Supertorm Sandy mõjutab paljusid lennureisijaid

29.10.2012
Anu Vane

Seoses USA Idarannikut tabanud tormiga Sandy võivad lähiajal ära jääda paljud lennud. See puudutab järgmiste linnade lennujaamu: Boston, Buffalo, Baltimore, Charlottesville, Charleston, Washington, New York, Greensboro/High Point, Westchester County, Philadelphia, Harrisburg, Norfolk, Pittsburgh, Raleigh/Durham, Richmond, Rochester, Syracuse, Watertown, Windsor Locks (Springfield, Hartford).

Supertorm Sandy. Foto: CNN

Supertorm Sandy jätab ära palju lende. Foto: CNN

Kui Sinu lend on orkaanist mõjutatud, peaksid pöörduma Sulle pileti müünud reisibüroo poole. Enamasti lubavad lennufirmad reisijaid ümber broneerida hilisemaks kuupäevaks sama teenindusklassi piires.

Euroopa lennufirmade kliendid, kes koju ei pääse, võivad kohapeal nõuda EÜ määrusele 261/2004 viidates hoolitsust majutuse ja söögi näol või vähemalt vastavad kviitungid alles hoida ja nõude tagantjärele esitada.

Et reisikindlustus kehtiks, peab reeglina olema ostetud looduskatastroofi lisakaitse. Samas ERGO kindlustus on juba teada andnud, et hüvitab Sandy tõttu tekkinud võimalikud reisitõrked neil klientidel, kelle reisitõrkekindlustus jõustus hiljemalt 27. oktoobril.

Kliendid, kes soovivad lähipäevadel USAsse sõita ja tahavad varem ostetud piletile lisaks kindlustust sõlmida, peavad teadma, et neile tormi tõttu tekkinud kulusid ei hüvitata. Kliendid, kes ostavad reisi samal ajal reisitõrkekindlustusega, on jätkuvalt kaitstud võimalike tõrgete eest.

Täiendatud 31.10.2012 kl 09.0: IF kindlustuse teatel hüvitab selts reisitõrkega seotud mõistlikud lisakulud  inimestele, kes praegusel hetkel on orkaan Sandy tõttu USAs ega saa koju pöörduda. Kulud hüvitatakse neile klientidele, kelle reisitõrkekindlustus jõustus hiljemalt 27. oktoobril.

Reisikindlustuse kliendid, kes asuvad kriisipiirkonnas USAs, peaksid eelkõige jälgima kohalikku meediat ja täitma päästeteenistuse korraldusi. Parimaks  võimalikuks tagasipöördumiseks kodumaale tegema koostööd reisikorraldajaga või kohalike ametivõimudega.  Enamik lennudfirmasid pakub oma kulul asendusreise ja nt Euroopa lennufirmad peavad hüvitama ka majutuskulud. If hüvitab need lisakulud (täiendavad piletid, majutus vms), mida ei kompenseeri mingi põhjusel lennufirma. Klient peab alles hoidma kõik arved ja Eestisse tagasi jõudes esitada need kindlustusseltsile

Inimesed, kes plaanivad reisi USAsse ja nende reis on orkaanist mõjutatud, peaksid pöörduma pileti müünud reisikorraldaja või reisibüroo poole leidamaks  lahendusi reisi edaslükkamiseks või muutmiseks, et vähendada võimalikke kulusid. Hüvitist ärajäänud reisi või täiendavate kulude tekkimise eest If ei hüvita

If soovitab tungivalt lähiajal mitte reisida kriisipiirkondadesse!

Täiendatud 30.10.2012 kl 15.00:  Ameerika Ühendriikide idarannikul möllav torm mõjutab ka kümnete eestlaste reisiplaane, kõige rohkem põhjustavad probleeme häired lennuliikluses.  “Teisipäeva lõunase seisuga oleme abistanud või nõustanud umbes 25 klienti, kes on meie kaudu juba reisinud kriisipiirkonda või sinna minemas. Kokku on sel nädalal meie käest USA idarannikule lendamiseks pileteid ostnud umbes 50 inimest,” ütles Estraveli lennupiletite müügi direktor Mauri Saarend.

“Kõige rohkem ongi muresid lennupiletitega, sest paljud tormi teele jäävad lennujaamad on suletud ning hetkel ei ole täpselt teada, mis ajani need suletuks jäävad. Suurematest lennujaamadest on New Yorgi lennud tühistatud vähemalt teisipäeva õhtuni (Eesti aja järgi). Bostonisse ja Washingtoni lubab mõni lennufirma täna juba lennata, aga mitte kõik,” märkis Saarend.

Inimestel, kelle lend on orkaanist mõjutatud, kuid kes pole veel reisile asunud, soovitab Estravel pöörduda pileti müünud reisibüroo või lennufirma poole. Kes on juba USA-s, siis nende pileti ümbervormistamise eest peaks hoolitsema lennufirma. ”Kuigi lennufirmad reeglina lubavad klientidel oma pileteid ümber broneerida hilisematele lendudele, napib lähipäevadeks vabu kohti. Estravelis tegelemegi hetkel kõige aktiivsemalt meie klientidele alternatiivsete lennuvõimaluste otsimisega,” rääkis Saarend.

Tormiuudistega saad end kursis hoida, jälgides näiteks CNNi Sandy-teemalist erilehte.

________________________
Foto: CNN

Kommentaarid: