Marge ja Lisette muljed Ahvenamaa lõikuspeo kruiisilt

Estraveli e-äri vanemspetsialist Marge Alber ja 24/7 Tellimiskeskuse nooremreisikonsultant Lisette Põlgast käisid nautimas Viking Line’i poolt korraldatud Ahvenamaa lõikuspeo erikruiisi.
Meil oli rõõm osaleda Viking Line’i Ahvenamaa kruiisil eelmisel septembril. Ahvenamaa erikruiisi korraldatakse igal aastal ja tegemist on väga populaarse üritusega nii Eesti kui ka Soome inimeste seas. Ka sel aastal oli laev praktiliselt välja müüdud. Eriti mugav on sõidugraafik, sest laev väljub reede õhtul ja jõuab tagasi Tallinnasse pühapäeva hommikul. Seega mõnus variant nädalavahetuse reisiks.
Laevasõit Viking Gabriellal oli meeldiv ja kulges üsna kiiresti. Õhtustasime nii minnes kui ka sealt tagasi tulles laeva a’la carte restoranis. Menüü oli hooajaline ja toidud maitsesid imehästi. Meelelahutuseks esines laeval bänd, mis oli väga tore, kuna esitasid palju praegusel ajal tuntud popplaule ja ka vanemaid lugusid. Kes soovis, sai minna ka karaoket laulma või siis šoppama, kuna pood oli avatud lausa kella 23-ni.
Hommikusöök oli a’la carte restoranis – premium hommikusöök, mille puhul pakutakse tervituseks pokaal vahuvein ja võimalik on tellida eraldi menüüst kohvijooke ja sooja toitu. Marienhamni sadamas ootasid juba bussid, et viia külalisi erinevatesse taludesse “Lõikuspeole”.
“Skördefest” ehk “Lõikuspidu” on traditsiooniline Ahvenamaa avatud talude päev. Ka meid viis buss mitmesse tallu. Bussis ootas meid giid, kes rääkis Ahvenamaa ajaloost ning kohalikust elust-olust. Giid oli super – oskas rääkida põnevaid lugusid ning vastata kõikidele küsimustele. Kõik talud olid omanäolised ning väga ilusasti kaunistatud sügislilledega, kõrvitsate ja õuntega. Just õunad on Ahvenamaa uhkus, kuna enamus Soome õuntest kasvatatakse seal.
Taludes sai näha erinevaid koduloomi, maitsta kohalikku toitu, osta erinevaid hoidiseid, käsitöötooteid, leiba, juustu, jne. Väga maitsev oli Mattas Gårdsmejeri grilljuust, mida ostsime ka koju kaasa. Lisaks taludele käisime ka peamised vaatamisväärsused läbi – Bomarsundi kindluse asukohas, Kastelholmi kindluse varemetes ja Jan Karlsgårdeni vabaõhumuuseumis, mille lähedal on Alandi džinnivabrik ja kuulsa Soome koka Michael Björklundi restoran “Smakbyn”. Külastasime veel Open Water Brewery pruulikoda, kust sai kaasa osta käsitööõlut ja maitsta head tänavatoitu.
Pärast pikka päeva suundusime tagasi laeva. Laevas õhtustasime taas sealses a’la carte restoranis, kus oli menüüs eelroaks siiakala, pearoaks põhjapõdra sisefilee ja magustoiduks traditsiooniline Ahvenamaa pannkook.
Pärast õhtusööki veetsime veel mõnusalt aega Club Mar’is, kus esines sama bänd, kes eelmisel õhtulgi. Järgmisel hommikul jõudsime tagasi Tallinnasse.
Oli väga tore sügisene kruiis Ahvenamaale! Meile väga meeldis ja kindlasti tahaksime tagasi minna, et veel ka omal käel saart avastada. Kohti, kus matkata ja nautida mitmekülgset loodust, on küllaga!
Teemad