Aive reisilugu: Ibiza ja Formentera

30.06.2021
Estravel

Estraveli vanemreisikonsultant Aive Vološtšuk-Kaukver käis Hispaania kuurortsaartel Ibizal ja Formenteral ja jagab oma reisimuljeid.

Aive: “Tundus, et neljakümneselt Instagrami konto tegemine ja Ibizale minek on selged keskeakriisi tundemärgid. Sõbrannagi tegi vihje, et minu best before on selliseks reisiks ehk juba läbi!? On ju Ibizast kujunenud meeletute pidude sümbol.

Reisi planeerides ja korralike majutuste hindu vaadates mõtlesin küll, et kes on see peojanuline noor, kes seda kõike endale lubada saab?
Ibiza rannas ennast paljalt pikali visates ja pilvitut taevast vaadates õhkasin, et kui see ongi keskea kriis, siis seda ma tahan! Ja silmapiiril seilavaid luksuslikke jahte vaadates sain samuti aru, mis masti on tegelikult selle saare põhiklientuur.

Reisi algul peatusime paar ööd Sant Antoni kuurordis. Meeldiv kuurort oma rannapromenaadi, restoranide, klubide ja jahisadamaga. Cala Bassa rand koos samanimelise rannaklubiga oli midagi sellist, nagu võiks Ibiza puhul ette kujutada – polnud ruutmeetritki vaba pinda, kuhu oma rätik laotada, topless päevitajad, luksuslikud jahid ja stiilne rannaklubi mõnusa muusikaga. Lisaks korralikud restoranid ja mõningane šopingu võimalus.

 

Formenterat ootasin väga ja ei pidanud pettuma! Imelised, imelised rannad! Saar ise on väga väike ja ringi liikumiseks rentisime rolleri. Kiidan sealset liikluskultuuri! Rahulik ja kõigiga arvestav. Kolme päevaga tegime saarele mitu tiiru peale. Kütusekulu oli kokku 3,70 €. 🙂

Lisaks imelistele randadele käisime läbi kõik majakad ja vanad kaitsetornid. Rolleri rent on mõistlik ka seetõttu, et sellega on ligipääsetavus tunduvalt parem kui autoga. Eriti populaarne on saarel veel jalgrattarent.

Formenterale kogunesid 60-ndatel hipid ja tänini on säilinud vabameelne õhkkond. Nudistide rannad oli ka üks põhjus, miks ise soovisime sinna minna – rantidevaba päevitus! Varasemalt oleme käinud sellistes randades Horvaatias ja Montenegros. Antud juhul täiesti võrreldamatud sihtkohad, ka kohapealne atmosfäär on erinev.

Kõige populaarsemad ja ilusamad rannad on saare tipus oleval poolsaarel Illetes ja Llevant. Uskumatu küll, aga leidsime seal omale rannajupid, kus olime vaid kahekesi. Tegelikult sellist luksust leiab igal pool, tuleb vaid veidi kaugemale massidest minna.

Formenteralt pääseb enamasti jala läbi vee kahlates ka Espalmadori saarele, kuid meie viibimise ajal oli tuul väga tugev ja keeriste tõttu läbikäik keelatud. Üldse oli tuult tunda kogu aeg. Iseenesest oli see suure kuumuse leevendamiseks väga hea, kuid hajutas tähelepanu, et päike siiski kõrvetas nahka korralikult. Pead kuuma päikese eest kübaraga kaitstes meenus pidevalt Joe Cockeri lugu You Can Leave Your Hat On – see jäigi ainsaks katteks kehal.

 

Mulle väga meeldis saare puhtus ja korrashoid. Enamus rannikualast on kaitse all, et kaitsta liivadüüne ja elu neis. Liikumiseks on rajatud mitmeid kilomeetreid pikad laudteed. Õhtuti oli päris romantiline ja mõnus mööda neid teid jalutada, jõudes pilbastest hipikohvikust korraliku rannaklubini. Sõpradest spordihaidele teadmiseks, et sügisel tuleb Formenteral triatlon.

☝️ Kiirlaevad Ibiza ja Formentera vahel liiguvad tihedamini kui Kopli trammid, edasi-tagasi pilet kahele 70 eurot.

Reisi viimased päevad veetsime Ibiza linnas ja sealses ümbruses. Ibiza vanalinn kuulub UNESCO pärandisse ja see oli võrratu! Vanalinn on suur ja väga hästi säilinud, täis kitsaid käänulisi tänavaid, käimisest siledaks lihvitud tänavakividega. Vanalinnas ja selle müüridest väljaspool on tohutus koguses restorane. Jahisadama ümbrus on täis kohvikuid ja baare.

Ibiza ei ole väga mägine, võrreldes kõrvalsaare Mallorcaga, kuid rannik on täis kauneid rannasoppe ja koopaid, lisaks leidub ka koskesid. Kuna sõitsime rohkem mööda rannikut, tutvusime erinevate randadega. Neid on palju ja erinevaid – liivaseid, kaljuseid ja kiviseid. Ühes sellises väikeste ümarate kividega rannas leidsime omale taaskord privaatse olemise. Samas, Ibiza linnas olev Bossa Beach on suurepärane lai liivarand, et tegelikult kauget sõitu ei pea ette võtmagi.

Olenevalt kuurordist on rannatoolid ja päikesevari 21-24 eurot komplekt.
Rannaklubides voodimõõtu cabanad olid ka hinnaga 265 eurot.

Hõrgutavatest mereandidest ilmselt pikalt rääkima ei pea! Restoranis jäid nende hinnad 20 – 26 euro kanti.

1,5L vesi maksis poes 70 senti, kuid oli ka pood, kus küsiti 3,50!
Õlle hind poes oli 1 – 1,30 eurot, rannaklubis 8 eurot, alkoholivabad kokteilid ja viski kümnekas.

Ibiza ja Formentera sobivad reisimiseks absoluutselt kõigile, kes oskavad või tahavad väärtustada ja nautida oma puhkust.
Kui peaks leiduma kedagi, kes kardab väikseid sisalikke 🦎, siis talle Formenterat soovitada ei saa, neid on saarel igal sammul!”

Millised on Hispaaniasse sisenemise tingimused?

✅ 30.06.2021 seisuga ei ole Eesti enam riskiriikide nimekirjas. Seega ei ole enne reisi vaja teha PCR-testi ega esitada tõendit koroonaviiruse vastu vaktsineerimise või läbipõdemise kohta. Siiski soovitame vajalikud tõendid enne reisi valmis panna ning nende puudumisel PCR-test teha, et reisimine oleks nii Sulle kui kaasreisijatele turvaline. Riiki sisenemise tingimused võivad muutuda – seetõttu tutvu enne reisi reisi hetkel kehtivate nõuetega ja pea vajadusel nõu oma reisikonsultandiga.
✅ Maksimaalselt 48 h enne Hispaaniasse saabumist on vaja täita FCS-vorm, mis tuleb esitada riiki sisenemisel.

👉 Lennupiletid Ibizale või mõnda teise endale meelepärasesse sihtkohta leiad Estraveli lennupiletite e-poest: estravel.ee/lennupiletid

 

Kommentaarid: