Hetkeolukorrast Tšiilis

03.03.2010
Helena Parmask

27. veebruaril toimus Tšiilis massiivne maavärin, milles said kõige rohkem kannatada epitsentri lähedal asuvad linnad Concepcion, Talcahuano ja Temuco. Lisan siin kohal meie kohaliku partnerfirma Condor Traveli ülevaate hetkeolukorrast riigi turismipiirkondades.

  • Põhja-Tšiili kõrbepiirkonnad maavärinas kannatada ei saanud ning siiani pole teatatud ühestki kahjustusest.
  • Lihavõttesaar maavärinas kannatada ei saanud. Kuigi algselt anti saarele tsunamihoiatus, siis praeguseks on see tühistatud.
  • Tšiili kõige lõunapoolseim osa Pattagoonia maavärinas kannatada ei saanud.
  • Pealinnas Santiagos kannatas pisut lennujaama terminaliehitis, maandumisrajad on terved ning lennujaam avatakse uuesti selle nädala jooksul. Elekter ja telefoniühendus on taastunud ning linna ühistransport (ka metroo) toimib tõrgeteta. Santiago lähedal asuvad turistide poolt armastatud Valparaiso ja Vina del Mar on teada andnud mõningatest kahjustustest. Vina del Maris toimuma pidanud rahvusvaheline muusikafestival on hetkel tühistatud.
  • Riigi olulisim lõunasuunaline kiirtee Ruta 5 Sur ning Santiagost lennujaama viiv Vespucio Norte on saanud kahjustusi ning nende likvideerimisega tegeletakse.
  • Järvede ja vulkaanide piirkonnas on enim kahjustusi saanud põhjaregioon. Seal tegeletakse endiselt kahjude ulatuse hindamisega. Vesi, elekter ja telekommunikatsioonid on taastatud. Lõunapiirkonnas mingeid kahjustusi ei olnud ning turismisihtkohad Pucon, Puerto Varas ja Puerto Montt tegutsevad igapäevaselt normaalselt.

Condor Travel palub meelde tuletada, et Tšiilil on pikk seismiliselt aktiivne ajalugu ning riigil on sajandite jooksul välja kujunenud valmisolek sellisteks olukordadeks. Ehitistel on väga ranged nõudmised maavärina korral vastupidamiseks ning kõikides hotellides, restoranides ja paljudes avalikes kohtades on nähtaval kohal juhendid, kuidas maavärina korral käituda.

“Our thoughts and sentiments go out to the families who have lost loved ones,” said Pablo Moll, executive director of Turismo Chile. “Chileans are a resilient people and we are hard at work to get the country back on its feet quickly. We look forward to continuing to welcome travelers and are making every effort to making them feel safe and secure.”

Kommentaarid: