Olukord USAs on normaliseerumas, lisatud kindlustusettevõtete seisukohad

31.10.2012
Anu Vane

Täiendatud 1.11.2012: USA idarannikut tabanud supertorm Sandy on vaibumas ja lennud USA idaranniku lennujaamadesse on taastumas. New Yorgis töötavad eilsest nii Newarki kui JFK lennujaamad, täna hommikul kl 7 (idaranniku aja järgi) plaanitakse avada ka LaGuardia. Tänasest peaksid Euroopa ja USA idaranniku vahelised lennud toimuma enam-vähem normaalselt. Mõningaid tühistamisi (eelkõige siselendudel) võib aga jätkuvalt ette tulla. Konkreetse lennufirma lendude staatust saab kontrollida lennufirma veebilehelt või võttes ühendust oma reisikonsultandiga.

Kui soovite oma lähipäevade NYC-i lendu edasi lükata, siis sõltuvalt lennufirmast võib see võimalik olla. Enamasti on kuupäeva muutus lubatud nendel piletitel, mil väljalend kuni 07.11. Muuta võib kuni 30.11 ja eelduseks on kohtade olemasolu samas broneerimisklassis.

Kui lend toimub, siis reisist loobumise ja raha tagasisaamise varianti üldiselt ei ole, võimalik on ainult lennu edasilükkamine. Täpsemat infot annab reisikonsultant konkreetse pileti ja lennufirma põhiselt, lennukompaniide poliitika võib siin olla erinev. Lennufirma kodulehel on info selle kohta reeglina olemas.

New Yorgis kohapealne transpodisüsteem on endiselt häiritud, metroo ei sõida. Lähemalt USA ühistranspordi hetkeseisust.

31.10.2012 kirjutasime:
Ärajäänud lendude asemel lubavad lennufirmad reeglina reisijaid ümber broneerida hilisemaks kuupäevaks sama teenindusklassi piires. Euroopa lennufirmade kliendid, kes koju ei pääse, võivad kohapeal nõuda EÜ määrusele 261/2004 viidates hoolitsust majutuse ja söögi näol või vähemalt vastavad kviitungid alles hoida ja nõude tagantjärele esitada.

Et reisikindlustus kehtiks, peab reeglina olema ostetud looduskatastroofi lisakaitse, kuid osa kindlustusfirmasid on juba ka teatanud, et hüvitavad Sandyst tekkinud võimaliku reisitõrke neil klientidel, kelle reisitõrkekindlustus jõustus hiljemalt 27. oktoobril. Allpool oleme toonud ära Eesti levinumate reisikindlustust pakkuvate firmade seisukohad supertormist Sandy tekitatud reisitõrgete kohta.

Ergo

ERGO kindlustus on teada andnud, et hüvitab Sandy tõttu tekkinud võimalikud reisitõrked neil klientidel, kelle reisitõrkekindlustus jõustus hiljemalt 27. oktoobril. Kliendid, kes soovivad lähipäevadel USAsse sõita ja tahavad varem ostetud piletile lisaks kindlustust sõlmida, peavad teadma, et neile tormi tõttu tekkinud kulusid ei hüvitata. Kliendid, kes ostavad reisi samal ajal reisitõrkekindlustusega, on jätkuvalt kaitstud võimalike tõrgete eest.

IF

IF kindlustuse teatel hüvitab selts reisitõrkega seotud mõistlikud lisakulud  inimestele, kes praegusel hetkel on orkaan Sandy tõttu USAs ega saa koju pöörduda. Kulud hüvitatakse neile klientidele, kelle reisitõrkekindlustus jõustus hiljemalt 27. oktoobril.

Reisikindlustuse kliendid, kes asuvad kriisipiirkonnas USAs, peaksid eelkõige jälgima kohalikku meediat ja täitma päästeteenistuse korraldusi. Parimaks  võimalikuks tagasipöördumiseks kodumaale tegema koostööd reisikorraldajaga või kohalike ametivõimudega.  Enamik lennudfirmasid pakub oma kulul asendusreise ja nt Euroopa lennufirmad peavad hüvitama ka majutuskulud. If hüvitab need lisakulud (täiendavad piletid, majutus vms), mida ei kompenseeri mingi põhjusel lennufirma. Klient peab alles hoidma kõik arved ja Eestisse tagasi jõudes esitada need kindlustusseltsile

Inimesed, kes plaanivad reisi USAsse ja nende reis on orkaanist mõjutatud, peaksid pöörduma pileti müünud reisikorraldaja või reisibüroo poole leidamaks  lahendusi reisi edaslükkamiseks või muutmiseks, et vähendada võimalikke kulusid. Hüvitist ärajäänud reisi või täiendavate kulude tekkimise eest If ei hüvita

Swedbank

Swedbanki varakindlustus hüvitab oma reisikindlustuse klientidele väljalendude hilinemisest tulenevad kahjud, mis tekkisid USA idarannikul asetleidva orkaani Sandy tõttu. Swedbanki teatel hüvitatakse reisitõrke kindlustussumma ulatuses väljalennu hilinemisest ja algsest reisigraafikust kõrvalekaldumisest tingitud sõidu ja majutuskulude suurenemine. Samuti hüvitatakse eelnevalt tasutud ja tagasivõtmatud, kuid lennu hilinemise tõttu kasutamata jäänud teenuste kulud.

Panga teatel ei kuulu hüvitamisele tühistatud lennu ja sellega seotud lennu maksumus, mille eest vastutab lennufirma. Kindlustusleping koos reisitõrke kaitsega peab olema sõlmitud enne 27. oktoobrit.

Salva

Salva reisikindlustuspoliisi ostmisel on võimalik valida lisariskina looduskatastroofi kate. Neile klientidele, kes on selle katte valinud ja reisikindlustuse soetanud kas koos reisiga või hiljemalt 48 tunni jooksul, hüvitatakse seoses orkaan Sandyga tekkinud reisi ärajäämise või reisigraafiku muutuse või muud lisakulude kahjud vastavalt lepingule. Kuupäeva piirangut ei ole.

Seesam

Kindlustusselts Seesam hüvitab orkaan Sandyga seotud kahjud nendele inimestele, kellel on sõlmitud Seesamis reisikindlustus koos reisitõrke lisakindlustuskaitsega. Reisitõrke kindlustuskaitse peab olema jõustunud hiljemalt 27. oktoobril 2012. aastal. Kui nimetatud tingimused on täidetud, kehtib kliendil nii reisi ärajäämise, graafikust kõrvalekaldumise kui ka reisi katkemise kaitse vastavalt kliendi kehtivatele reisikindlustuse tingimustele.

Reisitõrke lisakindlustus kehtib aga ainult siis, kui kindlustus on sõlmitud hiljemalt 3 kalendripäeva peale esialgsete lennupiletite ostmist või esimese reisi osamakse tasumist. Seega soovitame ka edaspidi ebameeldivuste vältimiseks ning kindlustunde tagamiseks lennupileteid soetades kohe osta ka reisikindlustus koos reisitõrke lisakaitsega.

Küsimuste tekkimisel ning abi saamiseks soovitame pöörduda oma reisikorraldaja või lennufirma poole ning järgida täpselt antud juhiseid. Kindlustusega seotud küsimuste puhul saab infot oma reisikindlustuse pakkujalt.

Värskemate tormiuudistega saad end kursis hoida, jälgides CNNi Sandy-teemalist erilehte.

 

Kommentaarid: