Viis reisiküsimust: Rein Rannap

05.03.2019
Traveller

1. Miks sa reisid?

Reisikihk – kas see pole mitte kõigil inimestel? Ikka sunnib avastama, uut kogema.
Eelistan reisimist koos elukaaslase Evega. Olla kahekesi kesk võõrast keskkonda lülitab eriti hästi tööst välja, kuna peab kogu aeg püüdma aru saada mis, kus, kuidas ja millal. Ma tunnen, et reisimuljed rikastavad mind, olgu need saadud loodusest või kultuurist. Sellega kaasneb loomulikult maailma sügavam mõistmine, näiteks Indias ja Balil religioonide olemuse parem taju. Kasutan reisidelt saadud muljeid inspiratsioonina muusika loomiseks.

Rios, tavaline igapäevane tantsupidu, meie Evega viinajäätist limpsimas.

2. Kuhu soovitad minna?

Birma. Kui me kuus aastat tagasi seal käisime, riik alles avati turistidele. Sõideti jakivankritega, kõikjal olid mungad, rääkimata templitest. Keset Inle järve, ilma elektrita külades vaiadel, tegi sel ajal sepp isegi käärid kohapeal, rääkimata muust. Hea pildi saab ürgsest eluolust, kui võtta jalgrattad, teha paadireis
järvel või giidiga matk mägedes.
Omaan. Hea võimalus Araabia kultuuri ja islamisse piiluda. Väga turvaline, sõbralik ja rahulik riik, mis tekitab tunde, et viibid 1001 öö muinasjutus. Erinevalt rahutust ja kosmopoliitsest AÜEst on Omaanis säilinud oma ehe kultuur ja hulgaliselt puutumatut loodust, kus matkata.
Rio. Super vibe, täiesti eriline õhustik, pidev pidu. Kõikjal, ka keset linna, on nii palju puutumatut loodust: mäed, ookean, rannad. Pole vaja karta! Favela’d on muust maailmast eraldi kõrgetel mäenõlvadel.

Rios Suhkrumäel.

3. Põnevaim seiklus?

Indias rongis. Rong on juba kuus tundi hilinenud, teiste jutust ei selgu, millal võiksime jõuda Varanasisse, ümberringi kottpimedus. Rikšajuht ootas meid jaamas kuus tundi, et öömajja viia. Tee peal liiklus toppas ja ma läksin vaatama, miks. Mind on raske šokeerida, kuid seekord tõesti: nägin lähedalt palverongkäiku, kus mehed end raudkettidega peksid, nii et veri ja liha lendas. Kui poleks näinud, ei usuks, et on olemas.

4. Kuhu plaanid järgmiseks minna?

Näiteks Gröönimaale, Islandile või Uus-Meremaale. Kuhu tagasi läheks: Jaapanisse, Hiinasse. Olen Hiinas kolm korda esinemisreisidel käinud, seal on kultuuriliselt ikka täiesti teistsugune atmosfäär.
Veel tõmbab Aafrika, näiteks Mauritius.

5. Reisitarkus nr 1

Reisi kohta uurides ei tohi fun’i ära kaotada. Seda olen Evelt õppinud. Ma tahaks kõike väga täpselt ette teada, võimalusi võrrelda ja siis kõike kontrolli all hoida. Õnneks on Eve sellisest murest vaba ning võtab hea pakkumise kohe prauhti ära!
Loomulikult tuleb reisida koos samade huvidega inimestega. Me Evega huvitume võrdselt nii kultuurist kui ka loodusest. Vaatame läbi kõik kunsti muuseumid ja kirikud, aga jätame vahele näiteks ajaloomuuseumid (kui see pole just islami ajaloo muuseum Kuala Lumpuris – soovitan!).

Punta del Este, Uruguai, mina ookeani ääres, lainetevahus.

REIN RANNAP ESTRAVELIST
Hindan Estraveli juures kõrgelt paljusid asju. Näiteks ööpäevaselt toimivat telefonile ja meilidele vastamist. Sageli on päev täis tööd, nii et puhkuse peale saadki mõelda alles hilisõhtul. Samuti tuleb see kasuks, kui on vaja helistada teiselt poolt maakera.
Estravelile võib alati kindel olla. Üksjagu aega tagasi ostsin paketi otse korraldavalt firmalt, mis läks pankrotti. Estravel maksis nende kaudu ostnutele kogu raha tagasi, kuid mina ei saanud midagi.
Estravel on usaldusväärne, sõbralik, kõik toimib. Agendid on valmis aitama isegi nii palju, et otsivad oma töötaja, kes on käinud selles sihtpunktis, vahel lausa samas hotellis, mis mind huvitab. Saan nii vahetut teavet.

Fotod: erakogu

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: