G Adventures – kes nad on ja mis nad teevad?

18.03.2011
Helena Parmask

Ma olen juba korra varem kirjutanud ühest oma lemmiklapsest meie reisivarasalves – rahvusvahelisest reisikorraldajast G Adventures (endise nimega GAP ehk Great Adventure People). Ometi on mul kogu aeg tunne, et nad on nii lõpmata lahedad ja ma lihtsalt ei jõua neid ära imetleda!

Seepärast tahan seda reisikorraldajat veel ühe korra tutvustada ja seekord hoopis põhjalikumalt.

G Adventures on Kanadast pärit turismifirma, mis loodi 1999. aastal. Tillukesest ettevõttest on tänaseks arenenud rahvusvaheliselt tunnustatud seiklusreiside korraldaja, kellele ajakiri National Geographic on omistanud aunimetuse “Best Adventure Travel Company“.

Sõna adventure kipub paljusi inimesi pisut eemale peletama, sest kardetakse, et tegemist on millegi väga ekstreemsega. G Adventures ise aga selgitab, et tegemist on n-ö soft adventure ehk kerge seiklusega, mis tähendab lihtsalt natuke teistmoodi reisi kui suurtes turismigruppides ühe vaatamisväärsuse juurest teise vaatamisväärsuse juurde sõitmist.

G Adventuresi reiside võtmesõnad:

  • väikesed rühmad (10-12, maksimaalselt 15 inimest);
  • rühmad koosnevad erinevatest maailma otsadest tulnud inimestest, nii et juba seltskond võib olla elamus omaette;
  • koos reisivad väga erinevad inimesed, erinevas vanuses ja erineva taustaga;
  • reisiprogramm keskendub külastatava riigiga tutvumisele uues valguses ja tavaliselt hoopis realistlikumas valguses, kui turistidele reeglina näidatakse;
  • palju kokkupuuteid kohaliku eluga, ei mingit spetsiaalselt turistidele mõeldud näitemängu;
  • avastad nii mõndagi, millest Sul varem aimugi polnud;
  • fantastilised rühmajuhid, kes räägivad alati kohalikku keelt, ja kohalikud giidid, kes on läbinud spetsiaalse rühmajuhikoolituse;
  • transpordiks kasutatakse sageli kohalikku transporti (paljud reisijad tahaksid seda teha, aga ei julge, koos rühma ja kogenud giidiga on see aga lõbus ja ohutu);
  • kõigele “ebatavalisele” vaatamata jääb Sulle alles võimalus külastada kõiki olulisi turismiatraktsioone;
  • kokkuvõttes jäävad Sulle reisist mälestused, mida nii kergelt ei unusta!

Paar sõna G Adventuresi reisiprogrammidest

G Adventuresi reisiprogrammid algavad alati nii, et esimene päev on mõeldud reisi alguspunkti saabumiseks, kuna grupp tuleb kokku kõikjalt ümber maailma. Esimese päeva õhtul toimub hotellis kokkusaamine, kus tutvutakse omavahel, rühmajutt räägib detailselt, mis ees ootab, ning jagab instruktsioone ja soovitusi. Teise päeva hommikul sõidetakse välja.

Sageli eelistavad kliendid saabuda sihtkohta juba päev või kaks varem. See annab võimaluse linnas (reis algab tavaliselt kusagilt suuremast pealinnast) ise ringi vaadata ning aklimatiseeruda.

Ühe reisi jooksul kasutatakse ringiliikumiseks kõikvõimalikke erinevaid transpordivahenditeid. Sõita saab nii tellitud bussis kui ka kohalikus transpordis, paadiga, kanuuga, veoautoga või hoopis veel midagi erilist.

Majutus on samuti väga eripalgeline ning sõltub ka reisi liigist ja sihtkohast. Tüüpilised on kohalikud väikesed hotellid, võõrastemajad, kodumajutus, aga ka telklaagrid (laagri juurde kuulub sellisel juhul välitualett ja primitiivne dušš). Majutuse liik on alati välja toodud reisiprogrammide kirjelduses, kuid paraku ei saa enne reisi teada, kus majutuskohad täpselt asuvad või milliseid hotelle või võõrastemaju täpselt kasutatakse. See sõltub sageli reisi kuupäevadest, rühma suurusest, hooajast jne. Küll kontrollib G Adventures pidevalt kõiki majutuskohti ning need on alati korralikud, puhtad ja lihtsad kohad.

Kohalik toit on alati suur osa seiklusest. Just nimelt sellepärast ei ole toitlustus G Adventuresi reisidel sageli hinna sees, et inimesed saaksid proovida võimalikult palju erinevaid asju. Kõik oleneb jällegi sellest, kus ollakse ja kellega ollakse. Kuna rühmasaatjad on pärit külastatavalt maalt, siis on kohalikud toiduelamused garanteeritud.

Oluline on ka see, et keegi ei ole kohustatud koos grupiga sööma. Näiteks paarid võivad minna eraldi romantilisele õhtusöögile või ise ringi jalutada, vabal ajal rühmaga koos olla pole absoluutselt kohustuslik. Kui soovid Tais süüa Itaalia restoranis pitsat või mahlast steiki, keegi tagasi ei hoia!

Endale sobiva reisiprogrammi valik on tehtud üsna lihtsaks. Nimelt on G Adventures jaganud kõik oma programmid reisi tüübi (Trip Style) ja teeninduse taseme (Service Level) järgi kategooriatesse.

GAP CLASSIC reisitüüp sisaldab sihtkohariigi põhiliste vaatamisväärsuste külastamist koos kohaliku elu kogemisega. Majutus toimub reeglina väikestes hotellides, võõrastemajades, puhkemajades. Reisi moto: ükski järgnev päev pole sama, mis eelmine.
GAP OVERLAND on reisitüüp, mida korraldatakse põhiliselt Aafrikas. Kogu reisi jooksul sõidetakse ringi suurte rohmakate veoauto/bussi segu monstrumitega. Majutus toimub telklaagris, magamine telgis ja madratsil, süüa valmistab rühm üheskoos. Reisi moto: näha ja kogeda palju, maksta vähe. Kõik on lihtne ja päris, puudub luksus.
GAP ACTIVE reisitüüp on alati seotud mingi füüsilise tegevusega, näiteks mägijalgrattasõit, kayaking, matkamine, rafting vms. Osalejad peavad olema mõistlikult sportlikud, aga mitte supervormis. Sobib kõigile, kes teevad näiteks tervisesporti ning armastavad aktiivseid tegevusi. Sellised reisid on näiteks Inca Trail jalgsirännak, Kilimandžaro matk, Costa Rica surfireis jt.
GAP YOLO on noortele mõeldud reisiliik, mille motoks on „You Only Live Once“ (sa elad vaid korra). Reis toimub samasugusel põhimõttel nagu Classic, aga osalejate keskmine vanus on umbes 20-ndates. Odavam, väga algelised tingimused, aga siiski elatavad.
GAP EXPEDITION tähendab reise, mis viiakse läbi G Adventuresile kuuluva ekspeditsioonilaevaga Expedition. Sellised reise tehakse näiteks Antarktikas, Arktikas, Islandile, Gröönimaale, Falklandi saartele. Seda tüüpi reiside moto on „Trips of a life time“.
GAP FAMILY-reisid, nagu nimigi ütleb, sobivad hästi koos lastega reisimiseks. Marsruudi kokkupanemisel on arvestatud sellega, et poleks liiga pikki vahemaid ja majutuskohad on lastesõbralikud. Samas on tegemist ikkagi seiklusreisiga. Sellistele reisidele on lubatud lapsed alates 5 a.

Teenindustasemeid on G Adventuresi reisidel kolm ja need on järgmised.

BASIC-taseme reisid on loomulikult väga lihtsate tingimustega. Majutus toimub väikestes kohalikes hotellides ja külalismajades, palju kasutatakse kohalikku transporti. Reisiprogramm on väga paindlik, palju vabadust omal käel avastamiseks. Sobib hästi noortele, seiklushimulistele ja neile, kes peavad seiklust ja kogemust olulisemaks mugavusest.

STANDARD-tüüpi reisidel kuuluvad programmi ja hinna sisse suuremate vaatamisväärsuste külastamised kohaliku giidiga. Majutus 2-3* hotellides, mõnikord kämpingutes, kodudel, liigutakse ringi tellitud transpordiga, aga sekka tuleb ka kohaliku transpordi kasutamist. Sobib kõikides vanustes inimestele, aga keskmiselt on tavaliselt 25-35 a.

COMFORT- SUPERIOR klass pakub mugavaid seiklusreise, kus päeval nähakse maailma ja öösel majutututakse 4-5* hotellides. Klientide keskmine vanus on 30+, reisid on kallimad, hinna sisse kuulub rohkem toitlustamist.

G Adventuresi reiside valik

G Adventuresi reiside valik on meeletult suur, neid korraldatakse tõesti igas maailma nurgas. Võid lihtsalt saata oma soovi reisikonsultandile ja vaatame, milliseid põnevaid programme GAP Sinu reisisihtkohas pakub.

Programmid, mida kohe Estraveli veebist saad tellida:

GAP Surfi- ja seiklusreis Costa Rica vulkaanide jalamil
Tossav vulkaan silmapiiril, päikesekiir sillerdamas orhideeõiel, möiraahvi hommikused hääleharjutused, puude roheluses vilksatav erkpunane aara, tuhanded värvikirevad liblikad ning langeva joa peegelpilti ilmunud jaaguari kollatähniline rüü… See on Costa Rica.
Vaata lisa
GAP 10-päevane seiklus Yucatani poolsaarel
Yucatani poolsaar on kui keset ristteed. Tänapäevast annavad Yucatanil aimu megakuurordid Playa del Carmen ja Cancun, ajaloost jutustavad Mérida ja Campeche. Kaks äärmust seob ühte hingematvalt kaunis loodus.
Vaata lisa
GAP 22-päevane seiklus maiade iidsetel radadel
Mehhiko – see on valged liivarannad helesinise veega, Mehhiko köök keset energilisi tantsurütme, tuhanded aastad kultuurilugu tänapäeva modernsuse kõrval. Samas on Mehhiko täpselt selline, nagu Sina ta enda jaoks lood. See reis viib Su maiade radadele.
Vaata lisa
GAP Kuldne Kolmnurk ja imedest tulvil Rajasthan: India ringreis
Ringreis India Kuldne Kolmnurk viib teid läbi India kõige huvitavamate paikade. Teie ees kangastuvad lood armastusest, tragöödiast ja ajaloost, taustaks kaunis Rajasthan.
Vaata lisa
GAP Taimaa avastamata võlud: ringreis Andamani mere saartel või Põhja-Tais
Ringreis Tais on hea idee, kui soovite ühe reisi jooksul näha rohkem kui vaid üht saart või kuurorti. Pakume valikuks nii ringreisi Tai Andamani mere saartel kui ka Põhja-Tais, mis avavad teile Taimaa sootuks erinevatest vaatenurkadest.
Vaata lisa

Kokkuvõtteks

G Adventuresi reisid sobivad hästi neile, kes ootavad reisidel enamat kui lihtsalt vaatamiväärsuste pildistamine, kuid on avatud võimalusele avastada sihtriiki üheskoos teiste samasuguste reisisellidega. See on nagu organiseeritud seljakotireis, kus keegi teine teeb sinu eest kõik ära, sina lihtsalt naudid ja imetled uut kultuuriruumi kasvava näljaga.

Kogu reiside valikuga saad tutvuda G Adventuresi kodulehel, ostu tegemisel aga aitab Sind Estraveli reisikonsultant. Valik on nii suur, et igaühele lihtsalt peab midagi sobivat leiduma. Eneseületus Inca Traili läbides? Hiinasse pandakarusid paitama? Avasta tõeline Octoberfest? Linnareis, mis on natuke rohkem kui linnareis? Või mida Sina teha tahaksid? :-)

Kommentaarid:

  1. Madlike

    Olen osalenud kahel G Adventures'i reisil ja üldiselt võin ainult kiitvaid sõnu öelda. See, et G Adventures'i abiga näete sihtkohta tavaturistist sootuks erineva nurga alt, on täiesti tõsi.