Teejuht Kreeka saartele

26.05.2016
Silvia Pärmann / Estraveller

Oma saare valik Kreekas on sel suvel keerulisem kui kunagi varem. Idüllilised kaadrid sinivalgetest küladest, värvilistest paatidest ja mereannirestoranidest on kõigi reisiportaalide avalehtedel.

Ent Kreeka saared on jõudnud ka kõigi Euroopa ajalehtede esikülgedele ning juba hoopis teistsuguste fotodega. Peaaegu terve aasta on olnud põgenikekriis meie igapäevane vestlusteema ja enamik põgenikke jõuab esimese Euroopa riigina Kreekasse, ennekõike populaarsetele puhkusesaartele. Kuidas siis leida see oma saar sel suvel?

Kos

Pikad puhta ja valge liivaga rannad, mäekülgedel paiknevad viinamarja- ja viigimarjakasvandused, oliivisalud, maisi- ja nisupõllud, kaunid maastikud ning ajaloolised moodustavad kokku väga lõõgastava atmosfääri.

Võid külastada vanade turuplatside varemeid ja 14. sajandil ehitatud kindlust. Kosi kesklinnas, mis võlub valgendatud hoonetega, leiab hulgaliselt hotelle, restorane, baare ja ööklubisid.

Eestlaste hulgas väga populaarne puhkusesaar on olnud samal ajal ka põgenikekriisi „kaanetüdruk”. Septembris vapustasid kogu maailma fotod pisikesest süüria poisist Aylanist, kes uppus koos venna ja emaga, püüdes Vahemerd ületades Euroopa pinnale jõuda. Nende eesmärk oli jõuda Kosi saarele, kuid lained kandsid tema keha Türgi rannikulinna Bodrumi randa.

Väga paljud pagulased on selle teekonna siiski läbi teinud ja Kosile jõudnud. Majutuskohtade puuduses püstitati möödunud aastal telgid Kosi linna südamesse, ka turistide hulgas väga populaarsesse kohta.

kos

Kreeka saar Kos. Foto Shutterstock.

Mykonos

Kreeka saarte seas loetakse seda kosmopoliitseks paigaks. Mykonose linn (tuntud ka kui Chora) oma kitsaste tänavate ja valgeks lubjatud majadega on väga võluv. Kuigi peaaegu kõik tänavaääred on palistatud poodide, galeriide, kohvikute, baaride ja restoranidega, pole linn oma identiteeti kaotanud – seda tänu seal kehtivatele rangetele ehitusreeglitele, mis hoiavad Küklaadidele iseloomulikku arhitektuurilist joont.

Korfu

Ütled „Korfu” ja mõtled „Minu pere ja muud loomad” – täiuslik lapsepõlv või siis vähemalt sama muretu puhkus. Kõikidest parimatest Kreeka saartest pakub just Korfu mitmekesisemaid võimalusi kohaliku kultuuri ja maastiku nautimiseks, lisaks leiab sealt hulgaliselt meelelahutust. Linnadest väljas asuvad imekaunid rannad, mõned neist täiesti puutumatud. Polegi oluline, mis sind täpselt huvitab – Korfu pakub kõike ja igale maitsele, alates ajaloolistest paikadest kuni moodsate muuseumide ja tuledes helklevate ööklubideni.

Rhodos ja Symi

Kui armastad ajalugu, pead külastama Rhodost. Türgi ranniku lähedal asuv kaunis saar peidab oma pinnal mitmeid ajaloopärle, sh keskaegset vanalinna, Apollo templit, Lindose akropoli ja linnapea elamut. Saarel on eksootiline türgilik atmosfäär, palju rannakuurorte ja võluvaid villasid ning sõbralikud inimesed.

Rhodosest mõnekümne kilomeetri kaugusele, 2500 elanikuga idüllilisele Symile ei saa lennata ning see dikteerib kohe palju rahulikuma ja idüllilisema elurütmi.

Aga Rhodoselt on pärit paadipõgenike elu (ja surma) puudutavad, tuntuselt teised fotod, millel kaitseväeseersant Antonis Deligiorgis – kes veel hetk varem olla rannakohvikus hommikukohvi joonud – aitab karile jooksnud, Eritrea põgenikke kandvalt paadilt kaldale 20 inimest. Minutitega pilbasteks lagunenud paadis oli neid aga 93.

Symi on märksa teise meeleoluga saar. 2500 püsielaniku hulgast on siiski põhjusega välja kasvanud rühmitus, kes nimetab ennast Solidarity Symiks ja pakub oma abi Türgist saabuvatele paadipõgenikele.

rhodos_kreeka2

Rhodos. Foto Shutterstock

Kreeta

Kreeta on Kreeka saartest suurim ja seal jätkub ruumi kõigile. Kuna saarel laiuvad imekaunid rannad, pilkupüüdvad mäed ja kuristikud, saab nautida paljusid vabaõhutegevusi, sh matkamist, mägironimist, ratsutamist ja ujumist. Ajaloohuvilistele pakuvad avastamisrõõmu ajaloolised ja arheoloogilised vaatamisväärsused, mille tipuks on Minose tsivilisatsioonist pärit Knossose palee.

Santorini

Veel üks Küklaadide hulka kuuluv saar, tuntud oma dramaatiliste vaadete, jalustrabavate loojangute, valgeks lubjatud majade ja väga aktiivse vulkaani poolest. Santorini pealinnas Firas on kohtunud Veneetsia ja Küklaadide arhitektuur. Valgete munakividega kaetud ja mööda mäekülgi üles ronivad tänavad on ääristatud kaupluste, tavernide, hotellide ja kohvikutega.

Kui saabud merd mööda, võid sadamast linna jõudmiseks kasutada funikulööri või lasta end 588 trepiastmest üles viia muulal – kui ikka saabud, sest Santorinil on turistidest kergelt kõrini saamas. Saare tähtsaima tuluallikana turism muidugi päris otsa ei lõppe, kuid just kruiisilaevadega saabuvate külastajate arvu on asutud piirama. See number on nüüd 8000 inimest päevas, kuid eelmise suve tipphetkedel külastas saart üle 10 000 turisti päevas. Kui otsite rahu ja eraldatust, siis mõelge uuesti, kas see saar on ikka teile.

Greece, Santorini, Cityscape on hill

Santorini. Foto Shutterstock

Zakynthos

Zakynthos on ühe Euroopa kõige kaunima ranna kodusaar. Navagio ehk Laevahukurand on selle teinud ehk isegi üheks kuulsaima rannaga saareks kogu maailmas.

Lumivalge rand ja piimjas-elektrisinine merevesi on lihtsalt ebamaiselt kaunid. Kõike seda ilu kroonib rannal seisev laevavrakk, mis sattus sinna 1980. aastal, kui piraadilaev Kreeka ja Türgi vahel seilates ning salakaubana tubakat ja alkoholi vedades ühel ööl seal oma lõpu leidis.

Rand pakub midagi kõigile, mitte ainult ajaloofriikidele. Sportlikumad ja seiklusjanulisemad saavad sukelduda, snorgeldada, surfata, lohesurfata. Loodusfotograafid ei suuda oma kaameraid käest panna ning hedonistidele on seal piisavalt päikest, ruumi ja restorane. Saare pealinnas, väikeses Zakynthose linnas saab sooja suveõhtu lõpetada hea muusika ja frappé saatel Agios Markose väljaku lõbusas elurütmis.

Kommentaarid: