ESTO 2019 toob eestlased üle maailma taas kodumaale

05.06.2019

XII ülemaailmsed eesti kultuuripäevad ehk ESTO 2019 festival toob 27. juunist 3. juulini kokku eestlased üle kogu maailma. Ainsana rahvusvaheliselt festivalipasse müüva Estraveli andmetel on pääsmeid ostetud nii Soomest, Rootsist kui ka Austraaliast, Kanadast, USA-st ja isegi Hondurasest.

Estraveli müügistatistika näitab, et tänavu Helsingist algav festival pakub kõige rohkem huvi just Soomes elavatele eestlastele. „Sel aastal pööratakse ESTO raames varasemast suuremat tähelepanu soome-eestlaste ühtekuuluvustunde loomisele, mistõttu toimub ka avasündmus Helsingis. Soomes elab hinnanguliselt ligi 70 tuhat eestlast. Esmakordselt ESTO-de ajaloos algab festival Helsingist, kus festivali avasündmusi korraldavad soome-eestlased,“ selgitas Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson.

Traditsiooniline avajumalateenistus toimub Helsingi Toomkirikus, millele järgneb kontsert “Aegade sild” Senati väljakul ning toimub käsitöölaat. ESTO 2019 avapidu peetakse laeval teel Tallinnasse. Nädala kestev festivaliprogramm jätkub Tartus ja Tallinnas.

Lisaks Soome eestlastele toob ESTO 2019 kodumaale eestlasi paljudest teistest riikidest, näiteks Austraaliast, USA-st, Kanadast, Hondurasest, Suurbritanniast, Saksamaalt, Hollandist, Venemaalt, Ukrainast, Rootsist ja mujalt.

XII ülemaailmsed eesti kultuuripäevad ESTO 2019 toimuvad 27.–28. juunil Helsingis, 29.–30. juunil Tartus ja 1.–3. juulil Tallinnas. Helsingis saab tutvuda Eesti Majaga, jalutada giidi juhendamisel mööda eesti kultuuriradu, osaleda ESTO pidulikul avamisel Toomkirikus ja selle ees asuval Senati väljakul ning seejärel pidutseda Ott Leplandi muusika saatel Tallink Silja Europa pardal teel Tallinnasse. Tartu linn tervitab festivalikülalisi Tartu linna päeval: Raekoja platsil kõlab ESTO laul, rahvusarhiiv Noora, Eesti Rahva Muuseum ja Tartu Laulupeo muuseum ning Tartu ülikool pakuvad ekskursioone ja õpitubasid. Tallinnas saa Telliskivi Loomelinnakust väike ESTO-linnak. Võrgustike kohtumistel saab luua kontakte teiste aktiivsete eestlastega maailma erinevatest paikadest. Esmakordselt toimub Eestis ka ESTO rahvuskongress. EV100 programmi kuuluv ESTO 2019 lõppeb 3. juulil piduliku balliga Lennusadamas.

Festivali pronkspassid on soodushinnaga müügil kuni 11. juunini. Pronkspassi hind on 79 eurot täiskasvanule, 49 eurot 13–26-aastastele noortele ja 139 eurot 4-liikmelisele perele. Müügil on ka üksikute ürituste piletid.

ESTO traditsioon pärineb aastast 1972, mil eestlased Läänes kogunesid Torontosse Kanadas, et üheskoos au sees hoida Eesti kultuuri ja traditsioone. Iga nelja aasta tagant toimuv ESTO aitas väliseestlastel hoida eesti keelt, kultuuri ja eestlust nõukogude okupatsiooni ajal, kui ei olnud võimalust kodumaa külastamiseks. Sama oluline on ESTO traditsioon ka täna, et alal hoida üle maailma laiali pillutatud eestlaskonnas eestlust ja ühtsuse tunnet, seda nii omavahel väljaspool Eestit kui ka suhetes Eestiga.

Vaata lisa:
ESTO 2019 programm
Festivalipassid 
Üksikpiletid

ESTO ametlik passide müüja Estravel on Eesti suurim lennuagentuur, hotelliagentuur ja reisibüroo. Ettevõttele kuulub 16 reisibürood kuues riigis: Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, USA-s ja Austraalias, kus töötab kokku üle 220 inimese.

Lisainfo:
Airi Ilisson
Estraveli turundusdirektor
Tel: +372 626 6371
Mobile: +372 5030 329
Email: airi@estravel.ee