Elina Nechayeva kuus südamevallutust maailmas

26.03.2019
Traveller

Ooperilaulja Elina Nechayeva oskab peale maagilise muusika luua elavaid pilte ka sõnadega, kui kirjeldab sihtkohti, mis on suutnud tema südame jäägitult võita. Siin on tema kuus lemmikut!

Soul, Lõuna-Korea.

2016. aasta kevadel viis rahvusvahelise ooperilauljate konkursi finaali pääsemine mind Lõuna-Korea pealinna Souli. Kaheksa mäe vahel kiirelt arenevas suurlinnas, kus elab 10,5 miljonit inimest, valitseb üllataval kombel kord ja rahu. See on linn, kus võib leida modernsete klaasist kõrghoonete kõrval iidseid paleesid ja teemaju. Kõige muljetavaldavam oli minu jaoks suur Gyeongboki palee, mis annab hea ülevaate Lõuna-Korea ajaloost ja omanäolisest kultuurist. Namsani teletornist, mis kõrgub 480 meetrit üle merepinna, saab päikeseloojangul jälgida vaatepilti, kuidas suurlinn upub öötuledesse: eredatesse reklaamiekraanidesse ja värvilistesse tulukestesse. Ei saa mainimata jätta ka Korea rahvustoite kimchi’t, bibimbap’i ja japchae’d, mis on meeletult hea, aga tohutult vürtsikas ning millest tekib Euroopas olles suur puudus.

Singapur on Kagu-Aasias asuv tulevikulinna meenutav linnriik. Tuntud oma puhtuse poolest, mille tagavad väga karmid seadused ning suurema kriminaalkuriteo korral kehtib isegi surmanuhtlus, mille tõttu võib end tänavatel tunda nii ööl kui ka päeval turvaliselt. Suurlinnas on üllatavalt vähe autosid, mis tuleb tohutult suurtest sõidukimaksudest, ning kogu liiklus on korraldatud nii targalt, et suuri ummikuid sama hästi kui ei teki.
Feng shui on olnud läbiv joon linna projekteerimisel. Seetõttu on vähe ristmikke, mis on halva energia kogunemise kohad, ja paljude kõrghoonete katused on kaarjad, vältimaks nurki. Kõige võimsama mulje jättis Marina Bay kompleks, kus õhtul sai nautida “Avatari” filmi meenutavate hiigelpuude valguse ja muusika show’d.

Toscana keskusel Firenzel on eriline koht minu hinges. Iga kord võlub see linn mind salapäraste kitsaste vanalinnatänavakestega, rikka mitmekesise arhitektuuri, muuseumide ja gelato’ga. Õhtusel tunnil Santa Maria del Fiore katedraali kõrval asuvast Giotto kellatornist avaneb fantastiline vaade linnale ning soojas suvises Toscana vaikses tuules, mis kannab kaasa vaikseid helisid ja erilisi Itaalia lõhnu, tekib tunne, et oled kandunud sajandeid tagasi, ja kusagil all tänaval küsib Lauretta oma isalt Gianni Schicchilt (Puccini samanimeline ooper) luba mina turule sõrmust ostma. Mul oli suurepärane võimalus veeta nädal aega meistrikursustel ja esineda sellises fantastilises Itaalia piirkonnas. Loomulikult ei saa mainimata jätta suurepärast shopping’ut ja head Firenze nahktoodete kvaliteeti.

New Yorki on kogunenud palju raha, eri kultuure ja rahvusi, kunsti ning muusikat. New York haarab kaasa oma tempoga ning motiveerib edasi pürgima ja saavutama edu. Manhattani inimeste nägudest õhkub ambitsioonikust ja huvi elu vastu, mis on nakkav ja annab jõudu anda endast parim meistrikursustel, kus lihvitakse muusikalist materjali tulevasteks esinemisteks.
Selles suurlinnas on suur hulk vaimustavaid muuseume, kus võiks veeta kuid, et kõike seda kaunist endasse ammutada. Lemmikuteks neist said mulle Metropolitani muuseum ja Neue Galerie, kus Gustav Klimti teostest õhkas maagiat. Meeldejäävaid muusikalisi elamusi pakub Broadway ja kuulus Metropolitan Opera, kus saab kuulda maailmakuulsate solistide esituses tuntuid oopereid kordumatu lava-show’ga.
Keset suurlinna saginat laiub kaunis Central Park, kus saab võtta aja maha, jalutada, nautida vaikust ja jälgida oravate sekeldusi.

Elina Thibilisi tuntuimas linnaosas Abanotubanis.

Reisil Thbilisi linna projekti “Kõik armastavad Gruusiat” raames sain esineda fantastilises Kahhidze saalis kordumatu maestro Neeme Järvi juhatusel koos ERSOga. Mulle avaldas muljet Thbilisi inimeste külalislahkus, avatus, sõbralikkus ja emotsionaalsus, mis kandub edasi ka nende rahvuskööki, mille toidud viivad keele alla.
Thbilisi lähistel võib leida väga huvitavaid ajaloolisi paiku ning iidseid kloostreid ja kirikuid. Väga erilised kohad olid Svetitskhoveli katedraal, mis asub Gruusia iidses pealinnas Mtskhetas, mäe otsas asuv Jvari klooster ja mäe sisse nikerdatud muistne linn Uplistsikhe, mille ajalugu ulatub 1. sajandini eKr.

Üheks 2018. aasta kõige märgilisemaks reisiks oli sõit Lissaboni, kus ma esindasin Eesti riiki Eurovisioonil. Lisaks Eurovisiooni möllule oli mul võimalik nautida ka fantastilist Portugali kultuuri, kööki ja kauneid Lissaboni vaateid. Lissaboni arhitektuuris on kokku põimunud mitmeid kultuure, mis loovad erilise atmosfääri, mida saab kogeda ainult seal.
Portugal võib ka kõige rahulikuma magusasõbra hulluks ajada, eriti nende eriliste pastel de nata’dega, mis viisid keele alla.
Lissaboni läheduses on mitmeid kauneid kohti, nagu Sintra, mis oma müstilisuse ja iluga teeb sõnatuks.

Fotod: erakogu

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: