Üleujutused Tais – hetkeolukord, 07.11.2011

27.10.2011
Svea Lillepalu

Kallid reisisellid, kes te olete Bangkokis, sinna suundumas või kellel on seal sõbrad-tuttavad. Siin on väike ülevaade olukorrast Tais.

07.11.2011 täiendus:
Välisministeerium soovitab inimestel mitte reisida Tai pealinna Bangkokki, kuna mitmed pealinna äärealad on tugevalt üle ujutatud ning võivad halvimal juhul kuni meetrise veekihi alla jääda.

Bangkoki Don Muangi, Bang Phlati, Sia Mai, Thawi Watthana, Lak Si, Taling Chani, Bang Kheni ja Bang Khae linnajagudest on inimesed täielikult ning Phrao, Chatuchaki, Klong Sam Wa, Nong Khaemi, BangkokYai ja Phasi Charoeni linnajagudest osaliselt evakueeritud, teatas välisministeerium esmaspäeval edastatud reisihoiatuses.

Välisministeerium soovitab inimestel kasutada võimalusel siselende ning reisida kohe edasi Lõuna Taisse. Eesti aukonsul Tais soovitab edasi sõita näiteks Samuisse, Trangi, Phuketi või Chiangmaisse.

Bangkoki kesklinna üritatakse üleujutuste eest küll kaitsta, kuid kohalike ametivõimude sõnul ei suuda tulvatõkked ilmselt kogu põhja poolt tulevat vett tagasi hoida. Praegu on suur oht, et suurvesi ujutab üle terve Bangkoki südalinna ja et linna läbiv Chao Phraya jõgi tõuseb üle kallaste. Teed Suure palee ümbruses on osaliselt üle ujutatud, sealhulgas ka Khao San Road, Chatuchaki turg ning mõned tänavad Chinatownis. Puudus võib tekkida puhtast joogiveest.

Tai üleujutustes hukkunute arv tõusis nädalavahetusel üle poolesaja, ulatudes 506 inimohvrini.

27.10.2010:
Tai võimud on andnud selleks nädalavahetuseks kõrgendatud üleujutushoiatuse, sest arvatakse, et üleujutusvesi hakkab mööda kanaleid mere poole liikuma. Mõne paigas võib vesi jõuda ka kesklinna lähistele, kuid tõsist ohtu siiski hetkel karta ei ole.

Bangkoki kesklinn hetkel üleujutustest kannatada saanud ei ole. Suuremad ja riskantsemad üleujutuspiirkonnad jäävad linnast põhja ning ida poole. Täna anti evakuatsioonihäire Bangkoki kesklinnast ida poole jäävale kolmele piirkonnale – Don Muang, Bang Phlad ja Thawi Wattana.

Rahvusvaheline Suvarnabhumi lennujaam töötab ilma tõrgeteta, kuid väiksem Don Muangi lennujaam on üleujutuste tõttu suletud.

Turistide seas populaarsed Phuket ja Koh Samui saared on samuti üleujutustest puutumata. Ajalooline linn Ayutthaya aga on kahjuks saanud tugevaid veekahjustusi ning on hetkel turistidele kinni.

Rohkem informatsiooni saad Lonely Planeti Thorn Tree foorumist (inglise keeles).

Eesti Välisministeerium soovitab Bangkokki mitte reisida, vaata lähemalt Välisministeeriumi kodulehelt Tai reisiinfot.

Kommentaarid: