14 ehedat emotsiooni Portugalist

22.07.2011
estravel

Eile alanud Portugali puhkusereiside kampaania tekitas meis järjekordse vaimustuslaine ning panime koos kolleegide Kristi ja Evelyniga kirja mõned oma lemmikelamused. Muidugi on need vaid mõned üksikud näited, sest kultuurikirjul Portugalil on niivõrd palju pakkuda. Seepärast jätsimegi alla pisut tühja ruumi, et saaksite meil aidata ägedate asjade nimekirja täiendada!

1. Päikeseloojang Euroopa läänepoolseimas tipus

Loodus on fantastiline arhitekt ning veel parem maalikunstnik.  Cabo da Roca ja sealse päikeseloojangu värvidemängu kirjeldamiseks jääb sõnadest väheseks. Karm sakiline kaljune rannik, jahe pehme tuul ning see suur punane ketas, mis tasapisi sügavale merre vajub…  Nüüd lisage siia väike piknik, võtke kaasa soojad tekid enda sisse mässimiseks ja romantika võib alata.

2. Porto portveinid

Sa pole käinud Portugalis, kui portvein on jäänud proovimata! Söögieelseks või järgseks dringiks sobib see mahedast magusate maitsevariatsioonidega nektar ideaalselt. Külasta mõnda Porto kümnetest cave’dest, kus lisaks põnevale ajaloolisele taustale saab rohkesti teavet erinevate portveinide omaduste kohta ning loomulikult neid ka maitsta. Ja ära unusta kaasa osta mõned suveniirpudelid!

3. Kahhelplaadimaania

Azulejos ehk keraamilised plaadid on kohaliku arhitektuuri omapära. Maalitud plaatidega on ehitud terveid seinu rongijaamadest kirikuteni, siseruumid ja välisfassaadid, miniatuursed ja hiiglaslikud, eksponeeritud ja peidetud… Küll kajastavad nendel olevad pildid Kristuse elu, küll tähtsaid ajaloolisi sündmusi, küll tarkade meeste mõtteteri, rääkimata kogu majaderivi fassaade katvatest sadadest meetritest. Võib vabalt juhtuda, et reisilt koju tulles, on Su fotoaparaat nendest piltidest pungil.

4. Keelekirg

Portugali keel on hispaania keele seksikam ja pahelisem versioon. Nagu Jude Law (hispaania) versus Russell Crowe (portugal).  Mitte et kumbki parem või halvem oleks, lihtsalt. Portugali keeles on rohkem metsikust, rohmakust ja kirge – rohkem kärinat, raginat ja sisinat ja susinat. Kuula, kuulata! Kas pole?

5. Belemi kreemikoogid

Lühikese metroosõidu kaugusel Lissaboni kesklinnast asub imekauni arhitektuuriga Belemi klooster, UNESCO kaitse all olev ajalooline vaatamisväärusus. Aga mitte sellepärast ei tasu rongisõitu ette võtta. Kloostri kohvikus on müügil maailmakuulsad (jah, ma ütlen maailmakuulsad, sest kes vähegi on Belemis käinud, need viivad selle kuulsuse oma kodumaale edasi) kreemikoogid Pastel de Belem. Muffinilaadsed maiuspalad tuuakse lauda koos kahe hiiglaslikku topsi tuhksuhkru ja kaneeliga.  Amps suhu ja …  Me tellisime kolm korda juurde. Sarnaseid kreemikooke on tegelikult saadaval üle Portugali, aga … noh, need Belemi omad on ikka kõige õigemad! :)

6. Võrratud veesülitid

Kui sa üks hetk neid naljakaid kujusid märkama hakkad, avastad, et need on kõikjal! Igas mõõdus ja kujuga, üks “hullem” kui teine. Põhiliselt leidub neid kirikute ja vanalinna majade küljes – üles vaadates avaneb täiesti erinev maailm! Järsku vahib sulle vastu kümnete kaupa grotsksete, koomiliste ja isegi hirmutavate nägudega veidrikke!

7. Fado muusika

Fadoga on nii, et see kas meeldib kohe väga või on täiesti väljakannatamatu. Telli õhtul takso ja palu juhil end sõidutada kusagile, kus fado-fenomeni nautida saab. Pisut kahtlase moega keldribaaris haarab küps elukogenud silmadega daam kitarri ja hakkab laulu ümisema. Ei,  mitte ümisema, vaid…  Selles muusikas on teatav äraolev melanhoolia ja teravmagus valu. Midagi mustlaslikku ja veneromansilikku. Kõlab veidralt, aga õiges õhkkonnas on see täiesti omal kohal. Lissabonis olles tasuks igal juhul üles otsida mõni Bairro Altos või Alfamas asuv casa de Fado.

8. Kõik korgipuust

Eestlasele on see tegelikult lausa üllatus, et lisaks veinikorkidele ja mööblile, mida me oleme harjunud nägema, valmistatakse korgitammest ka kotte, ehteid, prillitopse, vöid ning isegi kingi ja riideid! Sõrmede vahel tunduvad need, nagu katsuks nahka, kuid suurimaks eeliseks naha ees olevat see, et korgipuust valmistatud esemeid saab ka pesumasinas pesta. Ja veel, poole kogu maailma korgitoodangust annab Portugal!

9. Sintra lossid

Sintra peale mõtlesime me ise ka, aga sõnadesse pani selle lõpuks hoopis postituse kommentaarides Mari. Nimelt, Lissabonist mõnekümneminutilise autosõidu kaugusel asub võrratu väikelinn Sintra. Sintra on natuke nagu vaese mehe Disneyland – kuninglikest hiigelaegadest säilinud müstilised “Okasroosikese” lossid ja mäe otsas kõrgel pilvepiiril asuv mauride kindlusemüür, kust avaneb vaade isegi Atlandi ookeanile. Kui muidu ei tea, mis tunne on olla printsess 100 aastat tagasi, siis tuleb Sintrasse sõita ja seal paar päeva ringi rännata!

Ja lisaks veel täienev rivi emotsioonikilde meie Facebooki sõpradelt…

10. Marianne O.  soovitab: Surfamine madalhooajal lääneranniku mõnedes veel raskesti ligipääsetavates randades ja sellele eelnev džiibisafari, vinho verde ja grillitud sardiinid, Sintra linn. Lisaks ka veel Algarve ja eriti Sagres (nii õlu kui linna) südamele panna. Sagreses tunned, et oled tulnud maailma lõppu :)

11. Regiina M. soovitab: Vinho verde. Jalutamine vanalinna tänavatel. Need rannad, kus ookean mühiseb piltilusa vaatega randa.

12. Jane M. soovitab: Vinho verde on üle kõige! Ja see mõnus seest pehme kitsejuust. Loomulikult ei tohi unustada inimesi! Mereäärsed pererestoranikesed, kus “emand” teeb kõik, et kallid külalised end hästi tunneks ja härra kodusest baarikapist magusaima “varanduse” välja toob. Muidugi ka Troia rannad, kus alasti päikest võtta ja delfiine jälgida. /—/ Ahjaa, Sintrast veidi edasi sõita, ikka ülespoole, on üks meeletult ilus koht, kus kõrgub suur kivist rist ja mille all laiub nii kaugele kui silm ulatub võrratu kohalik elu. Jõgi ja ookean kaasaarvatud.

13. Olga M. soovitab: Lissabon on kindlasti üks huvitavaim ja värvikaim ajalooline linn maailmas. Algarve männimetsade õhk, Cabo de São Vicente ja sealne kindlus ja metsik rannik, ja muidugi Sagres õlu :)

14. Inga S. soovitab: Soovitan soojalt kõigile Algarvet ja teisi sealseid paiku,sinna võib mitu korda järjest minna ja ikka ei saa isu täis.

Horizon Traveli Portugali reiside kampaania raames saavad kõik tellijad kuni juuli lõpuni kaasa tasuta ekskursioonid!

Kommentaarid:

  1. Taavi

    Ja tõelise Portugali elamuse saab lisaks eelnevatele ka reede hilisõhtul (nii keskköö kanti ja hiljem) Bairro Altosest Lisabonis - tohutu rahvamass juttu ajamas, muusikat kuulamas kitsastel vanalinna tänavatel koos õlle jm jookidega (0,2l kestab kohalikel peaaegu tund aega). Mina sattusin sinna peaaegu otse lennukilt tulles - super vastuvõtt ja suhtlemine võhivõõraste kohalikega, täiuslik sisseelamine Portugali ellu.

  2. Annekreet

    Suured tänud kõigile nii toredate kommentaaride eest!

  3. Anne A.

    1.Okeanaarium Lissabonis! Suurim Euroopas, kui mitte kogu maailmas. Võid seal veeta julgelt terve päeva, igav ei hakka. 2.Alfama, Lissaboni vanim linnaosa. Ja vanakraami turg seal. 3.Lissaboni vana tramm. Juristab kitsukestel tänavatel, annab kella, trammijuht lehvitab ja peatab trammi, et turistid saaksid ilusaid pilte. 4.Teja jõgi, mis poolitab Lissaboni. 5.Lissaboni katedraal.

  4. imbi

    Soovitan kuulata-vaadata YOUTUBE´st kuulsat Basso Profondo Accipiter Gentillist, kes on läbi-lõhki oma kodumaa patrioot ja sajandeid kestnud suguvõsa esindaja. Allpool toodud 2 linki võimaldavad kohtuda ühe huvitava portugallasega, kes elab ja töötab Lissabonis. 1)O meu Menino Accipiter Gentillis Basso Profondo 2)El Cristiano que seria Arabe - Accipiter Gentillis

  5. Annekreet

    Aitäh, Mari! See on super, täpselt see, mida vaja! Panime tekstile juurde! :)

  6. Mari

    ...oojaaa, ma tean millest te räägite. Need 8 on täpselt see millest ma olen ka ise osa saanud. Üheksandana pakun: 9. Sintra lossid Mõnekümne minuti autosõidu kaugusel asub võrratu väikelinn nimega Sintra. See mauride kõrgel, kõrgel pilvepiiril asuv kindlusemüür, kust avaneb vaade isegi Atlandi ookeanile ja need kuningate hiigelaegadest säilinud müstilised "Okasroosikese" lossid...kui muidu ei tea mis tunne oleks olla printsess 100 aastat tagasi, siis tuleb Sintrasse sõita ja seal paar päeva ringi rännata:).

  7. Annekreet

    Hahaaa, Anu, see on küll lahe! :) Räägi pärast meile ka, kuidas maailma lõpus oli! :)

  8. anu köss

    Olen aastaid tahtnud Portugali minna ja eelmisel pühapäeval otsisin reisi,et siis septembris minna.kevadel,kui sky24.ee jagas auhinnaks 2000 eurost reisi sellele,kes pakub kõige eksootilisema sihtkoha,panin mina kirja,et tahaks maailma lõppu,kus iganes see asub.Ja mis ma leidsin ,finnmatkad pakuvad üheks ekskursiooniks päevast reisi MAAILMA LÕPPU,see koht on olemas!Müstika!