Euroopa kuulsaim rahvapidu peab juubelit: 200 aastat Oktoberfesti

03.09.2010
Anu Vane

See postitus on nüüd kõigile neile inimestele, kellel saksa šlaagrimuusika paneb jala tatsuma ja mõte külmast õllest neelud käima.  Sellel aastal on eriline põhjus külastada Münchenit ja Oktoberfesti: festival saab sellel aastal 200-aastaseks. 18. septembrist – 3. oktoobrini 2010 valitseb Theresienwiese väljakul suur möll ja kõrgendatud peomeeleolu.

Juubelipidustustele programmi kuuluvad mitmed üritused on kunsti-, kultuuri- ja traditsioonidevallast. Näiteks meenutatakse ajaloolise rongkäiguga kõige esimese Oktoberfesti pidamise põhjust – kroonprintsi Ludwig von Bayerni ja printsessi Therese von Sachsen-Hildburghauseni pulmapidu aastal 1810.

Pidulik ja lõbus avasündmus Oktoberfesti ametlikule algusele on umbes ühetunnine Wiesni kõrtsmike ja pruulikodade saabumisrongkäik. 18. septembril kell 10.50 hakkab Sonnenstraßelt liikuma ehitud kaarikutes rongkäik kõrtsmike ja nende peredega, õllekannusid keerutavate kelneritega, peotelkide muusikakapellidega. Peosõidukites näitavad end ka õhtujuhid, kaupmehed ja Oktoberfesti laulikud. Kokku osalevad rongkäigus umbes 1000 Oktoberfesti korraldamisel osalejat ja loomulikult ka Müncheni linnapea.

Mõned traditsiooniliste peotelkide vihjed ka lihtsalt õllesõbrale:

Schottenhamel
See peokoht sai alguse 1867. aastal ühes pisikeses laudadest hurtsikus kuningatelgi taga. Michael Schottenhameli vastvalminud Oktoberfesti restorani mahtus vaid 50 inimest. Tänaseks mahutab peotelk koos Biergarteniga 10 000 inimest. Traditsioonikohaselt avab Müncheni linnapea siin igal aastal Oktoberfesti esimesel päeval täpselt kell 12.00 esimese õllevaadi kuulsa hüüdlausega “O zapft is” ning siis saab õlle villimine alata ka teistes telkides!

Hofbräu-peotelk

Hofbräu on 9992 kohaga suuruselt teine peotelk. Siin on ka muusikalava, mille ette mahub tantsisklema umbes 1000 inimest. Muuseas, teisipäeviti pööratakse selles peokohas erilist tähelepanu peresuhetele: lastega vanematele hoitakse kella 11.00-15.00 spetsiaalselt vabana 600 kohta. ;)

Augustineri peohall
Augustineri pruulimiskoda valmistab õlut, mida villitakse ainult Müncheni Oktoberfesti ajal traditsioonilistest puidust vaatidest. Pruulimiskoja peotelgis on 6000 kohta telgis sees ja lisaks 2500 kohta väljaspool. Augustineri telki peetakse pidustuste üheks kõige sõbralikumaks kohaks, siin hoolitseb kohalik kõrtsmik Manfred Vollmer koos oma meeskonnaga külaliste kehalise heaolu eest.

Suuremaid ja väiksemaid õlletelke leiab festivali ajal üle müncheni veel ja veel. Nagu räägivad mehed omavahel: Oktoberfest on üks üritus, mida iga tõeline õllesõber peaks oma elu jooksul vähemalt korra külastama. ;)

Bitte ein bier! Nein, bitte fünf biere!

Kommentaarid: