Ekskursioon San Franciscos ja Bostonis

03.03.2020
Pamela Maran, Airi Ilisson

Sageli võimaldavad lennufirmad pikkade lendude puhul teha tasuta või väikese summa eest lisapeatusi. Siin on kaks linna, kuhu muidu eraldi ehk ei reisikski, aga kiireks tuuritamiseks sobivad need väga hästi.

San Fransisco

Metrooühendus lennujaama ja linna vahel on nii mugav ja mõistliku hinnaga, et seda võib julgesti kasutada. Siiski tasub valmis vaadata hotell metroo lähedal ja endale täpselt selgeks teha, millises suunas metroo uksest jääb. San Fransiscos on nagu paljudes teisteski USA linnades palju kodutuid. Öösel pole turvaline üksi liikuda ning esimest korda linna sattudes võib värvikas ööelu ja tänavaelanike rohkus üpriski ära ehmatada.

Einestanud mõnes põnevas söögikohas, tasub hüpata hop-on-hop-off-bussi ja võtta ette mõnetunnine avastusretk. Bussigiidid oskavad väga hästi rääkida igasuguseid põnevaid lugusid maailmakuulsate tänavanurkade kohta, kus üks või teine kuulus filmikaader on üles võetud. Nende käest kuuleb soovitusi parimate restoranide kohta ning loetletud saavad paljude kunagiste muusikute elamud, mis eri linnaosades alles. Üks päeva naelu on kindlasti seitsme maailmaime hulka kuuluv Kuldse Värava sild, kust buss üle vurab. Omal käel maailma kõige pikemast rippsillast üle sõita ei soovitata, kuivõrd liiklus on üpris hullumeelne ja teemaksud kallid. Küll on võimalik bussi pealt maha tulla ja ette võtta tunnipikkune matk üle 1937. aastal valminud silla, mida ehitati neli aastat. Kui veab, kaob silla ümbert udulaam ning avaneb hunnitu vaade täpikestena kaugel all liikuvatele laevadele.

Kalamehe kai – sellest ei saa mööda minna, kui külastada San Fransiscot. Jalutage mööda kuulsat alleed nimega Fish Alley ja nautige mõnd suurepärast kalarooga.

Alcatrazi saarele rajati Ameerika Ühendriikide lääneosa esimene tuletorn, kuid hiljem sai sellest föderaalvangla, kus viibisid kuulsad süüdimõistetud, näiteks Al Capone. Kalamehe kaist kõigest lühikese praamisõidu kaugusel asuv Alcatraz on üks San Francisco populaarsemaid vaatamisväärsusi. Saarekülastus hõlmab tutvumist vangikongiga, et saada ülevaade, kuidas vangid elasid.

San Francisco 1960ndate ikooniline hipiliikumine Armastuse Suvi (Summer of Love) sai alguse peamiselt Haight-Ashbury rajoonist. Vaba armastuse liikumise tõttu muutus piirkond populaarseks boheemlaste ja geide seas.

Saja-aastane kaabeltramm – nüüd peamiselt turismiatraktsioon – on üks lõbusamaid viise, kuidas järskudel nõlvadel ühest linnaservast teise jõuda ja silmirabavaid vaateid nautida. Võta istet ja lase ajalool end kanda!

Boston

Kõige ägedama ülevaate Bostonist annab sõit Duck Toursi kahepaiksete masinatega. Teisest maailmasõjast tuntud DUKW-veokid on saanud tänapäevase kuue ning viivad inimesi tiirule nii tänavail kui ka vee peal. Hea giidiga tuur on nagu väike püstijalakomöödia, kus ekskursioonijuht naerutab pardiautotäit rahvast, samal ajal põnevaid fakte puistades. Pärast on juba selge ülevaade, milliseid kohti linnas lähemalt kiigata tasub.

Rohelises oaasikeses keset linna, Boston Public Gardenis, patrullivad hobusega kordnikud. Nende töö seisneb enamjaolt selles, et vilistada hoituseks lastele, kes kipuvad puude otsa ronima. Pargi keskel asuv veesilmake ja seda ümbritsevad taimed pakuvad mõnusaid piknikupidamise võimalusi pühapäevanautlejatele.

Korralikemates hotellides on endiselt tööl uksehoidjad, kes aitavad taksot püüda või kohvreid vedada. Kuna iseteadlikud külalised saavad sellega ka ise hakkama, on lustakate vormikandjate ülesanne pigem lõbustada transporti ootavaid külastajaid või fotodel poseerida.

Bostoini keskel asuv Hiinalinn on üks suurimaid omataolisi Ameerikas ja ainus ajalooline etniline piirkond Uus-Inglismaal, mis on väljasuremisele vastu pidanud. Linnaosa on täis Hiina ja Vietnami restorane ning siin kuuleb enamjaolt vaid hiina keelt. Chinatowni pisikestes putkades saab Hiina tervendajate käe all end ravida või otse ahjust tulnud rasvaseid saiakesi mugida. Köögid on küll avatud, kuid pilti neist teha ei maksa – mandariinikeelne terav pahandamine on garanteeritud.

Siinne aasta põhisündmus on Bostoni maraton, kuhu on võrreldes maailma teiste maratonidega kõige raskem pääseda. Kvalifitseerumisajad on tipptasemel, kuigi lõpuks võib rajal näha igasuguseid lonkijaid. Pärast 2013. aasta pommitamist, kus hukkus kolm inimest ja sajad said vigastada, on maraton igati turvatud ja finišijoone lähedale pääseb vaid läbi tõsise turvakontrolli. Melu on võimas ja ameeriklased elavad kõikidele osalejatele häälekalt kaasa, karjudes tundide kaupa „You can do it!“.

Parima vaate linnale saab Bostoni Skyline’i hoonest, kus asub Skywalki observatoorium. Seal saab tutvuda linna ajalooga ja näha kõrgelt nii Bostoni ajaloolist kui ka uuemat osa. Kui piletirahast hakkab kahju, astu sisse korrus kõrgemale Top of the Hubi restorani, leia koht akna ääres, osta sama raha eest mõni snäkk ning naudi täpselt sama head vaadet, kui observatoorium pakub. Selliseid nippe kuuleb muide Duck Toursil.

Fotod: Shutterstock, Pamela Maran

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: