Tänapäeva kruiisilaevad: robot-teenindajad ja virtuaalsed rõdud

24.05.2016
Kati Veskimägi

Kruiis on suurepärane võimalus hoomata piiratud ajaga puhkuse käigus mitmeid maailma kaunimaid paiku, saari, linnu ja riike, kuid lisaks maapealsetele vaatamisväärsustele pakuvad kruiisilaevad ka ennenägematuid elamusi merel olles. Heidame pilgu kaasaegsete kruiisilaevade luksuslikku maailma ning toome välja mõned uued lahendused.

Kruiisimaailma lipulaev on kahtlemata USA kruiisifirma Royal Caribbean, kellele kuuluvad maailma suurimad kruiisilaevad: Allure of the Seas, Oasis of the Seas, Anthem of the Seas ja selle sõsarlaev Quantum of the Seas. Quantum-klassi laevad on maailma kõige innovaatilisemad ning “targemad”. Selleks, et laevade suurusest veidi paremat pilti saada, võib ette kujutada Londoni kuulsaimat vaatamisväärsust Big Beni ja viite Boeing 747 lennukit. Just nii kõrge ning nii pikk on Quantum-klassi laev. Lisaks sellele on tegemist esimeste nn smart-ship ehk nutilaevadega. Kokku mahutab iga laev üle 4000 reisija ja seda 16 dekile, kust leiab loendamatul hulgal tegevusi!

RCI_Quantum_01

Quantum of the Seas on tõeline nutilaev.

Pagas kajutisse äpiga, kokteil lauda roboti abiga

Quantum-klass on esirinnas pagasi liigutamises: pagas tuleb enne laeva astumist ära anda ja see viiakse siis teatud aja jooksul kajutisse. Tänu spetsiaalselt Quantumi laevade jaoks väljatöötatud äpile saab iga reisija reaalajas oma pagasil silma peal hoida – nautides samal ajal baaris tervituskokteile, näeb telefonist või iPadist pagasi liikumist.

Quantum-klassi laevad on maailma esimesed, kus on peal vabalangemise simulaator nimega RipCord by iFly: nii saab ookeanilainetel seilamisele lisaks veel leviteerida. Laevadel asub ka hiiglaslik SeaPlex kompleks, mis muutub vastavalt programmile suureks korvpalliplatsiks, rulluisuväljakuks, tsirkuse kooliks või bumper-autode atraktsiooniks. Platsi ääristavad teisel korrusel asuvad lauatennis, X-Box mängukonsoolid ja palju-palju muud.

Royal Caribbeani kruiis

Bionic Barbis teenindavad külastajaid nobedad robotid.

Nii Anthemi kui ka Quantumi pardalt leiab väga omapärase baari nimega Bionic Bar, kus joogitellimusi võtavad vastu ja viivad täide robotid. Tellimus edastatakse robotitele baaris olevate iPadide kaudu ning nende täitmisel saab silma peal hoida seinal olevate ekraanide abil.

Kõige suurem laeva robot asub kõrgeimal dekil ning hoiab käes hiiglaslikku kapslit North Star, mis tõuseb kuni 90 meetri kõrgusele merepinnast ja annab võimaluse näha veelgi kaugemale. Nagu London Eye, aga laeva peal.

Rõdu pole, vaade on

Robotid teenindavad ka ülisuurt laeva tagaosas asuvat showbaari Two70, kust päeval avaneb 270 kraadine panoraamvaade merele, kuid õhtupimeduses muutuvad aknad liikuvateks piltideks ja digisõuks.

RCI_Virtual_Balcony_QN_Reveal

Virtuaalne rõdu loob mõnusalt avara efekt.

Nutilaevadel on olemas virtuaalsete rõdudega sisekajutid: kui tavaliselt on sisekajutites neli seina ja mööbel, siis nutika sisekajuti seina on integreeritud maast laeni ekraan, millelt saab näha reaalajas väljas toimuvat. Põhimõtteliselt on olemas pilt, mis rõdult avanema peaks, aga tegelikult rõdu ei ole.

Vahelduseks närvikõdi

Kuidas tunda ära Royal Caribbeani laev? Iga nende laeva korstna taha on ehitatud mägironimissein! Oma julguse saad proovile panna 15 korrust üle merepinna ja imelisi vaateid veelgi kõrgemalt nautida. Kui sa varem pole mägironimisega kokku puutunud, annavad vilunud instruktorid nõu, kuidas kõige nobedamalt ning energiasäästlikumalt päästva kellani jõuda. Ära siis ehmata, kui suure pingutuse lõpus instruktor veidi närvikõdi pakub ja korraks su turvaköie vabalangemisse laseb.

RCI_84168_4_Rockwall_RC_SW300_12

Royal Caribbeani ronimisseinal avaneb imeline vaade.

Kruiisil on võimalus ka surfamise selgeks õppimiseks. Selleks ei pea aga üle parda suurtesse lainetesse hüppama, sest Royal Carribbean on juba tulevase surfari eest hoolitsenud ja ehitanud FlowRider atraktsiooni. Nii mõnegi Royal Caribbeani laeva pardal on olemas surfisimulaator, Oasis-klassi laevadel lausa kaks. Korralda sõpradega võistlus või ela nende edusammudele tribüünilt kaasa – vahva ajaviide on garanteeritud. Ja tuule muutlikuse pärast ei pea samuti muretsema – surfisimulaatoris on kogu aeg perfektne laine.

Maha ei jää ka teiste firmade kruiisilaevad. Kruiisilaev Carnival Breezeon varustatud 5D kinoga Thrill Theatre, mis pakub närvikõdi nii ekraanil kui mujal. Liikuvad toolid, tuuleõhk ja väikesed veepritsmed, miski katsumas sinu pahkluid, tooli seljatoes peituv üllatus… see kõik kokku annab põneva ja meeldejääva kinoelamuse, justkui oleksid osa filmist.

Veepealne veepark

Omas klassis viies laev Celebrity Reflection üllatab reisijaid üle laeva serva ulatuva maast laeni klaasist duširuumiga. Selline luksus tuleb kaasa 152-ruutmeetrise Reflection-sviidiga, mis asub laeva 14. tekil. Privaatsuse pärast siiski kartma ei pea – omapärase duširuumi klaasid väljastpoolt vaadatuna läbi ei paista. Lisaks saab nupuvajutusega muuta klaasid uduseks ehk mõlemat pidi läbipaistmatuks.

RF_Shower1_460x256

Reflection sviidis avaneb merevaade ka vannitoas.

Laev Norwegian EpicAqua Park on ägedaim veepealne veepark! See on ainus kruiisilaeval olev veepark, mille üks atraktsioon on kummirõngal tsentrifugaalkausis tiirlemine – The Epic Plunge. Lisaks 2 basseini, 5 mullivanni, värvikirevate skulptuuridega lastebassein, igas suunas pritsivad veepihustid ja palju muud põnevat. Kruiisilaev Harmony of The Sea pakub samuti unustamatut veepargi kogemust: nimelt liuglevad läbi laeva lausa kümnemeetrilised liutorud!

Kellele veini, kellele klaasi

Celebrity Solstice-klassi laevadele on paigaldatud moodne veinikarussell Cellar Masters – kes ei tahaks proovida kõiki neid põnevaid ja eksklusiivseid veine, mida pudelikaupa osta on kulukas. Karuselli laiast valikust saad just endale sobiva koguse doseerida – kas niisama mekkimiseks või paariks korralikuks sõõmuks. Kui liigne valik pea segi ajab, aitab sommeljee hädast välja ning jagab lahkesti soovitusi. Celebrity laevade pardal saab ka ise klaasipuhumises kätt proovida. Koostöös muuseumiga The Corning Museum of Glass on kolme Celebrity laeva – Solstice, Equinox ja Eclipse -pardal spetsiaalne klaasipuhumise töökoda, kus oma ala meistrid seda peent kunsti lähemalt tutvustavad ning mõne uue ja kauni asjakese meisterdavad.

Kui sa arvad, et oled kruiisipuhkuseks liiga noor, siis arva uuesti! Virgini omanik Richard Branson tellis ära kolm täiesti uut tüüpi kruiisilaeva, mis hakkavad aastal 2020 seilama Kariibi merel. Nende laevade kontseptioon on mõeldud 1980.-2000. aastatel sündinud inimestele, kes isegi ei kaalu kruiisi puhkusevõimalusena. Branson on kindel – nelja aasta pärast on kruiisid noorte seas sama populaarsed, kui “ülekaaluliste, noorpaaride ja pensionäride” seas, keda praegu peetakse kruiisi teenuste põhilisteks tarbijateks.

Kui puhkus kruiisilaeval Sulle huvi pakub, leiad parimad kruiisid Estraveli kodulehelt.

Kommentaarid: