Muinasjuturadadel…

14.08.2018
Pamela Maran

Raamatud ja filmid viivad meid seiklema kaugemale, kui ükski sõiduvahend iial suudaks. Kuid ometi saavad muinasjutud alguse päriselust. Miks mitte siis viia oma (sisemine) laps just sinna, kus on kõndinud Karupoeg Puhh või Harry Potter?

Kariibi mere piraadid: Isla de Muerta, Haiti

Isla de Muerta ehk piraatide saar on keskne koht, kus Kariibi mere piraadid oma plaane hauvad.

Karupoeg Puhh: Ashdowni mets, Inglismaa

Ashdowni mets on see, mis inspireeris Puhhi loojaid A. A. Milne’i ja illusraator E. H. Shepardit. Nüüd võivad kõik käia ikoonilistes kohtades ja teha jalutuskäigu metsas Puhhi radadel.

Harry Potter: Glencoe, Šotimaa
Alnwicki loss, Northumberland, Inglismaa
Harry Potteri sõbra Hagridi filmikodu asub Glencoe külas kaunite mägede vahel, mis on populaarsed matkajate seas. Koolis käis poiss aga Hogwartsis, mis filmiti Alnwicki lossis Northumberlandi maakonnas. Maakonna hertsog elab tänagi seal, kuid vaid ühes osas hiiglaslikust hoonest. Külastajad saavad lossi külastada kogu suve ja tutvuda kohtadega, kus õppis Harry Potter.

Peeter Pikk-Kõrv: Järvemaa, Loode-Inglismaa

Lastekirjanik Beatix Potteri tuntuim raamatutegelane Peeter Pikk-Kõrv seikles sõpradega Järvemaa maalilises looduses. Kirjanik ise elas Hill Topi talus, mille soetas oma esimese raamatu tulude eest. Majas on tänini säilinud enamik algsest sisustusest, mis teeb sellest omamoodi väikese ajakapsli Beatrixi elust. Kui jalutad ringi Derwentwateris, jõuad orav Käbikäpa radadele, liikudes Hawksheadi poole, näed hiirekese Johnny elupaika.

Narnia lood: lõvi, nõid ja riidekapp
Narni, Itaalia

Narni on linnake 80 kilomeetrit Roomast põhja suunas. Rooma aegadel teati seda kui Narniat. Narnia lugude looja C. S. Lewise sekretär hoidis alles Itaalia ladinakeelse kaardi, mis kuulus Lewisele. Narnia oli seal alla joonitud.
Paraku puuduvad tõendid, et Iiri kirjanik oleks reaalselt Narnit külastanud, kuid sarnasusi kahe koha vahel leiab – mõlemas on loss, mis kõrgub oru ja hõbedase järve kohal.

Väikesed naised: Orchardi maja, Massachusetts, Ameerika

Legendaarse raamatu autor Louisa May Alcott kirjutas loo oma lapsepõlvest just selles kohas. Maja on ka praegu turistidele avatud ja selle välisfassaad on suures osas säilitatud samasugusena, nagu ta oli Alcotti lapsepõlves. Aastast 1977 toimub seal igal suvel Summer Conversational Series – paaripäevane loengu- ja ürituste sari, kus astuvad üles erinevad lektorid ja toimuvad üritused kogu perele.

Roheliste viilkatuste Anne: Prints Edwardi saar, Kanada

Punaste juustega orb Anne Shirley seikles oma looja L. M. Montgomery lapsepõlvemaadel. Roheliste viilkatustega maja kuulus Montgomery nõbudele, keda kirjanik lapsepõlves tihti külastas. Romantiline keskkond andis naisele inspiratsiooni Anne’i tegevuspaikade loomiseks – kummituslik mets, armastajate tee jt.
Nüüd saavad kõik Anne’i fännid külastada roheliste viilkatustega farmi ja kummituslikku metsa, kuhu kirjanik terava keelega orvu tegutsema pani.

Kääbik: Matamata, Uus-Meremaa

J. R. R. Tolkieni tegelased seiklevad küll väljamõeldud maal, kuid „Sõrmuste isanda“ triloogia filmiti lummaval Uus-Meremaal. Matamata on tuntud voogavate küngaste ja rohelusega ning peidab endas Hobbitoni ehk farmi, mis oli filmi võtteplatsiks. Külasta Green Dragoni kõrtsi ja küsi üks pindike hinge alla.
Mäekülgede sees võid avastada kääbikute elamiseks loodud majakesi. Kogu küla on nagu tõeline kääbikute paradiis, mitte üksnes sinna ehitatud onnikeste, vaid tõepoolest hingematva looduse poolest.

Üles: Angeli juga, Venezuela

Oled vast näinud multifilmi torisevast taadist, kes otsustab oma maja õhupallide abil kadunud abikaasa unelmate kohta lennutada. Selleks kohaks on imeline Angeli juga Venezuelas. See on maailma suurim vabalangemisega juga, mille takistuseta langus on 807 meetrit, kogu joa pikkus aga 979 meetrit. See on nii imeilus, et köida või isegi korterile pallid külge.

Arendelle: Nærøyfjord, Norra

Anna ja Elsa seiklesid imelises Arendelle’i linnas, mis sai inspiratsiooni just sellest imekaunist UNESCO maailmapärandisse kuuluvast Norra fjordist. 18 kilomeetrit pikk fjord on mõnest kohast vaid 500 meetrit lai ja pakub imelisi vaateid mitte üksnes Disney fännidele.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: