Töö ja puhkuse kombineerimine samal reisil – parim viis raha kokku hoida ja silmaringi laiendada

27.03.2018
Mauri

Täpselt mingiks ürituseks ajastatud tööreisid kipuvad olema kallid ja stressirohked. Enamike reisiteenuste pakkujate hinnastamisskeemid on välja töötatud selliselt, et teenida võimalikult suurt tulu nädalasisestelt lühikestelt ärireisidelt. Õnneks on lihtne viis kulusid kokku hoida ja samas reisi inimese jaoks meeldivamaks muuta.

Viimasel hetkel ostetud lühikese sihtkohas viibimisega kiired lennuühendused tippaegadel võivad olla oluliselt kallimad mitmete (pikema ooteajaga) ümberistumistega ja pikema kohalolekuga lendudest.
Lühike autorent nädala sees maksab sageli ka absoluutsummas rohkem (rääkimata juba hinnast ühe päeva kohta) kui nädalavahetust hõlmav leping. Samuti võib majutusasutusse kauemaks jäämine oluliselt langetada hinda ühe öö kohta, kuna paljudes paikades maksab tuba nädalavahetusel vähem ja teatud päevade arvust alates võidakse pakkuda ka tasuta öid.
Lisaks suuremale rahakulule kaasneb standardse tööreisiga tavaliselt ka suurem stress. Hommikune kohalejõudmine sihtkohta ja sealt õhtune äratulek tähendab Eesti geograafilist asendit arvestades halvemal juhul kahte magamata ööd – hommikused lennud väljuvad Tallinnast kl 6 paiku ja õhtused saabuvad kesköö paiku, lennujaamas soovitatakse olla 2h varem ning kodu ja lennujaama vaheliseks transpordiks kulub ka aega (eriti kui elada väljaspool Tallinna).
Täpselt ürituse alguseks planeeritud kiired ühendused ei jäta vähimagi tõrke korral lennukite plaanipärases väljumises ühtegi varuvarianti ja tippaegadel on nii lennujaamad kui lennukid rahvarohked, st järjekorrad pikemad ja personaalset ruumi vähem.
Kõik eelnev võib negatiivselt mõjutada inimese töövõimet, aga töötegemine peaks ju olema tööreisi põhiliseks eesmärgiks.

Õnneks on lihtne viis kulusid kokku hoida ja samas reisi inimese jaoks meeldivamaks muuta.
Vaja läheb vaid kolme komponenti – veidi enam aega (nii reisi etteplaneerimiseks kui reisil olekuks), veidi fantaasiat ja veidi professionaalset nõustamist (viimasega saab Estravel meeleldi abiks olla).

Inglisekeelse termini „bleisure“ (business + leisure) all mõistetakse töö ja puhkuse kombineerimist ühe reisi raames.

Ideaaljuhul:
– on see odavam ainult puhtast tööreisist (ja üsna kindlasti odavam eraldi tööreisist + eraldi puhkusereisist);
– kulutab vähem aega kui 2 eraldi reisi (ja jätab väiksema ökoloogilise jalajälje);
– kindlustab töötaja parema motivatsiooni ja väiksema stressi töökohustuste täitmisel.

Bleisure-reise võib jaotada kolmeks erinevaks liigiks:

1) Pikem viibimimine siht- või transiitlinnas
See on kõige lihtsam ja enimkasutatud variant lennupileti maksumuse vähendamiseks. Sõltuvalt lennufirma poliitikast võib hinnavahe olla märkimisväärne ja katta ka võimalike hotelli lisaööde maksumuse.

2) Kaaslas(t)e reisile kaasa võtmine
Kokkuhoiuvõimalus tuleneb siin eelkõige hotellimajutuselt ja autorendilt. Enamasti pole hotelli hinnas vahet, kas toas majutub üks või kaks inimest. Tihti saavad samas toas täiendava lisatasuta öömaja veel näiteks alaealised lapsed. Autorendifirmat ei huvita aga hoopiski, keda või mida rentija neljale kuni kuuele tühjale istmele paigutab.
Ka lendude puhul võib vahel mitu koosreisijat teatud soodustust saada. Seda küll enamasti pikemate reiside ja äriklassi puhul.

3) Täiendava(te) sihtkoh(t)a(de) lisamine reisile.
Siin on võimalused kõige laialdasemaks fantaasialennuks. Eriti kui tööreis on ajaliselt lühike, aga selle sihtkoht kaugel. Ent isegi lähedal asuva sihtkoha puhul võib teatud variante olla. Ühe reisi raames mitme sihtkoha külastamine on kohe päris kindlasti soodsam kui kõigis neis eraldi reisidega käimine. Kuid see võib olla ka odavam ainult ühe sihtkohaga piirdumisest!
Juba vaid ühepäevase Helsingi tööreisi lennupilet võib olla kallim kui peale Helsingis vajaliku päeva veetmist näiteks nädalavahetuseks Lõuna-Euroopasse edasilendamine ja sealt hiljem koju tagasi tulek! Rääkimata juba näiteks mõnepäevasest tööreisist Põhja-Ameerikasse, mille puhul võib edasilendamine Lõuna-Ameerikasse või Kariibi Mere saartele lendude hinda juba kordades alandada.

Kas Sina oled juba bleisure-reisi proovinud?
Küsi meilt nõuandeid järgmist tööreisi planeerides.

Loo autor: Mauri Saarend, Estraveli lennupiletite ja reisikindlustuse müügidirektor

Kommentaarid: