Millega üllatad, Helsingi?

03.04.2018
Riina Jussila (Kroonika)

Veel mõne aja eest tähendas Helsingi paljudele eestlastele üksnes ühe kiirmoe rõivaketi kaupluste külastamist. Samas leiab sellest 85 kilomeetri kaugusel asuvast suurlinnast veel palju enamatki, mis reisiks põhjust annab ning nii õndsal suvepäeval kui ka näpistaval talvel olemise rõõmsamaks muudab.

Kohv ja pontšik

Päev ei saa tulla tore, kui alustad seda tühja kõhuga. Seega tasuks kohe, kui jalg Soome pinnale astub, leida kohvik, kus saaks ampsata legendaarset „munkkit“ ehk pontšikut ning rüübata sõõmu kohvi.
Üsna hõlbus on seda teha sadama läheduses asuvas välikohvikus Kauppatoril, mis oma oranži tooni varikatustega kindlasti märkamatuks ei jää. Ehkki tuul või näljased kajakad võivad mere ääres maiuse käest viia, on võitlus loodusega asja väärt – silm puhkab kaunitel purjepaatidel ning meeleolu mõnusaks päevaks Helsingis kogub tuure.
Maitsva kohvi ja pirukad leiad näiteks ka:
Cafe Esplanad, Pohjoisesplanadi 37
Johan & Nyström, Kanavaranta 7, Viking Line’i terminali ligiduses
Fazer Cafe, Kluuvikatu 3
Cafe Kuppi & Muffini, Kalevankatu 17

Emotsioone kaubakeskusest ja välibasseinist

Kui oled võtnud sihiks ostlemise, võiksid alustada linna südames asuvalt Aleksanterinkatult. Sealt leiad ka armsaid kohvikuid, kus jalga puhata ning head-paremat maitsta.
Sadamapoolsest otsast Aleksanterinkatu lõppu jõudes, leiad Kamppi kaubanduskeskuse. Kel ostlemisest isu täis, ei pea kaugemale suundumagi. Üsna Katajanokka terminali lähedal asub vabaõhuujulate kompleks Allas Sea Pool, mis ootab külalisi aasta läbi. Kolm uhket basseini, millest kahes soojendatud magevesi ja ühes soojendamata merevesi, ootavad külastajaid isegi talvel. Samas on võimalik nautida ka saunamõnusid.
Pääs vahvasse lõõgastuskompleksi maksab täiskasvanule 12 € ja kuni 11aastasele lapsele 6 €. Kuni kaheaastased põnnid saavad lustida tasuta. Täpsem info: www.allasseapool.fi

Helsingi igast küljest

Helsingile ja selle ilule on võimalik asjalikum pilk heita nii bussist, laevast kui ka 4D-masinast.
Hop On Hop Off ekskursioonid alustavad hommikul kell kümme, kahekordsetele bussidele võib hüpata ning neist väljuda kust iganes. Ekskursioonil on ühtekokku viisteist peatust, sõidutrajektoorile jäävad pealinna tähtsaimad vaatamisväärsused nagu Temppeliaukio kirik, Sibeliuse monument, Olümpiastaadion jpm. Bussis on ka audiogiid, mis tutvustab kohalikku ajalugu mitmes keeles.
Täpsem info: www.citytour.fi
Flytour Helsinki pakub 4D-kogemust, kus saad ühel kohal istudes ja spetsiaalseid prille kandes ära näha kõik Helsingi populaarseimad vaatamisväärsused. Selle põneva asutuse leiad Katajanoka terminali vahetust lähedusest aadressil Katajanokanlaituri 2B. Millal minna ja mis maksab, saad teada www.flytourxd.com.
Mereltki saab Helsingile pilgu heita. Erinevaid võimalusi ja väljumisi pakuvad ehk kõige mugavamalt Kauppatori kõrval asuvad väikelaevad. Sealtsamast pääsed lisaks meeldejäävale merereisile külastama ka Suomenlinna kindlust ning Korkeasaari loomaaeda.

Kohustuslikud lõbustuspaigad

Korkeasaari loomaaed
Helsingi loomaaed Korkeasaari asub, nagu nimigi ütleb, saarel. See asutati 1889. aastal ning on täna koduks enam kui 150 loomaliigile.
Loomaaeda pääseb suvisel ja sügisesel ajal kõige mugavalt Kauppatori kõrval randuva nn veebussiga, mis pakub muuhulgas ka paarikümneminutilist mõnusat olemist kaunil lahel. Loe lähemalt www.korkeasaari.fi.
Linnanmäki lõbustuspark
Linnanmäki eestlastele tutvustamist ei vaja ja võib kindel olla, et seal kulub ära terve päev. Uhke valikuga pargis on peaaegu 50 atraktsiooni, millest leiab sobiva nii allameetrimees kui ka karune pereisa. Enim elevust tekitab mõne aasta eest püsti pandud Kingi-nimeline vabalangemistorn, mis saavutab langemisel kiiruseks kuni 23 m/s. Pere pisimatele on kümme tasuta atraktsiooni, kuhu pääset lunastada pole vaja – alla 100 cm pikkustele on lustimine tasuta, kui täiskasvanud saatjal on käepael. Käepeal maksab nii täiskasvanule kui lapsele 37 eurot. Rohkem infot saab www.linnanmaki.fi.
Sea Life
Linnanmäki lõbustuspargi küljes asuvas pargis saab tutvust teha ookeani tuntud ja vähem tuntud elukatega. Nii on seal esindatud näiteks raid ja haikalad, aga ka pisikesed koduakvaariumis leiduvad uimelised. Sea Life’is on kokku üle 100 kalaliigi ning üle 30 akvaariumi.

Templiväljaku kirik (Temppeliaukion kirkko)

Tegu on unikaalse, kaljusse raiutud kirikuga, mis on Helsingi moodsa arhitektuuri üks hinnatumaid ehitisi. Et hoones on väga hea akustika, on pühakoda sageli kasutuses kontserdipaigana. Lutherinkatu 3

Toomkirik

Senati väljaku ääres asuv suur valge Toomkirik ei jää kellelgi märkamata. Arhitekt C. L. Engeli projekteeritud hoone ehitati 1852. aastal ning on oletatavalt üks enam pildistatuid ja tuntuimaid maju kogu Soomes. Kirikuesisel platsil tervitavad soomlased uue aasta saabumist, trepiastmed on aga kujunenud suviti mõnusaks istumis- ja kokkusaamiskohaks nii kohalikele kui ka turistidele.

Heureka

Heureka on näituse- ja tegevuskeskus Helsingi lähedal asuvas Vantaas. Paik on„menüült“ sarnane Tartus asuva teaduskeskuse Ahhaaga, kus lisaks eksponaatidele pakutakse ka teadusteatrit, näituseid ja muud põnevat. Heureka sobib igas eas lastele ning nende uudishimulikele vanematele. Loe lähemalt www.heureka.fi.

Loodusteaduste muuseum

Kamppi kaubakeskuse ligiduses asuv muuseum tutvustab Soome loodust ning teeb selgeks, kuidas algas elu. Pakutakse ohtralt virtuaalseid naudinguid – näiteks saab külastaja sukelduda Läänemere põhja või vaadata, kuidas liikusid ja toimetasid uhked dinosaurused. Pohjoinen Rautatiekatu 13

Kiasma

Kaasaegse kunsti muuseum Kiasma on visuaalse kunsti keskus ja kohtumispaik. Seal saab tutvuda nii Soome kohalike kunstnike teoste kui ka maailmakuulsate loojate loominguga.
Loe lähemalt: www.kiasma.fi. Mannerheiminaukio 2

Helsingi kunstimuuseum

Helsingi kunstimuuseum ulatub siledate seinte vahelt kaugemale. Nii näiteks võib peale püsinäituse näha põnevaid töid ka linnatänavatel ja hoone ümbruses, sest sisse kõik lihtsalt ei mahu. Eteläinen Rautatiekatu 8

Kaablitehas

Tehnikaettevõtte Nokia endine kaablitehas meenutab olemuselt Tallinna Telliskivi loomelinnakut. Tegu on inspireeriva ja loomingulise paigaga, kus tegutsevad külg külje kõrval sõbralikult näiteks Soome fotomuuseum, hotelli- ja restoranimuuseum, teatrimuuseum, restoran, galeriid, tantsuteatrid jpm. Kaablitehas ehk Kaapelitehdas on populaarne paik messide ja ürituste korraldamiseks. Samuti toimub seal hulganisti kontserte ja festivale. Loe lähemalt www.kaapelitehdas.fi. Tallberginkatu 1

Abilised orienteerumisel

Nutitelefonide omanikud leiavad kõik põnevamad kohad üles mobiilirakenduste abil (Helsinki Map, Helsinki Travel Guide jm), kes on aga truud aegumatule paberkaardile, saavad Helsingi kaardi tasuta alla laadida leheküljelt fi.helsinkicard.com/free-download-centre.php.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2017/2018 sügistalvises numbris.

Vaata Tallinn-Helsingi laevagraafikuid mugavalt veebilehelt laevapiletid.ee.

 

Kommentaarid: