Tallinnast otse Sardiiniasse

24.05.2015
Lenna Lumi, Aurinko / Estraveller

Aurinko korraldab tänavu esimest korda kaks tellimuslendu Tallinnast valgete liivarandadega Sardiinia saarele. Suvepikenduseks pakutakse reise 21. ning 28. septembril. Kiire spikker.

Sardiinia on poole Eesti suurune saar: 271 km pikk ja 144 km lai. Elanikke on seal aga 1,7 miljonit ehk 2,5 korda vähem kui Vahemere suurimal saarel Sitsiilias. Kohalikud räägivad, et saarel on lambaid rohkem kui inimesi, kuigi eriti palju me loomi ei näinudki. Kohalik giid muigas, et lammaste arv tõusebki alati hüppeliselt enne kasvatuseks antavate eurotoetuste jagamist …

Sardiinia, Itaalia

Sardiinialt pärinevat sarda tõugu kasvatatakse piimatootmise eesmärgil nüüd üle kogu Itaalia ning ka teistes Vahemere riikides. Saar kuulub aga siiski Itaalia suurimate lambapiima tootjate hulka ning sellest valmistatakse kuulsamate kõvajuustude hulka kuuluvat pecorino’t. Saare keskosas kasvatatakse hobuseid ning lõunaosas üsna isoleeritud piirkonnas leidub ka üks endeemne metsiku hobuse tõug giara.

PROOVIDA TASUB kuulsatest Vermentino viinamarjadest valmistatud veine, enamiku selle viinapuu istandustest leiame just Sardiiniast. Iselise-nimelist peetakse hinna ja kvaliteedi suhtelt saare parimate hulka kuuluvaks. Kuigi veinis on tunda ananassi ning banaani nüansse, ei ole tegemist magusa veiniga, see on maitselt meeldivalt puuviljane ja kerge. Sardiinia tammedelt pärinevad paljude parimate veinide korgid, kuigi kasvatajate hulk muudkui kahanevat, sest nüüdisaja inimesed pole enam sedavõrd maa külge kinnistatud, et jõuaks 40 aastat puu kasvamist ära oodata.

Sardiinia on ka suur durumjahu ja safrani tootja. Laialdaselt tegeldakse tomatisortide aretamise ning kirsstomatite kasvatusega.

SURFARITE RÕÕMUKS leidub saarel arvukalt tuuliseid rannikuid, populaarne on ka sukeldumine veealustes koobastes, teise ilmasõja laevavrakkide ja Alghero ranniku punaste korallide juurde. Sardiinia ja Korsika vaheliste saarte ümbruses käiakse uudistamas looduskaitsealuseid kiviahvenlasi. Need on poole kuni meetri pikkused paksude huultega kalad, kes võivad kaaluda kuni 40 kilo.

Sardiinia, Itaalia

Cala Domestica rand Sardiinial.

Sardiinia kultuuriliseks eripäraks on eelajaloolised nuraghe’d, mis pärinevad u 1600 e Kr. Neid suuri ümmargusi ja ülalt kitsenevaid elamuks või kindlustuseks kasutatud kiviehitisi on saarel pea 7000. Nuraghe keskel paiknesid altar ja tulease, hoones oli kindlasti ka koosolemise tuba ning eraldi ruumid koduloomade jaoks.

ALGHEROS TASUB KINDLASTI KÜLASTADA lähiümbruse maalilisi väikelinnu Castelsardot, Stintinot ja Bosat. 150 km põhja pool asub Santa Teresa di Gallura linnake, kust saab laevaga sõita Prantsusmaale kuuluvale maalilisele Korsika saarele. Aurinko ekskursioonivalikus on lõõgastavad merepäevad, džiibisafarid ning kohalike veinide ja õlide degusteerimine.

Algherost u 165 km kaugusele jääb kuulus Costa Smeralda ehk Smaragdrannik, kus armastavad puhata rikkad ja ilusad üle kogu maailma. Aurinko ekskursiooniga saab ka seda piirkonda uudistama sõita.

Sardiinia, Itaalia

Sardiinia saare turismindus tekkiski alles 60 aastat tagasi just Costa Smeraldas. Külastades saare põhjaosas paiknevat Smaragdrannikut, kuulsime põnevaid lugusid turistide soovidest. Kohaliku turismifirma esindaja rääkis oma klientuurist, kelle reisieelarve ja ootused meie jaoks ulmelised tundusid. Ta mainis, et korraldab saarel tihti sünnipäevi jm pidusid väiksemale seltskonnale, mille ettevalmistused hõlmavad rahvusvaheliselt tuntud itaalia artistide etteasteid, Michelini tärnidega kokkasid jms.

Paar suve on Aurinko liinilendudega grupireisid käinud Olbia lennujaama kaudu, tänavused maanduvad aga saare looderanniku kompaktses kuurordis Algheros. Aurinko hotellid paiknevad lennujaamast mugavalt vaid 10 km kaugusel, transfeer esimesse kestab 20 minutit. Algheros on puhkamiseks kõik vajalik olemas: viiekilomeetrine liivarand, kaunis promenaad, restoranid-baarid, kauplused ja muidugi hotellid.

PEREKONDLIKU TÄHTPÄEVA PIDAMISEKS on esitatud palve kogu lahesopp või isegi terve saar broneerida. Kuivõrd aga rannad kuuluvad riigile, siis pole ka kõige paksema rahakoti omaniku soovidele võimalik vastu tulla. Hea tasu teeb aga leidlikuks ning kui pole võimalik randa sulgeda, saab ometigi saab näiteks paatidega lahe mõneks ajaks blokeerida.

Porto Cervo, Sardiinia, Itaalia

Porto Cervos on ööklubisid, kuhu sissepääsuks on tarvis mõnd klubiliikme staatuses soovitajat ning vaid laua broneerimine maksab u 1400 eurot. Seal võib suvisel kõrghooajal tõepoolest kohata maailma rikkaimaid inimesi, filminäitlejaid ja kroonitud päid.

Kes otsustab omal käel rendiautoga saart avastada, võib sõita ka saare lõunaossa pealinna Cagliarisse. Seal võib näha näiteks roosa veega soolajärvesid, mis pakuvad elupaika ja toidulauda kaunitele flamingodele, kes toituvad järvedes elutsevatest krevettidest ja vetikatest.

– – –

Lugu on ilmunud ajakirja Estraveller numbris 2/2015.

Kommentaarid: