Dubai – Singapuri ja Las Vegase sulam

30.10.2013
Helena Parmask

Tere tulemast Araabia Ühendemiraatide suurimasse  ja ambitsioonikaimasse linna – Dubaisse!

Külastasin Dubaid septembrikuus ning juba esimeste päevade jooksul tekkis tunne nagu selles linnas oleksid kokku sulandunud kaks teist metropoli – mastaapsete ja veidi ülepingutatud rikkalike lõbustuste Las Vegas ning progressiivne, kõrgtehnoloogia ja kõrghoonete poolest tuntud Singapur. Veel 10 aastat tagasi laiutas siin tühi kõrb, kuid tänaseks on Dubaist saanud kontrastiderohke ja innovaatiline turismi-,  kaubandus-  ja rahanduskeskus. Selle linna motoks tundub kahtlemata olevat „Mõeldud, tehtud!“.

Dubai JBR rand

Dubai JBR rand

Dubai on tõepoolest varjamatult suurejooneline linn – siin asub maailma kõrgeim ehitis Burj Khalifa (830 m), kuni 14 000 eurose ööhinnaga maailma ainus 7-tärni hotell Burj Al Arab, maailma suurim ostukeskus The Dubai Mall ning tehissaarekesed, mis kokku moodustavad hiiglasuure maailmakaardi.

Dubai on ideaalne sihtkoht puhkusereisiks ning elamusi jätkub siin igal sammul. Siin on kaunid rannad, hinnatud restoranid, maailmaklassilised poodlemisvõimalused, lai valik erinevaid meelelahutuslikke tegevusi, hulganisti vaatamisväärsusi ning rikkalikult kultuuri, mida sisse hingata. Seadused on Dubais küll karmid, kuid tõenäoliselt just selle tulemusena peetakse linna ka üheks kõige turvalisemaks ning madalaima kuritegevustasemega paigaks maailmas.

Mida Dubais teha?

 

1) Mõnule rannas ning kogu päikeseenergiat

Kuna päevasel ajal võib temperatuur küündida kuni 40 kraadini, siis on see ideaalne aeg päikeseenergia kogumiseks ning mõnusas merevees suplemiseks. Dubai rannad on justkui Kariibidel – türkiissinise vee ning valge liivaga. Veidi harjumatuks kontrastiks on rannaäärsed pilvelõhkujad, kuid see vaid lisab omapära! Kõrge kaitsefaktoriga päikesekreem on siin kohustuslik!

Kaamlid rannas

Kaamlid rannas

 

2) Käi ära ehtsas kõrbes

Kui sa soovid näha ja kogeda kõrbe, siis kõige põnevam ja mugavam moodus selleks on kihutada maasturiga kuldsetel liivaluidetel. Taolisi ekskursioone korraldavad paljud ettevõtted ning hinnad algavad umbes  40 eurost. Rahulikuma ajaviite eelistajatele pakutakse võimalust võtta ette sõit kõrbe kohal kuumaõhupallis.

3) Mine ekskursioonile  „Hop-on hop-off“  bussiga

Kõige mugavamalt ja kiiremalt saab peamised vaatamisväärsused ning erinevad linnajaod nähtud kahekorruseliste ekskursioonibussidega. Need sõidavad pea terve päev läbi ning annavad võimaluse, erinevates peatustes maha minna ning tagasi peale tulla. Läbi sõidetakse nii Dubai vanimast linnaosast Deirast, kus asuvad ka kuulsad kulla- ja vürtsiturud, iidsest Egiptusest inspireeritud kujundusega Wafi linnast, palmikujuliselt saarelt kui ka linnaosadest, kus kõrguvad ultramodernsed pilvelõhkujad.

4) Poodle Dubai ostukeskuses

Dubai Mall on maailma suurim ostukeskus. Selle pindala on 502 000 m2, mis on kokku umbes 50 jalgpalliväljaku jagu. Riide-, elustiili- ja toidupoode on kokku üle 1500 ning nende hulgast leiab nii kõrgmoebrände kui ka meile valdavalt tundmatute araabia brändide poode. Siiski on esindatud ka meile teada-tuntud kaubamärgid nagu Mango, Zara, H&M ja teised. Kui ostlemisest küllalt saab, siis Dubai Malli keskel kõrgub massiivne akvaarium, mille klaasi taga elavad tuhanded värvilised mereloomad. Soovite siis lõpuks miskit osta või mitte – elamus kaubanduskeskuse külastamisest on igal juhul garanteeritud.

 

Dubai ostukeskuse akvaarium

Dubai ostukeskuse akvaarium

 

5) Lõbutse veeparkides või suusakeskuses

Dubais on mitmeid erinevaid veeparke – kõige populaarsemad neist Jumeirah Palmisaarel asuv Atlantis ning Jumeirah rannas asuv Wild Wadi. Mõlemas pargis leidub tegevust ja rõõmu nii lastele kui ka täiskasvanutele. Parkides pakutavate tegevuste hulka kuuluvad näiteks delfiinidega ujumine, süvaveesukeldumine ja mitmed lõbusad liutorud. Kõige vingematest saab kilgates liugu lasta läbi haikalaakvaariumite! Kui aga oled rohkem lume inimene, siis ootavad sind lustima 22 500 ruutmeetrit lumiseid mäenõlvasid, mis asuvad Emiratesi ostukeskuses!

The Palm Atlantis

The Palm Atlantis

6)  Käi ära kõrgustes 1 – Burj Kalifa

Dubai on kaunis ka kahe jalaga maa peal olles, kuid meie planeedi kõrgeima ehitise Burj Khalifa 134. korruse vaateplatvormilt, mis asub umbes 800 meetri kõrgusel, on vaade tõepoolest hingemattev. Soovitame Burj Khalifa pileti kindlasti osta interneti teel eelmüügist (hind umbes 25 eurot), sest kohapealt ostes on pileti hind üle kolme korra kallim.

7) Käi ära kõgustes 2 – langevarjuhüpped

Kui eelistaksid kauneid vaateid nautida aga veelgi kõrgemalt, siis mine ja hüppa lennukist 4km kõrguselt ja 200 km/h kiirusega alla. Dubai palmisaarel asuvas linna populaarseimas langevarjuhüpete keskuses SkyDive viiakse maailmatasemel instruktorite juhtimisel läbi umbes 80 tandemhüpet päevas.

Deira

Deira

8) Külasta traditsioonilist Dubaid – Deira

Kui soovid aga tajuda tõelist Araabia hõngu ega pelga seejuures sihikindlaid tänavakaupmehi, siis mine kindlasti Deirasse. Kuna suurem osa Dubai linnast on väga uus ja laitmatult puhas tuledesäras metropol, siis Deira, üks Dubai vanemaid linnaosasid, mõjub tasakaalustava kontrastina. See on tolmune, ülerahvastatud ja kaootiline ning võlubki just oma ehedusega. Deiras on palju erinevaid turukesi ning siit leiab tõepoolest kõike – kulda, karda, salle, ehteid, silme eest kirjuks võtva valiku vürtse, värskeid pähkleid, datleid jpm.

9) Külasta iidset  Egiptust – Wafi

Nii kummaliselt, kui see ka ei kõla, siis Dubais viibides saad samaaegselt külastada ka Egiptust. Wafi kujundamisel on saadud inspiratsiooni just iidsest Egiptusest – siit leiab püramiidid, vaaraode kujud, Karnaki templi stiilis sambad jpm. Igal õhtul toimub Wafis ka võimas Egiptuse stiilis heli- ja valgusshow.

Wafi

Wafi

9) Külasta Jumeirah mošeed

Jumeirah Mosque on ainus mošee Dubais, kuhu mittemoslemitel minna on lubatud. Siin avaneb ainulaadne võimalus näha isalmiusu jumalakoda ning saada aimu Dubai inimeste kultuurist ja religioonist. Kuuel päeval nädalas toimuvad siin ka ka 75-minutilised ekskursioonid. Pea meeles, et nii mošeedes, kui ka avalikes kohtades peab kandma katvat riietust!

Dubaisse reisimiseks peab ostma* Araabia Ühendemiraatide viisa. Loe täpsemaid viisatingimusi: www.estravel.ee/uae-viisa

*Uuendus 06.03.2014: alates 22.03.2014 saavad Eesti kodanikud AÜE viisat taotleda piirilt, kusjuures täiesti tasuta!

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fotod: Helena Parmask

Kommentaarid:

  1. Svea

    Triin, tänud ka Sulle kommentaaride eest! Paneme needki kõrva taha :) Päikest! Svea

  2. Svea

    Mari-Liis, suured tänud soovituste eest! Nendest on kindlasti kasu nii meile siin Estravelis kui ka teistele lugejatele :) Päikest! Svea

  3. Triin

    Lisaksin siia veel ühe asja, mida keskmine turist kahjuks ei tea. Kui Burj Khalifat külastada ning lapsi kaasas ei ole, siis soovitaksin hoopis teha broneeringu Atmosphere baari (kahjuks lapsi sinna ei lasta), mis on küll paar korrust allpool vaateplatvormist, kuid endiselt ca 120 korrusel, kuid kust on kindlasti parem vaadet nautida, kui vaateplatvormi turistilõksust :) broneering siinkohal aga tähendab, et miinimum arve ühe inimese kohta on 250 dirhami ehk siisca 50 euri. kui minna sinna tervet õhtut veetma, siis ei tundu see üldsegi hirmus kallis ning kindlasti jätab parema kogemuse kui vaateplatvorm. Kui tõsine soov shoppama minna, siis soovitaks pigem the Mall of the Emirates'i - meie mõistes ikkagi tohutu suur, kuid seal ikka minginegi ostlemisisu jääb alles :). Dubai Mallis kaob ülerahvastatuse ning selle suuruse pärast tuju oi kui ruttu. Soovitaks ka Madinati minna, mis on suur hotellikompleks Burj Arabi kõrval. Seal tüüpiline zouk, palju restorane, ilus amtosfäär. kohalikud nimetavad seda dubai veneetsiaks. Ja Dubai Marina on alati ilus koht, kus õhtul ringi jalutada ning nt õhtustada...

  4. Mari-Liis

    Paar märget juurde :). Burj Khalifa torni tuleb veebist pilet osta juba seetõttu, et sinna pole tihtipeale ka kohti saada. Igale külastajale antakse kellaaeg ja väga tihti ei saa ka näiteks päev või paar ette endale sobivaks kellaajaks enam kohta. Kõige parem on Burj Khalifa tippu pürgida veidike enne päikeseloojangut, et näeks Dubaid nii päeva- kui öövalguses. Ühest küljest näeb pimedas ka all maapinnal toimuvat purskkaevude vaatemängu, mis on vaatemäng nii ülalt kui ka alt vaadates. Vaatemäng toimub iga 30 min järel ja maalt on seda mõnus jälgida ühes arvukatest restoranidest, mis ümbritsevad Dubai Mall'i äärt. Soovitan võtta ka jõekruiis Dubai Marina alal, eriti nädalavahetuse õhtul (neljap v reede), siis näeb kümneid megauhkeid jahte, mis on täis pidutsevaid inimesi. Feeling on väga äge! Ja vaated veel ägedamad... Kindlasti soovitan sõita ka vaid 130 km kaugusel olevasse Abu Dhabisse, kus külastada KINDLASTI Seikh Zayed Grand Mosque'i ja lõbujanulisematel ka Ferrari teemaparki (maailma kiireim rollercoaster on ka seal, lisaks veel palju võimalusi end lõbustada! ja suurepärane arhitektuur) ning kohe kõrval vastavatud Yas Waterworld.