10 teaduslikku fakti reisimise kohta

22.01.2019
Allikas: 203 Travel Challenges

1. Ajavahega harjuda on raskem, kui reisid läänest itta. Uuringus leiti, et põhjuseks on see, et meie tavapärane une-ärkveloleku tsükkel on pisut pikem kui 24 tundi. Läänest itta reisides kaotame ajas, vastupidi liikudes aga võidame, mistõttu on ajul ajavahega kergem harjuda.

2. Inimaju on kohastunud uudsust mäletama. Kui tahad, et reis tuleks eriti meeldejääv, tee midagi harukordset, tavapäratut. Võta ette snorgeldamine, matka mägedes, söö toitu, mida pole varem iialgi proovinud vms.

3. Kui kohtad reisil uusi inimesi, unustad nende nimed tõenäoliselt üsna kiiresti. See tuleb sinu aju keskendumisest esmamulje loomisele, mistõttu ebaoluline (nt mälu) hägustub pisut. Sunni oma hallainet takka – kui keegi ütleb oma nime, korda seda. „Oh, Antonio, kui tore, et sa nii väikese raha eest viid mind delfiine vaatlema!“

4. Õnnetunne tekib, kui kulutad raha pigem kogemuse saamisele kui materiaalsetele asjadele. Kogemused loovad ootusärevust ja ilusaid mälestusi. Enamasti iseloomustab reisil saadud kogemust lühidus ja teravus, mistõttu pole su ajul aega harjuda ega lasta sel tavaliseks muutuda, nagu juhtub asjadega (ostad ja varsti tüdined, kas pole?).

5. 2010. aastal avastati, et mitte üksnes reis ise ei tee õnnelikuks, vaid ka selle kavandamine ja ootamine. Näiteks kui reis oli stressirikas, tekitab kojujõudmine sama õnnetaseme, nagu on inimesel, kes ei käinud kusagil ära. Küll aga tõstavad õnnetaseme kõrgele reisi planeerimine ja ootusärevus.

6. Ära loe puhkuse ajal töömeile! Ühe uuringu järgi muudab töökirjade lappamine kogu puhkuse vähem mäletamisväärseks. Kui keskendud muule kui nautimisele, mida sul ongi siis mäletada?

7. Puhkamisviis viitab su iseloomule. Introverdid valivad suurema tõenäosusega puhkuse mägedes ja rahvahulkadest eemal, ekstraverte tõmbavad rannad ja linnad. Aga vahelduseks võiks oma karakterit ka veidi üllatada, eks?

8. On tehtud uuring, et leida maailma õnnelikum keel ehk keel, kus on kõige rohkem positiivseid sõnu. Selle järgi on kõige rõõmsamad keeled hispaania ja portugali oma – päikeseriikide võlu. Kuid esiviisikusse pääsesid ka inglise, indoneesia ja prantsuse keel.

9. Tahad ekstreemset seiklust, kuid julgusest jääb vajaka? Uuringud näitavad, et ekstremistidega sõbrunemine hakkab endalegi külge. Leia uus sõber surfarite klubist ja ilmselt murrad varsti Tenerifel laineid nagu vana kala.

10. Liiga tihe lendamine tõstab kaalu. Suurimas riskigrupis on ärireisijad, kes viibivad lennukis rohkem kui 21 päeva kuus.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: