Kuhu suveks põrutada?

09.05.2018
Külliki Malken, Estraveli tootjasuhete juht

Eesti suveilmad on heitlikud, kuid Euroopa lõunaosa pakatab alati päikesest, meelitades lisaks imeliste vaatamisväärsuste ja sooja mereveega. Estraveli abiga jõuad paljudesse kuumadesse sihtkohtadesse Tallinnast suisa otselennuga – vali ainult sihtpunkt välja!

Mallorca (Hispaania)

Parim aeg reisimiseks: mai–oktoober. Kõrghooaeg saarel on juulist augustini, mil temperatuur tõuseb kuni +30 °C-ni, kuid hea pikendada suve septembris, kui vesi ja õhk on u +25 °C.
Kellele: pered, noored, eakad, matkajad. Vali sobiv kuurort!
Põnevad kohad: Draakonikoopad – võimsad stalaktiidi-stalagmiidikoopad, kus on ka Euroopa üks suurim maa-alune järv. Imeilus mägiküla Valldemossa ning sealne rannikuala Valldemossa – Deià – Soller – Sa Calobra; kitsarööpaline mägiraudtee Palmast Sollerini. Marineland – suur mere- ja troopikateemaline park, kus toimuvad delfiinide, merelõvide ja papagoide sõud, lisaks on siin troopiliste kalade, haide ja pingviinidega akvaarium ning roomajate ja sisalikega troopikamaja.
Rannad: Mallorcal on üle 40 sinilipuga pärjatud ranna. Mõned tuntumad ja kiidetumad on Cala Formentor, Portals Nous ja Camp de Mar.
Hinnad: eine restoranis keskmiselt 11 €, importõlu (0,33 l) 2,50 €, kohalik õlu (0,5 l) 2,75 €, vesi (0,33 l) 1,48 €, banaanid (1 kg) 1,70 €.
Nõuanne: lastega peredele on mõnus ja hubane kuurort Santa Ponsa, noortele pidutsejatele Magaluf. Kuna loodus on kaunis, rendi kindlasti auto ning sõida saarel ringi.

Hania ja Rethymno (Kreeta, Kreeka)

Parim aeg reisimiseks: maist septembrini, mil õhusooja on sõltuvalt kuust vahemikus 20–30 °C. Eestist saab otselendudega Kreetale aprilli lõpust oktoobri lõpuni.
Kellele: pered, noored, paarid, pulmareisijad, spordisõbrad.
Põnevad kohad: Rethymno ja Hania kaunid vanalinnad ning sadamad. Samaaria mäekuru, mis on Euroopa üks pikemaid ning väidetavalt ka üks kauneimaid. Knossose palee – Euroopa kultuuri hälliks peetava Minose tsivilisatsiooni au ja uhkus. Vai rand – kookospalmid, valge liiv ja kristalselt läbipaistev vesi. See on ainuke rand Euroopas, kus kasvab üle 5000 palmi.
Kreetalt on võimalik teha reise ka teistele Kreeka saartele nagu Spinalonga, Santorini jt.
Rannad: Hania ja Plataniase vahel asuvad kohalike seas armastatud Glarose ja Agioi Apostoloi rannad. Kreeta lääneosa parimad rannad on Falassarnas ning Elafonissi.
Hinnad: eine restoranis keskmiselt 10 €, importõlu (0,33 l) 4 €, kohalik õlu (0,5 l) 3 €, vesi (0,33 l) 0,50 €, banaanid (1 kg) 1,70 €.
Nõuanne: Kreetal tasub jätta endale aega ringi liikumiseks ning kohalikes restoranides einestamiseks, et saada osa maitsvast Kreeka köögist ning sõbrustada külalislahkete saareelanikega.

Montenegro

Parim aeg reisimiseks: kõrghooaeg on juulis-augustis, kui õhutemperatuur ulatub üle +30 °C, seega tasuks riiki külastada pigem mais-juunis või septembris-oktoobris.
Kellele: pered, paarid, üksikreisijad, looduse- ja rannanautlejatele.
Põnevad kohad: Kotori laht – erilised vaated sellele helesinise peegelsileda veega fjordile avanevad Lovceni rahvuspargi järskudelt mäenõlvadelt. Imeilus tee laskub serpentiinina loogeldes Njegušist Kotori linnakesse. Tara jõe kanjon, mis on Euroopa suurim (sügavus 1300 m ja pikkus 82 km) ning mille eriliseks tõmbenumbriks on hiiglaslik viievõlviline betoonsild. Herzeg Novi – pideva päikesepaiste, lopsaka roheluse, armsa vanalinna ja arvukate trepiastmetega linn.
Rannad: Sveti Stefan, Becici, Mogren (Budva), Lucice (Petrovac), Jaz Beach. Osad rannad on liivarannad ja osad kiviklibused.
Hinnad (Budvas): eine restoranis keskmiselt 6 €, importõlu (0,33 l) 2 €, kohalik õlu (0,5 l) 2 €, vesi (0,33 l) 1 €, banaanid (1 kg) 1,27 €.
Nõuanne: kuna Montenegros on äärmiselt palju silmailu ja fantastiline loodus, tasub kindlasti kuurordist välja minna. Kuna riik ei ole suur (Eestist rohkem kui kolm korda väiksem), jõuab üle vaadata nii kanjonid, mäed kui ka keskaegsed linnad jt vaatamisväärsused.

Ohrid, Makedoonia

Parim aeg reisimiseks: mõnusalt suvine on maist kuni septembrini. Otselennud Tallinnast toimuvad 1. juunist kuni 14. septembrini, mil õhutemperatuur ulatub kuni +30 °C-ni.
Kellele: pered, noored, üksikreisijad.
Põnevad kohad: Ohridis on armas ja romantiline Unesco maailmapärandisse kuuluv vanalinn, mis asub otse järve kaldal. Tsaar Samuili kindlus, mis on Ohridi mäetipule linna kaitseks ehitatud 3 km pikkune ja 16 m kõrgune kindlus. Tänapäeva kindluse tornidest on 18 ja väravatest 4 originaalid – kaunis vaade üle kogu linna. Sveti Naumi klooster asub Ohridist 26 km kaugusel Albaania piiri lähedal. Galicica looduspark, kust avaneb kaunis vaade allolevale Ohridi järvele.
Rannad: parimad ja pikimad rannaribad on Ohridi järve lõunaosas paiknevad Ljubanista ja Gradiste. Sveti Naumi poole viiva tee ääres on mitu pisikest rannasoppi. Populaarseimad rannad on kiviklibused Cuba Libre ja Kadmo, mis paiknevad Ohridi keskusest pisut väljas.
Hinnad: eine restoranis keskmiselt 3,25 €, importõlu (0,33 l) 1,38 €, kohalik õlu (0,5 l) 1,30 €, vesi (0,33 l) 0,54 €, banaanid (1 kg) 0,92 €.
Nõuanne: hea võimalus ära käia ka Albaanias, sest Albaania pealinn Tirana jääb vaid 135 km kaugusele.

Barcelona rannik (Hispaania)

Parim aeg reisimiseks: mai lõpust oktoobrini. Otselennud Tallinnast toimuvad mai algusest kuni juuni lõpuni.
Kellele: pered, noored, üksikreisijad, paarid.
Põnevad kohad: 580 km pikkusel rannikul asuvad kuulsaimad turismipiirkonnad Costa Brava, Costa de Barcelona-Maresme ja Costa Daurada. Siin on maaliline ja vahelduv maastik, keskaegse õhustikuga linnad ning ka Euroopa üks kaunimaid linnu Barcelona. Montserrat – u 50 km Barcelonast kõrgub 1236 m kõrgune „sakiline mägi“ (mont serrat), mis on koduks Kataloonia kõige pühamale paigale – tänapäevani tegutsevale Montserrati kloostrile. Figueres – Salvador Dali sünnilinn. Tarragona – Hispaania üks vanimaid linnu, kus on näha Vana-Rooma aegsete ehitiste varemeid.
Rannad: rannikul on mitu ilusat liivaranda ja rannasoppi. Vesi on selge ja puhas.
Hinnad (Barcelonas): eine restoranis keskmiselt 10 €, importõlu (0,33 l) 3 €, kohalik õlu (0,5 l) 3 €, vesi (0,33 l) 1,11 €, banaanid (1 kg) 1,71 €.
Nõuanne: Costa Daurada rannikuala eeliseks on kaunid kuldkollased liivarannad, kus meri läheb sügavaks järk-järgult, mistõttu sobib eriti hästi lastega peredele. Costa Dauradas on alati ka soojem ning vähem vihmane ja pilvine kui Kataloonia põhjaosas Costa Bravas.

Costa del Sol (Hispaania)

Parim aeg reisimiseks: pehme kliima aasta läbi, kuid maist oktoobrini üle +20 °C, küündides suvekuudel +30 °C-ni. Otselennud Tallinnast oktoobris 2018.
Kellele: pered, noored, üksikreisijad, golfi- ja tennisesõbrad, matkajad jt akiivsed inimesed. Põnevad kohad: Ronda – ligi 800 m kõrgusel mägedes kuristiku nõlval asuv väike armas linnake, kus on tänini säilinud möödunud sajandite ajaloohõng. Gibraltar ja Saint Michaeli koobas. Andaluusia pealinn Sevilla, kuhu tasub sõita autoga läbi Hispaania mägikülade. Granada – Hispaania üks ilusamaid linnu, mille peamiseks vaatamisväärsuseks on suurejooneline Alhambra palee.
Rannad: Torremolinoses ja Benalmadenas on 9 km pikkune lai, tumedama liivaga rand.
Nikki Beach on luksuslik rand Marbellas, kus käivad rannamõnusid nautimas rikkad ja kuulsad.
Nõuanne: ujuma minnes kanna ujumissusse, sest mere põhjas võib leiduda merisiilikuid, kohati ka merikuradi-nimelist mürgist kala. Fuengirolast leiavad golfisõbrad piirkonna parimad golfiväljakud ning lastele toovad lõbusaid hetki veekeskus ja loomapark.
Lamamistoolid ja päevavarjud on rannas tasulised, u 4–6 € päev.

Malta saarestik

Parim aeg reisimiseks: maist oktoobrini. Otselennud Tallinnast 1. juunist 6. juulini 2018.
Kellele: pered, noored, üksikreisijad.
Põnevad kohad: Malta pealinn Valletta – kindluslinn, kus on tohutult erinevaid vaatamisväärsusi. Gozo saar – seal on Maltast väga erinev loodus, Ġgantija tempel ja mitmed kindlused. Popeye Village – „Popeye“ filmiks ehitatud võtteplats, mis on nüüd avatud turistidele, mitmed atraktsioonid on seal ka lastele.
Malta tõenäoliselt kõige populaarsem külastuskoht on Sinine laguun, mis asub kõige väiksema Malta saare Comino lääneosas. Saarel elab alaliselt vaid neli inimest, seal asub üks hotell, väike kirik ning vaatetorn.
Rannad: saare suurim liivarand on Mellieħa Bay, mis tänu laugele rannajoonele ning puhtale ja madalale mereveele on populaarseim peatuspaik, mis sobib eriti lastega peredele. Għajn Tuffieħa – kaunid vaated merele keset loodust.
Hinnad: eine restoranis keskmiselt 12 €, importõlu (0,33 l) 2,80 €, kohalik õlu (0,5 l) 2,50 €, vesi (0,33 l) 1 €, banaanid (1 kg) 1,20 €.
Nõuanne: Malta reisi puhul on tegemist kombineeritud ranna- ja linnapuhkusega. Põhja-Maltal on rohkem liivarandu, Valletta lähedal ööelu ja võimalused ostlemiseks, Lõuna-Malta trumpideks on autentsed kalurikülad ning vähem turismi. Saartel leidub palju tegevusi ka lastele.

Korfu saar

Parim aeg reisimiseks: maist oktoobrini on temperatuurid mõnusalt suvised ehk 20–30 soojakraadi. Otselennud Tallinnast mai lõpust kuni oktoobri lõpuni.
Kellele: pered, noored, üksikreisijad, paarid.
Põnevad kohad: Korfu linn, mis arhitektuurilt meenutab pigem Veneetsiat kui Kreeka linnu. Angelokastro kindlus, mida nimetatakse ka Ingli lossiks; see on üks tähtsamatest bütsantsiajastu kindlustest kogu Kreekas. Butrinti antiiklinn, mis on kantud UNESCO kultuuripärandi nimekirja ja asub kõigest 25-minutilise praamisõidu kaugusel asuvas Albaanias.
Rannad: Joonia mere saarte parimaks liivarannaks peetakse Agios Stefanose randa Korfu loodeosas; lääneosas paikneb liivane Glyfada rand. Gouvia ja Dassia rannad on kitsad ning liiva-kiviklibusegused.
Hinnad: eine restoranis keskmiselt 12 €, importõlu (0,33 l) 3 €, kohalik õlu (0,5 l) 4 €, vesi (0,33 l) 0,58 €, banaanid (1 kg) 1,25 €.
Nõuanne: saarel on suur valik erinevaid randu: liivaseid ja kiviseid, laiemaid ja kitsamaid – leidke endale oma. Osa rannasoppe on ligipääsetavad ainult merelt. Saare põhjaosa paikneb praktiliselt vastu Albaaniat, nii et sealgi tasub ära käia.

Küpros

Parim aeg reisimiseks: turismihooaeg aprillist oktoobrini. Otselennud Tallinnast mais ning septembrist kuni oktoobri lõpuni. Kuumalaine tõttu tasuks vältida juulit ja augustit.
Kellele: pered, noored, üksikreisijad, paarid.
Põnevad kohad: Paphos, mis on arheoloogiliselt Küprose kõige olulisem piirkond; seal asub ka kuulus maa-alustesse koobastesse rajatud ja sammastega kaunistatud siseaiaga kuningate hauakamber. Troodose mäemassiiv – saare üks kaunimaid looduslikke piirkondi, kus on seedripuusalud, armsad mägikülad ja matkarajad. Lefkara mägiküla, mis on kuulus pitside poolest – isegi Leonardo da Vinci külastas Lefkarat, et osta Kreeka pitsi Milaano katedraali altari kaunistamiseks.
Rannad: Aphrodite rand Paphoses, kus legendi järgi sündis armastusjumalanna merevahust. Ilusa valge liivaga Nissi rand Ayia Napas. Üks lastega perede lemmik on Coral Bay liivarand, kus saab suvekuudel tegeleda erinevate veespordialadega.
Hinnad: eine restoranis keskmiselt 10 €, importõlu (0,33 l) 2,80 €, kohalik õlu (0,5 l) 3 €, vesi (0,33 l) 0,81 €, banaanid (1 kg) 1,33 €.
Nõuanne: sõitke väikestesse mägiküladesse, mille kitsastel külatänavatel ning kohvikutes võib kohata külalislahkeid kohalikke, kellega juttu vestelda. Lastega peredele leidub Küprosel mitmeid veeparke nagu Fassouri Watermania, Aphrodite veepark ning Agia Napa veepark, mida peetakse lausa suurimaks temaatiliseks veepargiks Euroopas.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: