Uued kindlustusvõimalused kaitsevad ka näiteks graafikumuutuste, pankroti või elukaaslasega tüllimineku korral

21.09.2011
Mauri

Streigid, pankrotid, loodusõnnetused… Vaat et iga nädal võime lugeda uudiseid, mis reisi planeerijasse just erilist kindlust ei sisenda. Alles hiljuti olid sellised juhtumid 100% reisija enda risk ja kindlustusseltsid kahjusid ei hüvitanud. Täna aga on Sul võimalik end kindlustada praktiliselt kõige vastu. Kindlustusseltside tootevalik on laienenud ja mõnda uutest võimalustest siinkohal tutvustamegi.

Reisijal võib ette tulla igasuguseid ootamatusi. Kellele ikka meeldiks enne kauaoodatud puhkuse- või tööreisi teada saada, et lennufirma on muutnud väljumisaegu ja Sa ei jõua seetõttu eraldi piletil jätkulennule? Või siis et pardateenindajad või piloodid on alustanud streiki? Või on ettevõte muutunud maksejõuetuks ja lennud tühistatud?

Tüüpilisi probleeme, miks reis takerdub või ära jääb, on kolm. Allpool tutvustamegi lahendusi, kuidas end selliste tüüpolukordade vastu kaitsta.

1. situatsioon:
sõidugraafikute muutus

Sõidugraafikute muutus liigitub kindlustusjuhtumiks eelkõige juhul, kui erinevatel reisi etappidel reisitakse eraldi piletitega (nt kahel marsruudil kaks eraldi lennupiletid või koguni laev + lend jms).

Eraldi lennupiletitega reisides võib tekkida näiteks järgmine olukord. Reisijal on ostetud soodushinnaga lennufirma A pilet Amsterdamist Austraaliasse. Sinna juurde on ostetud eraldi lennufirma B pilet Tallinnast Amsterdami arvestusega, et ümberistumiseks jääb 3 tundi. Kuu aega enne väljumist teatab lennufirma B, et Amsterdami lendude väljumisaega on muudetud nii, et Hollandisse jõutaks kohale 2 tundi pärast Austraalia lennu lahkumist.

Kui vastav kindlustuskaitse on olemas, on inimesel nüüd kaks võimalust:

  • vahetada lennufirma B pilet päev varasemaks ja võtta juurde hotell Amsterdamis (kindlustus katab majutuse maksumuse);
  • müüa lennufirma B pilet tagasi ja osta Amsterdami uus pilet lennufirmaga C, mille kohalejõudmisaeg võimaldab Austraalia-lennule ümber istuda (kindlustus hüvitab vahe vana pileti müügi- ja uue ostuhinna vahel).

Kui lennud on ostetud ühel piletil, vastutab reisija ümberbroneerimise või piletiraha tagastamise eest lennufirma. Aga ka ühe pileti puhul võib kindlustusest abi olla, kui lennufirmapoolne alternatiivide pakkumine ajaliselt ei sobi, aga reisile on tarvis minna. Kindlustus hüvitab siis uue pileti ostuhinna ja vana pileti eest tagasi saadud summa vahe.

Sõidugraafikute muutuse vastane kaitse kuulub ERGO-l ja IF-il tavalise reisitõrkekindlustuse sisse (ERGOs kehtib sealjuures 10% omavastutus). Salval ja Seesamil saab selle kaitse eraldi juurde osta.

NB! Olenevalt kindlustusfirmast võib kehtida lisanõue, et kindlustuskaitse peab olema ostetud 48–72 h jooksul pärast esimese konkreetse reisiga seotud pileti ostu.

2. situatsioon: reisist loobumine
omal soovil

Vahel on tarvis reisist loobuda põhjusel, mis tavaliselt kindlustusjuhtumiks ei liigitu. Näiteks kulub planeeritud raha mujale (ootamatu väljaminek nt seoses kodutehnika või auto rikkiminekuga), lähed reisikaaslasega tülli, plaanid muutuvad tööga seoses vms. Ka selliste olukordade vastu on nüüd võimalik end kindlustada.

Võimalus reisist omal soovil loobuda on innovatiivne toode, mida pakub Eesti turul hetkel ainult Seesam. Reisist loobumist ei ole tarvis kuidagi põhjendada. Tuleb vaid vähemalt 72 h enne planeeritud väljumist kindlustusele tühistamise soovist teada anda.

Et otsust väga kergekäeliselt ei langetataks, kehtib üks oluline piirang. Ei tagastata siiski kogu raha, vaid ainult 70% kuludest, mida reisiga seotud teenusepakkujad ei hüvita – ehk sisuliselt on tegemist 30%-lise omavastutusega.

See kindlustuskaitse ei ole muidugi odavate killast. Näiteks 8-päevase ja 950-eurose kattega Euroopas kehtiva reisitõrkekindlustusel lisab omal soovil tühistamise võimalus poliisi hinnale ligi 35 eurot inimese kohta.

3. situatsioon: transpordiettevõtte töökatkestus (streik) või maksejõuetus (pankrot)

Lennu- ja muudes reisijateveoga tegelevates firmades tuleb töökatkestusi ikka ette. Streigi puhul on küll reisijal alati võimalus pilet hilisemaks ringi vahetada või makstud raha tagasi saada, aga kui reisile on kindlasti vaja minna just planeeritud kuupäevadel, ei pruugi sellest palju abi olla.

Streikide toimumine selgub enamasti üsna viimasel hetkel, mil alternatiivsete lennuühenduste hinnad on väga kallid. Kui omada vastava lisakaitsega kindlustust, hüvitab kindlustusselts vahe vana ja uue pileti maksumuse vahel (poliisil märgitud kindlustuskatte piires).

Pankrotte esineb õnneks märksa vähem kui streike, ent kui transpordiettevõte peaks pankrotistuma, on kindlustuseta reisija võimalused üsna piiratud. Broneeringute muutmist ei pakuta ja ka piletiraha ei pruugi tagasi saada.

Spetsiaalset kindlustuskaitset streikide ja pankrottide vastu pakub Eesti turul ainult Salva. Seegi toode ei ole odav. 8-päevase ja 950-eurose kattega Euroopas kehtiva reisitõrkekindlustuse puhul lisandub poliisi hinnale u 45 eurot. Lisakaitse tuleb osta 48 h jooksul pärast esimese konkreetse reisiga seotud teenuse ostmist. Olulise kitsendusena ei laiene kindlustuskaitse küll reisikorraldaja pankrotile (Eesti reisikorraldaja puhul peaks siin appi tulema kohustuslik tagatis).

Streikide ja pankrottide puhul saab abi ka Seesami omal soovil tühistamise õigusega poliisi olemasolul, ent seda vaid juhul, kui sündmus on teada vähemalt 72 h enne reisi algust ja kehtib 30% omavastutus. (Salval omavastutust ei ole ja kaetud on ka need streigid või pankrotid, mis toimuvad pärast reisi algust.)

NB! Juhime tähelepanu, et hetkel viitab Eesti Tarbijakaitseamet tavalisest kõrgematele riskidele Air Balticuga lendamisel ja soovitab uurida kindlustuspakkumisi. Siin kirjeldatud kindlustuskaitsed peaksid tagama vajaliku meelerahu ka selle lennufirmaga lendamisel.

VIHJE: võrdle mugavalt kindlustuspakkumisi ja telli reisikindlustus internetist.

Kommentaarid: