Reisikiri: Argentina koos põikega Uruguaisse ja Brasiiliasse

19.06.2019
Estravel

Estraveli töötajad käisid maikuus eksootilises Argentinas, kus tutvuti pealinna Buenos Airesega ning võeti ette väljasõit Colonia del Sacramento linnakesse, kuulsate Iguazu jugade juurde ja Santa Susana rantšosse.

Estraveli grupp Argentinas.

Argentinas käisid Annela Sepp ja Külli Kivi äriklienditeenindusest, Ann Siirde ja Pille Trumm Tartu Vallikraavi büroost, Kerdi Kattel ja Triin Jaanimets Platinum Clubi teenindusest ning Kairi Trull Kuressaare büroost, kelle märkmeid me nüüd jagamegi.

Argentina pealinn Buenos Aires

Buenos Aires on üllatavalt euroopalik suurlinn, kus on palju parke ja rohelust.
Recoleta linnaosa on paljuski nagu Buenos Airese Pariis – tuntud euroopaliku arhitektuuri poolest, mitmete rahvuslike mälestusmärkide ja kultuurikeskuste ala.
Recoleta linnaosa läheb sujuvalt üle Palermoks, mis on eelkõige kuulus suurte linnaparkide, aga ka oma poodide, restoranide ja klubide poolest. Pole asja, mida sealt ei leiaks – moodne Argentina disain, ehted või matetopsid. On tunda Itaalia mõjutusi, nagu ka nimi viitab.
San Telmo piirkonda on boheemlasliku atmosfääri tõttu nimetatud n-ö ehedaks Buenos Aireseks. Keskpunktiks on siin Plaza Dorrego oma armsate kohvikute ja lokaalidega. Vanad kirikud ja antiigipoed ja munakivitänavad pakuvad vana aja hõngu. Väga kuulus on ka San Telmo turg.
Aga ilmselt kõige tuntum on siiski La Boca linnaosa – tango sünnikoht ja äärmiselt põnev piirkond oma kirevate ja romantiliste majadega. See on piirkond sadama lähedal, kuhu omal ajal asusid elama immigrandid, kellel ei olnud võimalik endale linna keskuses elupaika lubada. Et elu pisut rõõmsamaks muuta, värvisid nad oma majad erksates toonides. Mööda värviküllast Caminito tänavat oli tõeliselt tore ringi jalutada ja muudkui pildistada. Tõelist lõuna-ameerikalikku hõngu aitasid luua ka tänavatantsijad kohvikute ees.

Millised kohti külastada Buenos Aireses?

Floralis Generica
Kuulsa Argentina arhitekti Eduardo Catalano lillekujuline meistriteos aastast 2002. 23 meetrit kõrge liikuv skulptuur on esimene omataoline kogu riigis (lilleõis avaneb hommikul ja sulgub päikese loojudes).

Teatro Colon
Üks tuntumaid ja parema akustikaga ooperiteatreid kogu maailmas, mis on olnud Buenos sümboliks alates 1908. aastast. Eriti avaldab muljet teatri Salon de Oro ehk kuldne saal – pilku püüdvad kristallist lühtrid, kaunistused seintel. Tõeliselt elegantne ja luksuslik! Istekohti on kuni 2500 ja lisaks veel 1000 inimest saab seistes etendust nautida.

Cementerio de la Recoleta
Kuulus kalmistu, kuhu on maetud mitmed Argentina kultuuri- ja poliitikategelased. Rikkad ja kuulsad pered on siia endale soetanud krundid hauakambritega. Mitmed neist on nagu mausoleumid ja lausa kunstiteosed. Samas leiab siin ka lagunevaid ja veidi kummituslikke kambrikesi. Täitsa tänavate labürint! Ja muidugi leiame siin ka Evita /Eva Duarte Peroni hauaplatsi, mida kõik turistid otsima tõttavad ja mis on pidevalt lilledega kaunistatud.

Metropolitan Cathedral
Suurte sammastega hoone, mis meenutas tegelikult pigem kreekapärast templit kui katoliku katedraali. Tegemist on linna peakatedraaliga – võimas ja muljet avaldavalt sisustatud. Väga suur osa altaridetailidest on puhtast hõbedast, kaunistatud erinevate tikandite ja värviliste ornamentidega. Sellesse katedraali on maetud mitmed kuulsad tegelased. Eraldi mainida võiks kindral José de San Martíni hauakambrit – tohutu
marmorist kirst kõrgel postamendi otsas, kaetud Argentina lippudega. San Martíni panus kogu Lõuna-Ameerika vabastamisel Hispaania võimu alt oli suur – rahvuskangelane, kelle nime ette käib tihtipeale epiteet Libertador (Vabastaja).

Avenida 9 de Julio
Väidetavalt üks kõige laiemaid tänavaid maailmas, olles umbes 140 meetrit lai ja nime saanud Argentina iseseisvuspäeva järgi. Sellel tänaval leiame ka 1936. aastal püstitatud obeliski, mis tähistas 400 aastat möödumist linna asutamisest.

Casa Rosada (Plaza de Mayo)
Argentina presidendi loss, mille rõdul on kõnesid pidanud nii Eva Peron kui ka Diego Maradona. Plaza de Mayo on vanim väljak Buenos Aireses ja siit algab kitsaste tänavatega vanalinn.

Õhtul vaatasime tangoetendust kohas nimega El Viejo Almacen. Argentina tango on üks maailma kauneimaid seltskonnatantse, mis sündis Lõuna-Ameerikas Rio de la Plata suudmealadel ja on tango kõige vanem vorm. Amoraalseks peetud pööblitantsust on see jõudnud suurte kontserdisaalide lavadele ja ballisaalidesse.
Show oli ehk pisut kommertslik, aga samas siiski nauditava tantsu ja laulunumbritega. Kostüümid olid ilusad ja pillimehed olid väga professionaalsed!

Uruguay: Colonia del Sacramento

Colonia del Sacramento on Argentina üks vanimaid linnu, mida on kordamööda ehitanud ja valitsenud portugallased ja hispaanlased. Seega arhitektuurilises mõttes väga huvitav linn.

UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv Colonia del Sacramento linnake on ideaalne koht päevaseks väljasõiduks Buenos Airesest. Vaid 1h 15 min katamaraanisõitu ning
oletegi kohal!
Äärmiselt mugav on ka see, et Buenos Airese sadamas lüüakse passi nii Argentinast lahkumise kui ka Uruguaysse saabumise tempel. Ehk et Colonia sadamasse saabudes võib koheselt selle armsa ajaloolise linnaga tutvuma minna.
Meil oli ette ostetud Hop on/Hop off bussituur koos lõunasöögiga, aga kuna ühel giidil on bussitäit rahvast suhteliselt raske hallata, soovitame iseseisvalt ringi käia.
Siit leiab rohkelt vanu ehitisi, armsaid söögikohti ja muidugi kaubandust. Kel aega ja soovi, võib Coloniasse ka ööbima jääda. Siin saab nautida rannapuhkust ja mängida ka golfi.

Maailmakuulsed Iguazu joad

Pärast paaritunnist lendu Buenost Airesest Iguazule võtsime suuna Iguazu rahvusparki. Iguazu joad asuvad Argentina ja Brasiilia piiril. Umbes 80% jugadest asub Argentina poolel ja 20% Brasiilias. Jugade kompleks koosneb ca 270 joast sõltuvalt veetasemest.

Giidi sõnul on kõige parem aeg külastuseks nende kevad, meie mõistes siis september-oktoober, kus lisaks jugade nautimisele pakuvad silmailu ka tuhanded liblikad. Meie külastuse ajal oli neil sügis ja liblikaid võrdlemisi vähe.
Rahvuspark on suur ja külastuseks tasub varuda soovitavalt terve päev. Territoorium koosneb mitmetest jalutusradadest, enamjaolt on need kõik läbitavad ka ratastooliga liiklejatele. Kindlasti tuleb jalga panna mugavad jalanõud, kotti pista veepudel ja kaasa võtta vihmakeep, sest mõnede jugade juures märjaks saamisest ei pääse.

Vihmametsas olevad erinevad matkarajad viivad külastajad nii jugade ette kui ka nende kohale. Jalutusrajad on väga korralikud ja üle jugade minevate sildade ületamiseks kartust
tundma ei pea. Samm-sammult lähevad vaated aina paremaks, joad võimsamaks ja veemühin järjest kõrvulukustavamaks.

Kõige kaugema ja võimsama joa (Devil´s Throat) juurde tuleb sõita rongiga. Rongisõit on tasuta, tee pikkus on umbes 7 km ja võtab aega umbes 15 minutit. Rongipeatusest edasi tuleb
jalutada 1,1 km laudteel, mis on ehitatud Iguazu jõe kohale. Mida lähemale “kuradikurgule” jõudsime, seda valjemaks veemühin muutus ja kohati üksteise juttu enam ei kuulnud. Vaateplatvormilt avanev vaade on aga ülivõimas ja võtab sõnatuks! Platvorm asub kanjoni serval väikesel maalapil ja on kolmelt poolt ümbritsetud möllavast veest.
Kuradikurk on kõigist Iguazu jugadest suurim ja veerohkeim ning ca 80 m sügavune. Joast tulev veeaur võib tõusta kuni 150 m kõrgusele, seda “veepilv” paistab kätte juba ka Iguazule lennukiga lennates.
Kes otsib veel ekstreemsemaid elamusi, siis neile pakutakse ka võimalust sõita paadiga veejugadele päris lähedale.

Iguazu joad on kindlasti Argentinat külastades kohustuslikud!

Iguazu Brasiilia pool
Vahetult enne Brasiilia piiri Argentina poole peal on jõel kolme riigi ristumiskoht – Brasiilia, Argentina ja Paraguay. Paraguays on kõik täielikult tax-free kaubandus, kuid selle tõttu on seal ka palju rahvast ja ummikud. Lihtsam on käia Argentiina-Brasiilia piiril olevas tax-free poes.
Brasiilia poolelt korraldatakse ka kopterisõitu jugade kohale. Otsustasime kolmese seltskonnaga selle võimaluse ära kasutada. Kohapeal ostsime piletid (125 USD/in), umbes 20 minutit ootamist ja õhus me olimegi. Eriti tore oli, et arvestati meie seltskonnaga ja saimegi ainult kolmekesi väiksema “privaatkopteri”. Suuremasse kopterisse võeti 7-8 reisijat korraga.

10-minutiline kopterisõit Iguazu kohal oli ülivõrdes elamus.

Brasiilia poolel saab jugade juures rohkem märjaks. Samas näeb paremaid vaateid jugadest kui Argentiinas.

Iguazus tutvusime väikeste armsate ninakarude ehk koaatidega. Hoiatussildid manitsevad meid siiski ettevaatusele, nad on kiired sööki kotist varastama ja võivad hoogu sattudes ka hammustada.

Brasiilia poolel jugade juurde sõitmiseks peab kasutama kohalike juhtide teenuseid, kuna igaüht sinna sõitma ei lasta. Kehtivad ranged kiirusepiirangud (liiga palju loomi on kiiruse ületajate tõttu surma saanud).
Kui juht jääb kiiruse ületamisega vahele, ei või ta seal kuus kuud sõita.
Helikopteri ekskursiooni alguspunkti juurest üle tee asub linnupark Parque das Aves. Pargi külastamiseks võiks arvestada vähemalt 1,5 tundi. Hind umbes 25 USD/in.

Estancia Santa Susana

Santa Susana rantšo ehk Estancia Santa Susana asub ca 90 km kaugusel Buenos Airesest.
Seal elavate Gauchode näol on tegemist siis vaprate ja osavate ratsanikega, keda peetakse Argentina ja Uruguay rahvuslikuks sümboliks. Tegelesid nad põhiliselt karjakasvatuse ja põllumajandusega. Tänu oma julgusele ja vaprusele on neil väga oluline koht Argentina kultuuris ja folklooris. Nendest on lugematul arvul erinevaid legende ja lugusid.
Santa Susana rantšos ongi võimalik tutvuda Gauchode elu-oluga, ratsutada või siis sõita hobuvankriga, nautida külluslikku lõunasööki koos kultuuriprogrammiga ning päeva lõpetab põnev hobuste-show.

Tänu oma julgusele ja vaprusele Gaucho ratsanikel on neil väga oluline koht Argentina kultuuris ja folklooris.

Kommentaarid: