ukse ette.

Kommentaarid: