Neli Kuuba müüti

29.01.2019
Airi Ilisson-Cruz, Estraveli turundusdirektor

Kuigi Kuubast räägitakse palju, kahvatub kõik selle kõrval, mis üht eestlast sinna jõudes päriselt ees ootab. Kuuba on maailm, mis muudab elu. Siin neli legendi selle maagilise riigi kohta – Traveller kummutab või kinnitab.

1. Kuuba on tohutult kaugel ja sinna on keeruline jõuda.

Vale! Näiteks Aeroflot lennutab Moskvast otse Kuuba pealinna Havannasse ja lend kestab 11 tundi. Minnes Tallinnast, tuleb küll veeta öö Moskva lennujaamas, kuid selleks pole vaja Vene viisat ning lennujaamas on mõistlike hindadega tunnihotell. Reis pole sugugi nii kallis, kui arvata võiks. Eri lennufirmadel on regulaarselt päris magusate hindadega kampaaniad.

2. Kuuba läänestub ruttu – nüüd on viimane hetk sinna reisida.

Vale! Kuuba on pärast Fidel Castrot muutumas, kuid keskmine kuubalane saab endiselt palka umbes 20 eurot kuus ja elab koos oma sugulastega pead-jalad koos riigi pakutavas elamises. Vaesust on palju, autosid teedel vähe, tihti kohtab hobuvankreid. Riik on selleks liiga suur, et kiiresti muutuda. Isegi kui Havanna südalinn muutub tänapäevasemaks, võib eksootilise nostalgia otsija rahulikult reisiplaane teha ka järgmisteks aastateks.
Linnast välja sõites tasub kuulata kohalikke ja on üsna kindel, et leiad peagi mõne mereäärse küla või linnakese, kus teisi turiste ei kohta ja on mõnus rannaäärses baaris kohalikke värskeid meresaadusi nautida. Rõõmsameelsetel elanikel on alati mõni hea jutt või laul varuks. Kuritegevust Kuubal sama hästi kui ei ole: linnades võib ka öösiti rahulikult ringi jalutada.

3. Kuuba elu on nagu filmis.

Tõsi! Kuuba elu näeb igal sammul välja just nagu mõnes vanas romantilises filmis: sigaritega vanamehed teede äärtes, kirjudes riietes naised, eri ajastuste autod, alustades läikima löödud sapakatest ja Žigulidest kuni uhkete vanade Ameerika autodeni. Treti võib teha kunagisse orjatööistandusse ja tunnetada tookordse ajastu survet.
Kõigil kuubalastel tundub olevat eriline muusikaline anne. Ole mis tahes kohas, varem või hiljem viskab kohalik ehitaja või ettekandja tööriistad nurka ja kiivri peast, haarab ettejuhtuva pilli ja kukub “Chan Chani” laulma. Muusikast pole Kuubal pääsu!

4. Poes ei müüda midagi peale rummi.

Peaaegu tõsi! Rumm on poes üsna sama hinnaga või odavamgi veel kui vesi. Saab osta nii Havanna rummi kui ka kõikvõimalikke muid rumme. Poodides on au sees ja odavad need tooted, mida tehakse ise ja käsitsi. Kindlasti tasub külastada Havanna rummi tehast ja saada osa rummi proovimisest. Samavõrd head on kokteilid Cuba Libre, Mojito, Cubanito või Mulata, kõik värsked ja maitsvad.

Kuuba reisinipid

  • Kuubale on hea reisida talvel, mil seal on mõnusalt soe ja meil jahe. Juunis-juulis puhkavad Kuubal peamiselt kohalikud ja ilm on päris kuum. Sel ajal on aga vaiksem ja mõnusam.
  • Kuubal leiab turist kõike: alustades Varaderost, kuhu maandub päevas mitusada turismilennukit, kuni kohalike külade, üksikute saarte ja mägedes asuvate metsikute koskedeni.
  • Varu sularaha, kaardimaksed Kuubal ei tööta ega pruugi olla võimalik ka pangast sularaha välja võtta. Vaheta kaasa võetud eurod kohapeal CUCideks (kohalik raha). Kõik soovivad natuke tippi – varu peenraha.

Foto: erakogu.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: