10 Euroopa riigi elanike reisikavatsuste küsitlus

14.04.2021
Estravel

Küsitluse tegi Euroopa Turismikomisjoni tellimusel Kreeka turismiturundusagentuur Mindhaus. Küsitleti 10 Euroopa riigi 1880 a elanikke, kes tegid 2019. aastal vähemalt 2 mitmepäevast reisi (sise-või välisreisi). Küsitluses uuriti, mis on praegu Euroopas reisimise puhul inimeste jaoks oluline, mis tekitab muret, millised on reisiplaanid järgmise poole aasta jooksul jpm.

Veebiküsitluse 1. etapp toimus 27.08–15.09.2020. Järgnes veel 5 etappi iga kuu. 6. etapp toimus 5.–19.02.2021. Allolevas failis on näidatud kas ainult 6. etapi tulemused või 6. ja 1. etapi tulemuste võrdlus. Tulemused puudutavad reisimist kõikidel eesmärkidel puhkus, töö, sugulaste või tuttavate külastus.

Toome välja mõned tulemused:

  • Praegu Euroopas reisides nimetati kõige olulisematena reiside paindlikke tühistamistingimusi, reisieelseid COVID-19 teste, sihtkohtade efektiivsust viirusega toimetulekul, vaktsineerimist ja reisipiirangute täielikku kaotamist.
  • Kõige rohkem tekitavad praegu reisimisega seoses muret karantiininõuded, teisel kohal nakatumiste arvu kasv huvipakkuvates sihtkohtades ning kolmandal kohal hirm jääda sihtkohas haigeks.
  • Ligi 1/3 ei tea, milllal nad järgmise reisi teevad, veidi üle 1/3 aga peavad reisimist tõenäoliseks 5-6 kuu pärast. Vaid umbes 12% oli neid, kes plaanisid reisida lähema 2 kuu jooksul. Lähematel kuudel plaanitakse reisida siiski pigem kodumaal.
  • Keskmiselt oli umbes pool vastanutest nõus või pigem nõus väitega, et saavad nüüd, kui on leitud vaktsiin, palju optimistlikumalt ja kindlamalt järgmiseks 6 kuuks reise planeerida. 1/5 pigem ei olnud selle väitega nõus ja veidi vähem kui kolmandlikul puudus seisukoht.
  • Järgmisel Euroopa-sisesel puhkusereisil on kõige tõenäolisem valik ranna- ja päikesepuhkus (22%). 13% nimetas puhkus rannikul/mere ääres, 13% nimetas linnapuhkust ja 13% looduspuhkust. Umbes 1/10 nimetas tõenäolisena kultuuri ja ajaloopärandiga seotud reisi ning spaa ja lõõgastusega seotud puhkust, 5% ringreisi.

Tutvu Euroopa Turismikomisjoni tellitud reisikavatsuste küsitluse originaalfailiga (inglise keeles).

Loe ka EASi koostatud eestikeelset reisikavatsuste küsitluse kokkuvõtet.

Kommentaarid: