Seitse petuskeemi, millest reisil hoiduda

19.03.2018
Estravel

Petuskeemid on teema, mis tihti jutuks ei tule. Esiteks ei ole paljud reisijad nendega kursis. Teiseks ei teavitata tavaliselt vahejuhtumist politseid, konsulaati ega isegi reisikorraldajat – ei ole meeldiv tunnistada, et läksid õnge.

Siin on seitse klassikalist näidet sadadest petuskeemidest, millega turiste kimbutatakse. Petuskeemid võivad ohustada igas sihtkohas ja neid võivad toime panna nii mehed, naised kui ka lapsed. Sulid ei diskrimineeri.

1. „Rahakott kukkus maha!“

Sinu poole jookseb rahakotiga mees ja hüüab: „Vabandust, teie rahakott!“. Kontrollid kohe üle, kuhu sa oma rahakoti panid (mantlitasku, käekott jne). Kergendatult hingates teatad, et see pole sinu oma. Veidi hiljem satud aga taskuvarguse ohvriks.
Kommentaar: rahakotti näitav isik tahab lihtsalt teada, kus sa oma rahakotti hoiad. Ta edastab info kaasosalisele, kes varastab sult hiljem raha ja krediitkaardid.
Võta linna peale kaasa üks krediitkaart ja ühe päeva jagu sularaha. Rahakott jäta hotelli seifi või, kui pead selle siiski kaasa võtma, hoia seda ohutus kohas.

2. „Ma teen teist pilti!“

Unustasid selfie-kepi kaasa võtta, kuid tahaksid endast 17. sajandi purskkaevu ees pilti teha. Justkui maa alt ilmub välja mees, kes on nõus sind pildistama. Annad talle oma telefoni. Ta palub sul veidi tahapoole minna … siis veel natuke … ja veel natuke. Oleks see film, oleksid ammu purskkaevu kukkunud, kuid tegelikkuses on mees vahemaad piisavalt suurendanud ja jookseb nüüd sinu telefoniga minema.
Kommentaar: ära jaga hinnalisi asju inimestega, keda oled tundnud 20 sekundit (või isegi vähem).

3. “Valvake mu pagasit!”

Oled lennujaama ootesaalis ja ootad pardaleminekut. Üks naine palub sul oma pagasit valvata, kuni ta käib tualetis. Ta tuleb paar minutit hiljem tagasi ja pakub, et kui soovid samuti ära käia, võib ta sinu kotte valvata. Oled nõus. Kui naased, ei näe sa aga enam ei naist ega oma pagasit …
Kommentaar: sa kohtad reisides palju lahkeid inimesi, kuid kõik abipakkujad ei tee seda heade kavatsustega. Hoia oma asjadel alati silm peal või veelgi parem, seo need nööri või kummipaelaga enda külge. Peaasi et su vara on kaitstud.

4. Vöökott on kingitus vargale

Sulid püüavad heameelega kinni kõik, mis pudeneb su vöökotist: rahakoti, passi, reisidokumendid, linnakaardi jne. See toimub kõigest hetkega. Oled rahvarohkes kohas, keegi komistab sulle otsa või nügib ning hetk hiljem on su vöökott tühi. Varas lõikas koti alt noaga lõhki ja asjad kukkusid välja.
Kommentaar: vöökott on kui kõndiv reklaam, mis ütleb: „Kõik on siin, olge lahked!“. Tänapäeval on olemas igasuguseid riiete all kantavaid rahavöösid. Väärtesemed pane aga hotelli seifi.

5. Õnnetoov randmepael?

Pildistad linnaväljakul, kui sinu juurde astub naeratav noor poiss, kes näitab sulle häbelikult oma värvilisest nöörist punutud käepaela. Ta räägib, et ema andis selle talle, et see õnne tooks. Pärast väikest vestlust küsib poiss, kas sa tahaksid ka üht. Kuna see tundub nii armsa ja süütu žestina, oled nõus. Ta võtab taskust värvilise nööri, palub sul vasaku käe ette sirutada ja seob nööri randme ümber. Seejärel ütleb ta, et kaks nööri toob kaks korda rohkem õnne, ja sa oled nõus. Ta võtab käärid ning seletab, et seob nööri parema käe ümber ja lõikab siis keskelt pooleks, et sulle jääks kaks käepaela. Sa sirutad parema käe välja. Poiss seob nööri kinni… krahmab su fotoaparaadi ja jookseb minema. Sina aga jääd kokkuseotud kätega talle järele vaatama.
Kommentaar: veendu alati oma ohutuses ja mõtle kaks sammu ette. Mõnes riigis kasutavad vanemad või jõugud lapsi ära, et välismaalastelt väärtasju välja petta.

6. “Teie krediitkaart ei läinud läbi.”

Registreerid end hotelli ja lähed oma tuppa. Umbes kümme minutit hiljem saad kõne, milles helistaja väidab, et on vastuvõtulauast ja et krediitkaarditehing ei õnnestunud. Sul palutakse tulla tagasi või anda kaardi andmed telefoni teel, et vaevast säästa. Sa ei viitsi alla tagasi minna, seega annad helistajale krediitkaardi andmed. Paar minutit hiljem on su krediitkaardilt maha võetud 1000 eurot.
Kommentaar: krediitkaardid sisaldavad palju isiku- ja finantsandmeid. Valva neid tähelepanelikult. Kui hotell peakski sellise probleemi pärast helistama, mine vastuvõtulauda ja klaari asi seal ära. Lugupeetud hotelli esindaja ei küsi sellist teavet telefoni teel.

7. Taksojuhi nipid

Sulidest taksojuhte leidub peaaegu igas sihtkohas. Sul on kiire, maksad taksojuhile ja jääd vahetusraha ootama. Juht annab paar kokkuvolditud rahatähte ja sõidab kiiresti minema. Avastad, et anti liiga vähe tagasi. Teise võimalusena ütleb juht, et tema venna suveniiripoes on linna parimad hinnad. Nõustud seda poodi külastama, kuid kohapeal avastad, et hinnad on väga kõrged ja sind sunnitakse  midagi ostma, enne kui lahkuda lubatakse.
Kommentaar: loe tagastusraha juhi ees rahulikult üle ja ära lange triki „mu nõbul/vennal/õel on pood“ ohvriks.

Allikas: Travel Market Report

Kommentaarid: