Perega suusareisile? Alusta Himoselt!

01.03.2019
Külliki Malken, Estraveli tootjasuhete juht

Kogu perega suusareisile sõitmine on ohtlik ja kallis? Algajatel pole mägedesse asja? Suusareisidega seotud müüte murrab Estraveli tootjasuhete juht Külliki Malken, kes armastab reisida ja suusatada koos pere kõige pisematega.

Sageli arvatakse, et suusareisid on kallis lõbu, kuhu algajatel ega lastel pole mõtet minna. Tõepoolest, alati ei ole otstarbekas kõrgmäestikesse sõita selleks, et alles seal esimest korda suusad alla panna. Sellegipoolest ei tasu mägesid peljata, sest igas korralikus suusakeskuses on instruktorid, kes vajadusel ka algajale esimesed näpunäited kätte annavad.

Kiiver pähe, suusad või lumelaud alla ja mäele!

Armastus Alpide vastu

Ma armastan Alpide aukartustäratavaid mägesid ja lummavat loodust nii suvel kui ka talvel. Korralik suusareis Alpidesse võiks kesta vähemalt nädala, et pikast reisist maksimumi võtta ja kõike täiega nautida. Sealgi leidub madalaid nõlvu, millel saavad harjutada algajad ja lapsed. Kogenenud mäesuusatajal või lumelauduril on aga lai valik erineva tasemega nõlvasid. Kuurordid pakuvad ka palju muid ajaveetmise võimalusi lisaks suusatamisele. Paraku on Alpi suusareisid võrdlemisi kallid, et seal sagedasti käia. Mida siis teha?

Lähim ja soodsaim suusakeskus

Perede jaoks ideaalne alternatiiv Alpidele on tegelikult väga lähedal – Soomes. Meie põhjanaabrite juures leidub mitmeid suusakeskusi, mille nõlvadel saab igaüks rahulikult mäesuusatamisega tutvuda, ka lapsed. Üks mu lemmikkohti, kuhu nüüd juba regulaarselt perega sõidame on Helsinkist vaid 200 km kaugusel asuv Himose suusakuurort. Sinna on mugav minna laeva ja oma autoga – mahub ära kogu pere ja koduloomad veel pealegi.

Lapsed õpivad mäest laskumise sageli selgeks kiiremini kui täiskasvanud.

Lõuna- ja Kesk-Soome parimate nõlvade poolest tuntud Himosel on korraliku külma talvega võimalik suusatada novembrist maini. Peamine hooaeg on siiski veidi lühem, sõltuvalt lumeoludest. Himose suureks plussiks on lai mägimajakeste valik – mökki’d asuvad lumistest nõlvadest vaid jalutuskäigu kaugusel. Himosel on kokku 23 nõlva eri taseme ja eelistustega sõitjatele. Keskuse päevapileti hind on 42 € täiskasvanule ja 26 € lapsele, pikal nädalavahetusel võib osta näiteks nelja päeva passi, mille hind on vastavalt 144 ja 88 €. Kohapeal on olemas nii algõppe kui ka varustuse laenamise või ostmise võimalus.

Just lähedus on Soome suusakeskuste ja ka minu lemmiku Himose suur eelis, sest sinna sõitmine ei ole kuigi aja- ega rahakulukas. Seetõttu on see paras võimalus neile, kes ekstreemsusi ei otsigi. Lisaks suusatamisele saab seal sõita ka tuubirajal, uisutada, kelgutada, matkata, sõita lumesaani, mootorsaani või kelgurakendiga ning maratoniks treenida pikkadel murdmaaradadel.

Peremees hubases majakeses

Soome suusakuurortides leiab eestlane omale majutuseks meelepärased majakesed koos isikliku saunaga, kus pärast suusatamist või matkamist mõnusalt aega veeta. Majad on kaasaegsed ja mugavad ning erineva suurusega; mõni on mõeldud vaid väikesele perele, teine mahutab aga suurema sõpruskonna või kollektiivi (15–16 inimest).
Soome suusakeskustes korraldatakse ka erinevaid meeskonnaüritusi. Seega miks mitte kasutada võimalust ühendada töö suusapuhkusega ja veeta kolleegidega mõnusasti aega.

Broneeri võimalusel majutus alati mäele võimalikult lähedale, et suusatama minekuks ei peaks eraldi transporti kasutama. Lääne-Himosel on väga meeldivaid suusamaju suusaliftist ja nõlvadest vaid 100 meetri kaugusel. Lääne-Himos on alati ka kindlam valik, sest väljaspool hooaega ja nädala keskel on Põhja-Himose rajad suletud.

Arvesta ka ilmaoludega. Põhja-Soome keskustes on enamasti rohkem lund kui Eestis, kuid Helsingi lähedal asuvatel nõlvadel ja ka Himosel tuleb arvestada, et ilmaolud on üsna sarnased Tallinnale ja soojakraadidega üldjuhul kunstlund juurde toota ei saa.

Kuidas suusareisi korraldada?

Kõige lihtsam on muidugi pöörduda reisikonsultandi poole, kes paneb mugavalt kogu reisi üksikasjad paika, broneerib piletid ja majutuse ning jagab asjalikke nõuandeid. Kui on huvi minna Helsingist kaugemale ja näha ka Põhja-Soomet, tasub aja säästmiseks reisida lennukiga.

Muretsed oma oskuste pärast? Ära muretse! Himosel ja pea igas suusakuurordis saab omale vastavalt vajadusele võtta individuaalse suusainstruktori või tellida grupikoolituse. Eraldi suusatunde korraldatakse lastele, kusjuures lapsed õpivad mäest laskumise sageli selgeks kiiremini kui täiskasvanud. Ja kui esimene sissejuhatav tund on läbitud, polegi muud, kui kiiver pähe, suusad või lumelaud alla ja mäele! Naudi vaadet ja sõitu!

Fotod: erakogu

Kommentaarid: