10 Euroopa parimat sihtkohta toidu- ja veinisõbrale

07.10.2011
Anu Vane

Me armastame TripAdvisorit. Üks põhjus, miks me seda armastame, on sealne reisifännide kogukond, kes jagab tõepoolest asjalikke soovitusi – nii sihtkohtade ja hotellide kui ka restoranide ja söögielamuste kohta. Siit leiad TripAdvisori kasutajate soovituste põhjal kokku pandud nimekirja 10 Euroopa parimast söögi- ja veinireisi sihtkohast. Head isu! :)

Florence Pictures1. Firenze, Itaalia

Firenzelaste jaoks ilmselt tundub naljakas, et nende igapäevane kohalik toit kellegi meelest trendikas on. Nemad on ju sajandeid niimoodi söönud. Koostisosad võivad olla lihtsad – extra virgin oliiviõli, Fava oad, Pecorio Romano juust, metsloomaliha jne –, aga halba söömaaega seal ei kohta. Toskaana veinid (nt Chianti, Vino Nobile di Montepulciano ja dessertvein Vin Santo) on samuti suurepärased.
Soovitame:

Paris Photos2. Pariis, Prantsusmaa

Pole vist vaja öeldagi, et Pariisis asuvad paljud maailma parimatest restoranidest. Aga Pariisi tõeline võlu peitub selles, et uskumatult mõnusaks söömaajaks ei ole vaja minna mõnda peenesse ja kallisse kohta. Prantslaste käes muutub ka lihtne võileib nagu croque monsieur (ehk soe võileib singi ja juustuga) millekski eksklusiivseks. Ja kui oled veiniusku, valmistu veinikaartide mitmekesisuses pead kaotama!
Soovitame:

Rome Photos3. Rooma, Itaalia

Kui valid Rooma, peaksid ilmselt jalga panema elastse vööosaga püksid, sest traditsiooniline Rooma köök on väga toekas. Maitse roogasid nagu filetti de baccala (praetud tursafilee), pasta cacio e pepe (Pecorino Romani juustu ja musta pipraga), pasta carbonara (muna, peekoni ja juustuga) ja carciofi alla giudia (praetud artišokid). Ja kui sulle veel rupskid peaksid meeldima, oled sattunud lausa paradiisi!
Soovitame:

Sorrento Photos4. Sorrento, Itaalia

Kui istud restoranis, millest avaneb vaade ilusale Amalfi rannikule, pole vaja silmi merekaldalt menüüle tõstagi. Ütle lihtsalt ettekandjale, et tahad gnocchi alla sorrentino’t (gnocchi’d lihtsas tomatikastmes mozzarella’ga) ja värskeid mereande – vahet pole, mis kalamehed täna kätte on saanud, ühtmoodi maitsvad on nad kõik. Ja lõpeta söögikord klaasikese limoncello’ga.
Soovitame:

York Photos5. York, Inglismaa

Yorki restoranidest võib leida palju muudki kui ainult Yorkshire’i pudingit. Ja restorane on seal tõesti külluses – traditsioonilisi teetube, kohvikuid ja pubisid, aga ka maailma köökidele pühendunud restorane (Tai, India, Pakistan jne) ning trendikaid gastropubisid. Ja kui janutama ajab, proovi kohalikku bitterit või ingveriõlut, mis just siin välja on mõeldud.
Soovitame:

Siena Pictures6. Siena, Itaalia

Siena pakub imelist Toskaana kokakunsti. Aga eriti tore Siena juures on see, et kuna enamik turiste käib Sienas ainult päeval, on õhtuti restoranides mõnusalt ruumi. Proovi toite nagu pici (spagette meenutav pasta), ribolitta (leiva- ja osasupp) ja panforte, traditsiooniliselt jõulumagustoit, mida nüüd pakutakse aasta läbi. Kui reisieelarve on piiratud, telli punast majaveini. Tõenäoliselt on see Chianti ja tõenäoliselt maitseb see suurepäraselt.
Soovitame:

Bologna Photos7. Bologna, Itaalia

Unusta see punane pastakaste ja need totakad pitsareklaamid, Bologna köök pakub midagi palju-palju peenemat ja erakordsemat. Leiad sealt igas hinnaklassis restorane, mis pakuvad lihtsalt imelist Itaalia kööki. Proovi roogi nagu tortellini al brodo (täidetud pasta puljongis), mortadella (suitsuvorstikesed) või tagliatelle al ragu (lintmakaronid lihakastmega).
Soovitame:

San Sebastian - Donostia Photos8. San Sebastian – Donostia, Hispaania

San Sebastianis ootab sind tapas, tapas ja veel kord tapas! Kohalik sink on suurepärane, samamoodi värsked mereannid. Aga kui soovid proovida midagi erilisemat, siis on iidne San Sebastiani linn maailmas tuntud kui tipptasemel molekulaargastronoomia eestvedajaid.
Soovitame:

Barcelona Photos9. Barcelona, Hispaania

Barcelona on hea toidu sõltlase unelmate linn. Ühelt poolt võid sealt leida traditsioonilist katalaani kööki – proovi roogi nagu zarzuela (mereannihautis) või fideua (nagu paella, aga nuudlitest). Teisest küljest jälle viibid seal võrdlemisi lähedal kuulsusrikkale, aga nüüd suletud El Bullile, mistõttu leiad siit ka rohkesti Adriàlt mõjutusi saanud kokkasid, kes ülistavad molekulaargastronooniat. Või lihtsalt osta kohalikke delikatesse elavalt La Boqueria turult, haara kaasa pudel Cavat ning pea maha oma elu parim piknik.
Soovitame:

Edinburgh Pictures10. Edinburgh, Šotimaa

Ilusas Edinburghi vanalinnas on kodu leidnud rohkelt imelisi restorane. Olgu Sul siis isu traditsioonilise Šoti toidu (soovib keegi haggist?) või kaasaegse India, Tai või segaköögi järele, leiad siit valikut, nii et silme eest lööb mustaks.
Soovitame:


Kõik fotod ja tekstid on pärit portaalist TripAdvisor.

Kommentaarid: