Nende nõuannetega võtad GoPro seikluskaamerast alati maksimumi

12.08.2019
Photopoint

Mis tahes GoPro (seiklus)kaamera mudeli kasutamine on lihtne, aga enne helesinisesse vette sukeldumist võiks tähelepanu pöörata Photopointi spetsialistide  nippidele.

1. Paigutus

Fotograafias on väga suur roll sellel, kuidas objekt(id) kaadris asetsevad. Seetõttu tasub teinekord astuda kaamerale lähemale/kaugemale või keerata see portreeasendisse, et saada parim kaader. Samuti võiks kasutada erinevaid GoPro tarvikuid põnevamateks nurkadeks.
Võimalikult ilusate ja efektsete fotode tegemiseks võta arvesse

  • päikese suund – kõige ägedamal kaadril on flare ikka peal;
  • näoilme – igasuguste hüpete ja tegevuste ajal kipume sooritusele keskenduma ning ilme väljendab pingutust. Proovi kindlasti mõelda sellele, et pärast julgeksid pilti ka jagada;
  • kehaasend – sama nagu näoilmega, sest pildilt on aru saada, kas hüpe läks lappama või oled stiilselt vana rahu ise. Siinkohal tulevad kindlasti kasuks oskused, kuid sama kehtib ka mitte-ekstreemsete tegemiste puhul;
  • kaamera asukoht – kui kaamera on pulga/statiivi otsas, siis ole kindel, et sa ise jääd peale, ning mõtle ka, kuidas sa peale jääd. Kui kaamera on kuskile mujale kinnitatud, siis jälgi samuti, kas ja kuidas ning mis peale jääb (kadreerimine).

2. Salvesta seda, mis on Sinu ümber

GoPro on valmistatud lainurkobjektiiviga (kalasilma efekt), et saada võimalikult palju peale just enda külge kinnitatult. Ehk see annab võimaluse jätta kõik sind ümbritsev ja sinu tehtav peale. Lisaks igasugustele kaamerasisestele sätetele tuleks alati meeles pidada ja jälgida sinu enda vaatenurka (POV).

Kui GoPro on sinu vaatenurgas (POV), näiteks kinnitatud kiivrile, siis suuna kaamera umbes 2 meetrit enda ette. Nii jääb peale piisavalt ülevalt, ilma et pool kaadrit täidaks kiiver ja otsaesine. Samuti on kõik enda küljest filmitud kaadrid parimad, kui kasutada kas Superwide või 4:3 kaadri mõõtu – nii jääb kõik peale.

3. Selfide tegemine

Kui teed palju ja tihti selfisid, suuna kaamera enda nabale. Nii oled peal sa ise ja sind ümbritsev keskkond (mitte all nurgas su pea ja ¾ pildil on taevas). Samuti on mõistlik kasutada timer-funktsiooni, et kaamera teeks pildi sellel hetkel, kui käsi on ilusasti välja sirutatud.

4. Jutusta lugu

GoPro tehti selleks, et salvestada ootamatut, kuid selliste videote saamiseks ei pea ilmtingimata olema ekstreemsportlane ja tegema kolmekordseid saltosid. Peamine on mõelda loole, mida edasi anda soovid.

Alusta põhilisest
Karbist välja võttes on GoPro koheselt 1080p60 seades ehk 60 kaadrit sekundis tagab juba väga okei aegluubi. Kasuta seda! Pane videosse korduses aeglasemalt mõni seik. Kui kasutada videot sotsiaalmeedias, siis 1080p on samuti rohkem kui küll – eriti, kui paned selle kokku Quik rakendusega telefonis endas.

Salvesta teekonda
Igal lool on algus, keskpaik ja lõpp – ei ole lihtsalt suvalised tegevused. Alusta algusest, tee kaadreid enne tegevust ja lõpus pärast tegevust. Parim kaader jäta siiski lõppu!

Räägi kaameraga
Kellele meeldib oma häält kuulata? Siiski on olukordi, kus see annab palju juurde. Näiteks kui Sul on Hero7 Black ning teed live-ülekannet. Ole Kalev Kruus ja kommenteeri! Või loe peale tavalisele videole.

Jaga!
Enam ei pea ootama, kuni oled kodus arvuti taga, et materjali jagada, sest nutitelefoniga saad teha seda koheselt, kus iganes sa viibid (interneti olemasolul).

Leia parim hetk
Mälukaardid saavad täis. Ja kui Sul on 64 GB materjali kaardil, siis on sealt raske leida seda õiget hetke. Kasuta kas HiLight Tag (märkimist), et leiaksid soovitud hetked hiljem lihtsamalt üles, või salvesta materjali lühikeste klippidena (5–30 sekundit). Viimast varianti kasutades on ka klippide mahud väiksemad, mis teeb telefoni salvestamise ja töötluse oluliselt kiiremaks ja lihtsamaks.

Sotsiaalmeedia
Kui oled leidnud oma lemmikklipi, -video või -foto, jaga läbi GoPro äpi seda otse oma sotsiaalmeedias. Ühenda kaamera ja ongi olemas!

Nii et ükskõik, kuhu lähed või mida teed – puhkusereis, piknik perega, chill & grill sõpradega – võta GoPro endaga alati kaasa ning kasuta seda fotode ja videote jaoks. Naudi hetki!

Vaata näidet GoProga filmitud reisivideost SIIT.

Photopoint on nr 1 foto- ja videotehnika spetsialist Eestis. Tutvu valikuga www.photopoint.ee.

Pane oma oskused proovile Eesti suurimal reisivideote konkursil ja võida hinnalisi auhindu!
Loe lähemalt SIIT.

Kommentaarid: