10 soovitust: NEW YORK

22.11.2016
Diana Lotus

New York koosneb mitmest linnajaost: Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island ja Manhattan. Turisti jaoks on New York aga Manhattan – saar, mille laius on keskeltläbi 3,7 km ja pikkus natuke alla 22 km.

algus

New Yorki tutvustab raamatu “Minu New York” autor Diana Lotus.

Tuleb valmis olla lakkamatuks helifooniks, kus segunevad liiklusmüra, sireenid, hõiked, teeparandus, ehitustärin ja maa alt kostuv metroovõrgustiku katkematu kolin, ning sulama kokku tohutu inimmassiga, mis sinust mööda voolab. Kui vaim on selleks valmis, jagub vaatamist küll ja küll.

1 . Times Square on kaubanduse ja Broadway meelelahutuskvartalite sõlmpunkt Seitsmendal avenüül. Kohalikud püüavad seda kvartalit vältida igal võimalusel, kuid turistina on kindlasti põnev jälgida hiiglaslikelt ekraanidelt otseülekandeid suurtest telejaamadest, mille stuudiote suured klaasseinad on tänavale avatud. Siin saab osta õhtustele etendusetele allahindlusega pileteid, kohata veidrikke, kes üle kogu Ameerika ja ka maailma on tulnud siia oma oskusi näitama, ja einestada mõnes klassikalises ameerika diner’is, kus on palju rahvast ja rammusad portsud. Eriti tore on siin jalutada õhtusel ajal, kui kõik reklaamtuled oma täies hiilguses hullumeelset vaatemängu pakuvad.

 Times Square

Kummaliselt tühi Times Square – see on võimalik vaid kell neli hommikul.

2. Theatre District. Times Square’il näoga põhja poole ehk tänavanumbrite suurenemise poole seistes jäävad vasakule ehk Westi kümned teatrid, kus etendatakse kuulsaid muusikale ja draamaetendusi tuntud tähtede osalusel, sealt leiab mitmeid kobarkinosid ja kontsertsaale. Kui oled vähegi kultuurihuviline, pakub repertuaar ja kontserdiprogrammid kindlasti suurt huvi.

3. Museum of Modern Art. Enne kui sammuda ida ehk Easti poole ja kaubandusse sukelduda, tasub oma meeli toita moodsa kunstiga, millele pühendatud MoMa jääb Kuuenda ja Viienda avenüü vahele 53. tänavale. Võib vabalt juhtuda, et seal kulub suur osa päevast.

4. Viies avenüü ja Madisoni avenüü. MoMa muuseumist edasi Easti poole suundudes jõuab suurtele kaubandusalleedele, mida mööda üles jalutades (põhirõhuga 57–80. tänavate vahaelisel alal) leiab kõigi maailma kõige luksuslikemate brändide esinduspoed ja suured kaubamajad, kuhu võib kaotada oma pea ja kogu raha. Jõuluteemalisi vaateaknaid tulevad Viiendale avenüüle imetlema ameeriklased koos perega üle kogu maa.

5. Metropolitan Museum asub Viiendal avenüül 80. ja 84. tänava vahel. Ka siis, kui planeerida selle muuseumi külastamiseks terve päev, jääb igaveseks kripeldama, et suurem osa väljapanekust jääb nägemata, aga ka selle väikese osa pärast, mida ära jõuab vaadata, tasub ikkagi minna.

6. Central Park. Metropolitan Museumi taga asub Central Park, mis laiutab Viienda ja Kaheksanda avenüü vahel, ulatudes 59. tänavast 110. tänavani. Sellest supertoredast pargist on raamatus “Minu New York” nii palju juttu, et seda siinkohal kordama ei hakka, kuid soovituste nimekirjast ei olnud seda ka võimalik välja jätta.

pargichill

Urbanistlik puhkepaik.

7. Riverside. Manhattan on saar, mida ümbritseb igast kandist vesi, ja on seda väga oskuslikult ära kasutatud. Manhattani terve läänepoolne kallas on ligi 4 km ulatuses arendatud promenaadiks, kus on väikesed pargid, pikad vette ulatuvad haljastatud puhkealadega kaid, jooksu- ja rattarajad, mängu- ja spordiväljakud, sadamad ja kohvikud. Hingematvad päikeseloojangud pealekauba.

8. High Line. Kaasaegne urbanistlik park 11. ja 30. tänava vahel, mis on ehitatud kunagise raudtee asemele. Park kulgeb rohkem kui kahe kilomeetri ulatuses tänavate kohal ja parim näide, kuidas linnaruumis loovalt lahendusi leida.

9. Staten Islandi praam. Manhattani lõunatipust väljuv tasuta praam viib üle lahesopi Staten Islandile, möödudes Vabadussambast ja pakkudes suurepäraseid vaateid New Yorgile.

10. Brooklyn Heights. Et korraks Manhattanilt lahkuda, tasub jalutada mööda Brooklyn Bridge’i Brooklyn Heightsi paari kilomeetri pikkusele promenaadile, kus on tunduvalt vaiksem kui Manhattanil. Seal saab videviku ajal New Yorgi linna miljoni valguse süttimise imet vaadelda.

bhpremmenaad-1

Brooklyn Heightsi promenaad: ideaalne koht igapäevaseks jooksuringiks ja niisama istumiseks.

Soovitusi jagas raamatu “Minu New York” autor Diana Lotus. Modellitöö tõttu New Yorki sattunud Dianal (25) läheb juba kümnes aasta, mil ta seda linna tundma õpib. Suurlinna kiirus, energia ja melu on viinud teda elama erinevatesse linnajagudesse, tööle Plaza hotelli, tegema filme ja muusikavideoid.

Fotod: Diana Lotus 

Kommentaarid: