Nädalavahetus Lätis – lõputult tegevust

31.05.2018
Airi Ilisson-Cruz

Naabervabariik Läti tähistab tänavu samuti 100. juubelit. Lätisse tasub minna: see on lähedal, hinnad on mõistlikud ning riik õitseb. Kaunid muuseumid ja kontserdimajad või lihtsalt mõnus, veidi Eestit meenutav ja samas rahvusvaheline õhustik on väärt avastamist.

Kui Riia bussijaama kõrval hommikusel turul Eesti keskmisest hinnast ligi poole võrra soodsamaid pähkleid ja muud paremat soetan, mainib turumüüja kohe, et viimasel ajal on tal kole palju eestlastest kliente. „Hinnad kallid, jah?“ küsib ta kaasatundlikult ja pakib mulle kohe suurema koguse häid Läti juustusid kaasa.
Kuid ainult soodsamad hinnad Lätti ei tõmba, sealt leiab õige palju elamusi, mille pärast veel naabritele külla sõita.

Riia vanalinn

Riia vanalinn on täitumas üha uute butiikhotellidega. Näiteks asuvad kohe kõigi Riia vanalinna vaatamisväärsuste lähedal moekad viietärnihotellid nagu Pullman Riga Old Town (juba aastast 1979, kuid sisult ja välimuselt nagu eile valminud), äsja avatud ülimaitsekate detailidega butiikhotell Redstone Boutique ning samuti uus Hotel Relais le Chevalier, mille mitmekorruseline aatrium on peegelklaasist ning iga ruum sisustatud eri stiilis.
Riia vanalinn ei jää millegi poolest alla Tallinna vanalinnale ning tegemist seal jagub. Külasta näiteks moemuuseumi. Väga uhke on ka Riia ooperimaja, kus etenduvad nii kohalikud kui ka rahvusvahelised ooperi- ja balletietendused.
Vanalinn on täidetud erinevate restoranide ja söögikohtadega, kus elamusi jagub igale maitsele. Näiteks on läbini naturaalsed, kohalikud ja kohapeal toodetud toidud Valtera restoranis, põhjamaist menüüd võib nautida St. Petruse restoranis ja enne õhtust ooperietendust tasub kindlasti istuda Vabaduse monumendi ja ooperimaja vahel omapärases ja ilusas jõeäärses pargis asuvas Kolonade restoranis.

Riia vanalinn.

Riia lähistel

Kindlasti tasub läbi käia Riia mootorimuuseumist, kus on Baltimaade suurim ja mitmekesiseim antiikautode kollektsioon. Ka lastel ei hakka igav – hulgaliselt jagub interaktiivseid tegevusi ning alati võib jalga puhata nõukogude stiilis liinibussis, mis liigub läbi külavaheteede läti traditsioonilisse pulma. Moearmastajatel tasub läbi asuda Madara orgaanilise kosmeetika tehasest, kus põneva tuuri lõpuks saab ise endale meeldiva lõhnaga kreemi kokku segada.
Ärgem unustagem Riia teletorni, mis on Euroopa Liidu kõrgeim ehitis. Torn avati 1986. aastal ja on kõrguselt kolmas Euroopas (kõrgemad on Ostankino televisioonitorn ja Kiievi teletorn) ning 14. maailmas.
Jurmala veekeskust mäletad? Seal on vist küll vähemasti korra käinud iga eestlane. Torud on endiselt sama vahvad ja suvisel ajal saab ka väljas veemaailmas ringi paarutada.

Õitsev Sigulda

Koiva jõe kallastel laiuvast Siguldast on armsad lapsepõlvemälestused paljudel, olgu selleks köisraudtee, Sigulda lossid või suvine telkimine jõeäärsel põllul. Muide, õhutramm sõidab ka täna! Lisandunud on aga võimalus suisa üksi linnuna üle oru liuelda, kinnitatuna vaid kandekotiga köie külge, või sooritada benji-hüpet.
Tänane Sigulda areneb penikoormasaabastega. Näiteks on suveks plaanis käima panna elektrijalgrattad, millega on kerge kõrgendikest üles-alla kihutada. Müügil on ka 100-aastase kestusega kinkekaardid, mille eest saab nii süüa-juua kui ka meelelahutustest osa võtta – või kui ikka tõesti Lätti ei sattu, saab kinkekaardi järgmisele põlvele edasi pärandada.

Kultuuri- ja lossimaailm Võnnu

Vana hea Võnnu uhkustab eelkõige keskaegse lossiga. Võnnu uus loss on arhitektuuriliselt üks 18. sajandi mõisahärrade omanäolisematest eluasemetest Vidzemes, mis on ehitatud keskaegse lossi kaitserajatiste, torni ja värava kohale umbes 1761. aastal. Lossi juures jagub tegemist küllaga, alustades jalutuskäigust lossi ümber ning ringkäigust lossi sees. Ringkäigu jooksul saab tutvuda näiteks Läti vanima lipuga, millel särab nurgas päike. Läti lipu ajaloole pühendatud väljapanekul on kajastatud lipu saamislugu alates 13. sajandist. Lossis asub ka Läti esimene kohvisalong, mis valmis 1830ndatel aastatel.
Kuid lisaks lossile on Cesisel ehk Võnnul pakkuda nii mõndagi muud. Linnal on uhiuus uhke kontserdimaja ja iga aasta juulis peetakse seal rahvusvahelist kunstifestivali. Ka ööbimiskohtadest pole puudust. Soovitan näiteks äsja valminud ilusat, keset männimetsa asuvat hotelli Villa Santa, mille ümber laiuvad põnevad loodusrajad ja laudteed ning mille juures suviti korraldatakse kvaliteetkontserte. Miks mitte külastada ka Karlamuiza maahotelli, mille ajalugu ulatub 18. sajandisse. Kunagisse mõisahoonesse rajatud hotellist õhkub hubasust ja see asub sobivalt poolel teel Sigulda suunas.

Imeline rannariik

Suvise Läti puhul ei saa mitte kuidagi mööda randadest. Ja selleks ei pea Riiast üldse kaugele välja sõitma. Läti pealinna Riia ja kuurortlinna Jūrmala valge liivaga kaetud rannad on suvel täis elu ja energiat. Võta päikest, uju ja tee sporti Jūrmala rannas või sukeldu sealsamas lähedal linnaellu – naudi luksuslikku einet restoranides, pidutse või kuula suurepärases esituses tõsist muusikat Dzintari kontserdisaalis.
Jūrmala paikneb 26 kilomeetri pikkuselt Liivi lahe ääres. Pikal rannal võid valida kõige meeldivama puhkekoha – Jurmala linnakeskuses Majoris on rand täis päikest ja merelaineid nautivaid puhkajaid, Jomas iela restorane ja kõrtse ja gurmaane. Jūrmala kultuurielu epitsenter on aga Dzintari kontserdisaal. Kui otsid rahulikumat kohta, kus kuulata merelainete müha ja nautida romantilist meeleolu päikeseloojangu ajal, siis mine Jaunķemeri suunas.

Jurmala rand.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: